Solbeskyttelse
Den deilige, farlige påskesolen
Tipsene du trenger nå!
Det er det samme som gjør påskesolen så fristende som også gjør den så farlig. Kombinasjonen av vinterblek hud, sterk vårsol og refleksjon fra snø eller sjø er en tøff påkjenning for hud og øyne.
Solens ultrafiolette stråler gjør oss både brune og solbrente. I kombinasjon med snø eller vann er faren for solbrenthet ekstra stor. Snø reflekterer nesten all stråling som treffer den fordi den er hvit. Det vil si at vi treffes av solens stråler to ganger, først fra solen selv og så fra refleksjonen fra snøen. Selv om du går med solen i ryggen, kan refleksjon fra snø eller sjø gjøre deg solbrent i ansiktet. UV-strålingen kan være sterk, selv om det er overskyet og lett snøvær. Rundt påsketider er det også vanlig at det oppstår områder med tynnere ozonlag i våre områder. Ozonlaget er jordklodens «solfilter» og tynnere ozonlag betyr at en større del av solens stråling trenger gjennom og at vi lettere blir solbrente.
Sjokksoling er aldri bra
- Det er fristende å sole seg så mye som mulig når man først har fri og vårsolen titter frem. Ukritisk soling er imidlertid alt annet enn lurt, forklarer Hilde Marie Hamre, hudterapeut, fagleder og kvalitetsrådgiver i Boots apotek.
- Plutselig, intens soling øker faren for flere ulike problemer, forteller Hilde Marie. Akutt solforbrenning er det som er mest merkbart her og nå. Solskader i form av pigmentflekker og rynker kan oppstå ved soling, og faren for utvikling av ulike typer hudkreft vil også øke når man har hatt solskader eller vært utsatt for store mengder sol.
Les alt du trenger å vite om sol her!
Lys hud i faresonen
En konsekvens av nordmenns solvaner er en lite hyggelig pallplassering blant land med høy forekomst av føflekkreft. Genetiske faktorer har også mye å si for faren for utvikling av hudkreft.
De med lys hudtype er mer utsatt for solforbrenning enn de som har mer naturlig solbeskyttelse på grunn av mørkere hudtype. De med lysere hudtyper er også mer utsatt for føflekkreft.
- Det er kombinasjonen av intens soling og lyse hudtyper som gjør at nordmenn er på verdenstoppen i forekomsten av føflekkreft, sier Hilde Marie. Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men menn har nå passert kvinner i forekomst. Nordmenns solvaner har endret seg, særlig blant menn og i aldersgruppen over 50 år.
- Mange menn er lite flinke til å bruke solkrem. Særlig i aldersgruppen 40+ syndes det mye. Dette kan være menn som er aktive skiløpere og syklister, så faren for hudskader er stor i denne gruppen, advarer Hilde Marie.
- Med det store utvalget av solprodukter, er det ingen unnskyldning at man synes solkrem er noe kliss. Det finnes solprodukter som passer absolutt alle!
Slik beskytter du huden mot påskesolen:
- Bruk høy solfaktor også når det er overskyet eller snør
- Husk at du skal bruke en hel teskje solkrem til ett ansikt
- Husk ekstra beskyttelse på utsatte områder som nese, lepper og ører
- Gjenta smøring med solkrem ofte
- Bruk solbriller
Vil uvettig soling til livs
- Stadig flere reiser på ferier til varmere strøk med sterk sol. Det er også sannsynlig at solariebruk har bidratt til økt forekomst av føflekkreft, forteller Hilde Marie, og legger til at vi sannsynligvis må legge fra oss idealet om solbrun hud for å komme uvettig soling til livs. Husk at du kan få skannet mistenkelige føflekker på de fleste Boots apotek.
I samarbeid med Screencancer kan du kan få sjekket mistenkelige føflekker på over 100 Boots apotek. Se hvor her!
Les mer om solbeskyttelse på boots.no eller spør på ditt lokale apotek
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2019.