NY PODKAST FRA KAMILLE, I SAMARBEID MED KLP

Blomsterbarnet

Foruten frykten for at noe skal skje med datteren, er det bare én ting som skremmer Tuva Fossum Fellman: Å gå glipp av noe gøy.

POSITIV LIVSINNSTILLING: Tuva vokste opp med følelsen av at alt er mulig. Hun er opptatt av å bevare spontaniteten – og kaster seg som oftest rundt når det dukker opp noe gøy.
POSITIV LIVSINNSTILLING: Tuva vokste opp med følelsen av at alt er mulig. Hun er opptatt av å bevare spontaniteten – og kaster seg som oftest rundt når det dukker opp noe gøy. Foto: Henrik Hildre
Sist oppdatert

Hvem jeg er hvis jeg ikke kan nevne jobb og relasjoner? Faen, det er et vanskelig spørsmål!

Tuva Fossum Fellman (33) tenker seg lenge om.

– Jeg er en veldig sosial og utadvendt type, utrolig glad i å være sammen med mennesker jeg ikke kjenner, jeg kjeder meg ganske fort – og tenker at: «Er det gøy nok, så får jeg det til!» Å takke nei til noe bare fordi logistikken ikke går opp, liker jeg ikke. Det handler om å prioritere.

Radio- og tv-programlederen, kjent for sin frie og direkte stil på Juntafil på NRK P3, og nå Naked Attraction på Discovery+, retter seg opp i ryggen, tydelig fornøyd. Etter hvert som vi hører henne fortelle, skjønner vi at hun kjenner seg selv godt. Å ha det gøy er selve kjedet hun har tredd alle livets bruspulverperler på. Opplevelser, jobber, reiser, fester. Sånn har det vært helt siden hun var liten.

– Det er skikkelig vanskelig for meg å gå glipp av ting. Jeg har FOMO (Fear Of Missing Out, red.anm.) i sinnssyk grad. Jeg kan være på en superkul ferie og likevel føle på misunnelse for at folk er på fredagspils. En gang jeg var i New York, så jeg på chatten at noen venner skulle stikke på den lokale puben og drikke øl, og da ble jeg sånn: «Neeei, nei, fader da får ikke jeg vært med!» Et eller annet sted i verden er det jo en fest jeg går glipp av – i alle fall føltes det sånn før jeg fikk barn.

Summa Summarum er sponset av KLP – Kommune og helse- Norges eget pensjonsselskap

Finnes det en oppskrift på lykke? Ja, det gjør faktisk det! ?

I KLPs Gode valg-kurs får du inspirasjon og gode tips når programleder Samuel Massie og et utvalg eksperter guider deg gjennom de store spørsmålene her i livet og de viktige valgene rundt jobb, helse, penger og pensjon. Du får god hjelp fra refleksjonsoppgaver underveis.

Du møter blant annet lykkeforsker Lisa Vivoll Straume som forteller hva lykke egentlig er, og deler oppskriften som du kan jobbe med for å ha et lykkelig liv. Ta gode valg på klp.no/godevalg.

Hippie- idyll

Tuva var ikke gammel da hun var på sin første fest. Hun husker hvordan duften av helgrillet lam spredte seg over hele nabolaget. Familiene i de fem husene rundt tunet på Ellingsrudåsen i Oslo hadde jobbet hele fredagen med å gjøre alt klart. Rigget til med stolper og presenninger, dekket langbord og hengt opp lanterner og papirdekorasjoner. Så, utover ettermiddagen på lørdagen, begynte gjestene å komme.

– Sommerfesthelgen var episk – og et godt bilde på barndommen min. Hvert hus fikk lov til å invitere ti familier hver, så det var en kjempestor fest. Vi hadde ulike temaer fra år til år, det ene året hadde vi hattefest, husker jeg. Det var masse barn der, vi løp rundt og hadde det like gøy som de voksne, forteller Tuva.

Hun beskriver seg selv som en møkkete, solbrun og trygg unge, oppvokst i et 300 år gammelt hus på et tun der alle kjente hverandre.

– Ungene løp mellom husene, og hvis det var noe vi manglet, kunne vi bare låne av naboen. Det var litt sånn hippie-idyll. Vi hadde en svær landrover, og de få gangene vi ble kjørt til skolen, ble alle barna plassert baki på benker langs begge sidene – uten sikkerhetsbelte. Det var null stress, liksom, sier hun og legger til:

– Jeg følte meg alltid trygg, og vokste opp med følelsen av at alt er mulig!

Selvfølelsen og troen på at hun kunne få til hva hun ville ble bygget rundt middagsbordet med mamma Hélène, pappa Even og storesøster Sara. Lille Tuva hadde ingen frykt for de eldre barna. Hver gang hun ville bake, hentet hun egg hos den store nabogutten som hadde høner. Det var bare det at da hun kom hjem igjen, oppdaget hun gjerne at hun ikke hadde sukker, heller, så da måtte hun tilbake en gang til.

– Jeg husker at han sa en gang at han visste jeg ville komme tilbake, hehe. Det var typisk meg, jeg løp fra dør til dør og sa: «Jeg kan ta den, den er til meg, det passer meg fint!»

Prisbelønnet skamløs

Kanskje det var der det begynte, Tuvas evne til å ta for seg i livet, til å gå for det hun ville ha. Senere skulle hun bruke det samme motet til å skaffe seg jobb i P3 som 17-åring, flytte til Madrid for å studere uten å kunne ett ord spansk – og til å reise på spontantur til Afrika uten verken forsikring eller vaksiner.

– Alle de hendelsene var viktige for meg. Fram til jeg ble med i Panelet på P3 hadde jeg syntes at sex var litt vanskelig å snakke om, men da oppdaget jeg at sex ikke trenger å være sexy. Det ble et vendepunkt som la grunnlaget for resten av karrieren min. Og så lærte jeg at det ikke er så dumt å forberede seg litt, sier Tuva, som senere studerte både sexologi og kriminologi – og kom inn på profesjonsstudiet i psykologi.

– Samtidig fikk jeg tilbud om fast jobb i P3. Da måtte jeg bare følge magefølelsen. Profe- sjonsstudiet satt ikke i magen på samme måten, selv om jeg hadde veldig lyst. P3 var som en forelskelse, akkurat som den nye jobben min også er det.

I nesten elleve år snakket hun om sex, kropp og følelser på Juntafil, og for to år siden vant hun Skamløsprisen for å ha løftet fram skam- belagte temaer innen seksualitet. I vår byttet hun jobb, og Tuva sier hun har fått «sjukt fine tilbakemeldinger» fra seerne av datingprogram- met Naked Attraction – der første møte foregår uten en tråd.

– De skriver at de har fått bedre selvfølelse av å se på. En jente hadde oppdaget at flere hadde lik tiss som henne, og skrev at hun la seg den kvelden med tanken om at tissen hennes var helt super. Kan jeg få én sånn melding, så er det verdt det.

Selv om seertallene har vært gode, er ikke det det viktigste for Tuva. For henne er suksess en blanding av egen mestringsfølelse og gode tilbakemeldinger.

– En gang jeg var på vei inn på favorittutestedet mitt i Trondheim, var det en jente som ropte: «Tuva Fellman, du har lært meg å ligge! Alt jeg kan, har jeg lært av deg!» Det er suksess for meg.

Fellmanns shottehjul

Hjemme hos Tuva og Ronny er det alltid åpen dør. Leker kan flyte og spisebordet være fullt av podkastutstyr, bleier og halvvisne blomster – men venner er alltid velkomne.

– Hører jeg at noen føler seg ensom, blir jeg ordentlig trist. Jeg prøver å invitere og sånn, da. Hvis folk er lei seg, vil både Ronny og jeg at det skal være lav terskel for å komme hit og spise taco og se på tv.

Neste år samler de alle vennene og stor- familien til fest – da blir det nemlig bryllup! Sjansene er store for at gjestene vil bli møtt med Tuvas eget «shottehjul» ved inngangen.

– Både i min egen, Ronnys og kompisen min Niklas Baarlis 30-årsdag satte vi opp Fellmans shottehjul, et lykkehjul jeg har i boden. Kon- septet er at vi skriver ulike typer sprit rundt på hjulet og snurrer det til hver gjest som kommer – og så ender de med en shot med Fernet eller Sambuca eller noe sånt. Vi vil ha en fest med masse folk og god stemning! Taler er moro – og så må det være god mat, selvfølgelig. Bryllupet skal være gøy!

Om ti år håper Tuva at hun lager kredible do- kumentarer for radio eller tv. Eller kanskje hun jobber som prosjektleder for farens restaurant- prosjekter – eller som sexolog i fengsel.

– Hvis ikke Ronny og jeg driver et bed and breakfast i Hellas, da! Hadde ikke det vært hyggelig? Det snakker vi om hver gang vi er på ferie. Da skal vi hente gjestene på flyplassen og servere Ronnys bolognese hver tirsdag!

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2021, og sist oppdatert 13/09 2021.

Les også