Kroppens største muskel
Slik får du god hjernetrim
Akkurat som resten av kroppen, trenger hjernen trening for å holde seg frisk og rask, også inn i alderdommen. Her er hjernetrim som gir god effekt for alle.
Effektiv hjernetrim «trener» områder av hjernen som har med korttidshukommelse å gjøre.
Alle kan ha effekt av hjernetrim, også eldre og demente. Hukommelsen deres kan bli forbedret selv om nedbrytingen av nervecellene ikke lar seg stoppe. Man gjør altså det beste ut av cellene man har for å få styrke hukommelsen.
Hva er korttidshukommelse?
Arbeidshukommelse, ofte kalt korttidshukommelse, hjelper oss blant annet med å holde fokus, stenge ute forstyrrelser og fullføre oppgaver. Dette gjør at vi lettere holder på- og bearbeider ny informasjon vi tar inn, og informasjon vi allerede har lagret i hjernen.
Korttidshukommelse er viktig når vi skal resonnere, for fatteevnen og for å lære av ny informasjon. Evnen til å fokusere på en bestemt oppgave over tid, er en viktig del av korttidsminnet.
Selv om du ikke er født med klisterhjerne, kan du trene deg opp til å huske bedre.
Forskere har også skannet hjernene til folk som trener hukommelsen, før og etter hjernetrimmen. Skanningene viser endringer i områdene som har med hukommelse å gjøre.
En teknikk har vist seg å gi stor effekt på kun noen uker er Locus-metoden
Locus-metoden
Det finnes faktisk hukommelsesutøvere som konkurrerer i å huske best. Disse menneskene trener som utøvere i idrett. Og en populær og mye brukt metode er Locus-teknikken.
Locus-metoden er en gammel gresk teknikk som går ut på å knytte tingene eller tallene du skal huske, til steder man kjenner, for eksempel steder på en rute du liker å gå om kvelden. Locus betyr jo sted. På kun få uker kan du faktisk endre kommunikasjonsmønstre i hjernen
Grunnen til at man husker bedre med Locus-metoden er at man bruker visuelle bilder som «knagger».
Bedre hukommelse på 6 uker
Locus-teknikken er ikke kun for proffe hukommelsesutøvere.
I en studie publisert i tidsskriftet Neuron i 2017, ble hukommelsestrening prøvd på «utrente» mennesker. En gruppe gjorde ingen hjernetrim, en gruppe trente hukommelsen ved hjelp av øvelser ala Memory-spillet, og en tredje gruppe benyttet Locos-metoden 30 minutter daglig.
Gruppene skulle huske flest mulig av i alt 72 ord.
Locus-metoden ga helt klart best resultat. Gjennomsnittlig husket deltagerne 26 ord før de begynte hjernetrimmen. Etter 6 uker med daglig hjernetrening, var antallet 62, for Locus-gruppen!
Og da de ble testet etter flere uker uten hjernetrim, husket de fortsatt svært mange ord, faktisk dobbelt så mange som før de startet med Locus-metoden.
Lesing og spill som hjernetrim
Locus-metoden er systematisk hjernetrening. Ønsker du å gå mindre drastisk til verks og heller kjøre enklere hjernetrim, er det selvfølgelig mer vanlige metoder som kombinerer stimulering av hjerne og hukommelse som kan inngå i hverdagslige, sosiale og hyggelige aktiviteter.
Å lære seg noe nytt er uansett godt for hjernen og stimulerer den. Lesing av bøker og aviser, spill, sjakk, bridge, kryssord og sudoku er noen eksempler på hjernetrim som er enkelt å gjøre i hverdagen.
På nett finner du mange spill, også gratis, som er laget for å stimulere hukommelsen. Men det aller beste er 3D-spill. Grunnen til at nettopp 3-dimensjonale spill funker bra er at man må orientere seg i rom, noe som gir ekstra «treningseffekt» for hjerne og hukommelse. Forskning publisert i The Journal of Neuroscience viste at 30 minutter med 3D-spill hadde god effekt for hukommelsen.
Vekttrening er hjernetrening
Hvilken form vi er i fysisk, påvirker det psykiske. Og omvendt.
Det er ikke uten grunn at proffe sjakkspillere og E-sportutøvere er nøye på å trene både kondisjon og styrke.
Men trening har vist seg å ha svært god effekt for å bremse aldring av hjernen. Og styrketrening er det aller beste, ifølge nyere forskning. Og her gjelder tung styrketrening, helst tre ganger pr. uke som, helt i tråd med de offentlige rådene til voksne og eldre fra norske helsemyndigheter. Da opprettholdes og styrkes muskelmassen, skjelettet og hjernen.
Også kondisjonstrening kan holde hjernen frisk langt opp i årene, men her er man avhengig av å starte tidligere enn med styrketrening.
Meditasjon og mindfulness for hukommelsen
Fagmiljøer strides om bruk av meditasjon for å stimulere og trene hjernen. Men flere studier viser positive resultater, blant annet når det kommer til mindfulness, en meditasjonsteknikk som handler om aktiv tilstedeværelse.
Forskning viser blant annet at korttidsminnet kan forbedres gjennom mindfulness.
Flere sykehus og institusjoner bruker mindfulness som en del av behandlingen av angst, tvangstanker og depresjon, med gode resultater.
Søvn og kosthold
Uansett hvordan du bedriver hjernetrim og -trening, trenger hjernen din hvile og næring for å fungere optimalt.
Et sunt og godt sammensatt kosthold med matvarer som gir påfyll av sunt fett, nok karbohydrater og proteiner gir hjernen drivstoff og byggeklosser for å vedlikeholde driften. I tillegg spiller en del vitaminer og mineraler viktige roller i hjernen og nervesystemet.
Når kostholdet er utilstrekkelig og du ikke får i deg nok av den sunne næringen, kan kosttilskudd hjelpe.
VitaSerin inneholder jod, B-vitaminer, folat, koenzym Q-10 og aminosyren L-serin. Dette er virkestoffer som støtter hjernens naturlige funksjoner og bidrar til at hjernen får tilskudd av næring den trenger.
Les mer om VitaSerin her!
Med god og tilstrekkelig søvn gir du hjernen din en sjanse til å sortere og rydde i all informasjon hjernen har samlet i løpet av dagen. Det innebærer også å fjerne unødvendig informasjon slik at du husker de viktige tingene og lar uviktige detaljer gå i glemmeboken.
Spesialtilbud: Bestill VitaSerin nå og få en overraskelsesgave som hjernen din vil sette pris på!
Kilder: Neuron, videnskab.dk, psychologytoday.com journals.elsevier.com, forskning.no, Journal of the American Geriatrics Society, Neurology, Livescience.com
Denne saken ble første gang publisert 31/01 2020, og sist oppdatert 05/02 2020.