næring for hjernen
God mat for hukommelsen din
Akkurat som resten av organene i kroppen din, trenger hjernen påfyll og omtanke. Her er gode tips til mat for hukommelsen og hjernen din.
Hjernen krever en stor andel av både surstoffet og næringen du får i deg. Selv om hjernen din utgjør omtrent 2 prosent av kroppsvekten din, bruker hjernen så mye som 20 prosent av oksygenet du puster inn og omtrent 25 prosent av glukosen (druesukkeret) som sirkulerer i blodbanen vår.
I tillegg trenger hjernen en rekke vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å opprettholde normal drift. Her er noen av dem:
Jod for utvikling av hjernen
Sporstoffet jod trengs for mange funksjoner i kroppen, blant annet for vekst og utvikling av hjerne og nervesystem. Det er ikke mye som trengs daglig. Anbefalt dagsdose ligger fra 50 mikrogram for de minste barna og 150 mikrogram fra 10 år. Gravide bør innta 175 mikrogram jod hver dag, og ammende 200 mikrogram. Dosen bør ikke gå over 600 mikrogram pr dag. For mye jod er nemlig heller ikke bra.
Men det er ikke jodoverdose som er vanlig i Norge. Her er det blitt en utbredt jodmangel i befolkningen. Det er så vanlig at helsemyndighetene er bekymret, spesielt før og under svangerskapet. I verste fall kan jodmangel føre til at barnets hjerne ikke utvikler seg som den skal.
Matvarer med jod
Det beste matvarene for å få i seg nok jod, er kumelk, brunost, gulost og andre meieriprodukter. Også fisk og egg inneholder gode mengder med jod, og hvit saltvannsfisk som torsk og sei inneholder de største mengdene. Fisk inneholder mer jod enn meieriprodukter, men i Norge er nettopp melkeprodukter noe vi spiser og drikker mye av, i hvert fall til nå. Men ettersom vi drikker mindre melk og spiser mindre hvit og mager fisk enn før, har jodinntaket via maten gått betraktelig ned.
Kosttilskudd for hukommelsen
Et sunt og riktig sammensatt kosthold bør alltid være prioritert for å sikre inntak av viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Kosttilskudd kan være nyttig når man ikke får i seg nok av de sunne matvarene som for eksempel inneholder jod.
Jod er ett av de viktigste virkestoffene i VitaSerin, et kosttilskudd som er utviklet for deg som ønsker å sikre hjernen næringen den trenger. I tillegg til jod inneholder VitaSerin flere typer B-vitaminer, koenzym Q-10 og aminosyren L-serin.
Spesialtilbud: Bestill VitaSerin nå og få en overraskelsesgave som hjernen din vil sette pris på!
Viktige B-vitaminer
Vitamin B er ikke ett vitamin, men en fellesbetegnelse for åtte ulike vannløselige vitaminer. B-vitaminene har viktige roller i stort sett alt som skjer i kroppen din:
I kosttilskuddet VitaSerin finner du fem av B-vitaminene.
Vitamin B1 og B3
Vitamin B1 finner du mye av i korn og grønnsaker. Vitaminet hjelper enzymene som bryter ned sukker og aminosyrer i kroppen og hjelper til med å beskytte nervecellene i kroppen.
Vitamin B3 er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant dem energistoffskiftet. Poteter er en god kilde til vitamin B3, men også kjøtt, grønnsaker, kornprodukter og nøtter har mye B3-vitamin. Med så mange matvarer til å forsyne kroppen med vitaminet, er ikke B3-vitaminmangel noe problem i Norge.
Vitamin B6
B6-vitaminer trengs i produksjon av energi og hjelper immunsystemet til å fungere normalt. B6-vitaminet hjelper også med å danne signalstoffer i hjernen og røde blodceller.
Med et normalt kosthold får du i deg nok vitamin B6. Gode kilder til B6-vitaminer er nemlig kornprodukter, grønnsaker og kjøtt. Også bananer inneholder mye vitamin B6.
Folsyre forebygger fosterskader
Vitamin B9 er bedre kjent som folsyre eller folat. Vitaminet har flere viktige roller i kroppen, blant annet når proteiner og arvestoff skal produseres.
Folsyre er ett av vitaminene som er vanskelig å få i seg nok av hver dag med mindre man er veldig påpasselig med kostholdet. Derfor anbefales spesielt de som forsøker å bli gravide, kvinner som er gravide og ammende å ta tilskudd. Mangel på folat kan i verste fall gi store skader på fosteret. Ryggmargsbrokk og underutviklet hjerne kan bli resultatet av for lavt inntak av folsyre i svangerskapet.
Folat kan også ha betydning for signalstoffer i hjernen hos voksne. Med årene reduseres evnen til å ta opp folsyre fra maten, og ofte kan eldre ha nytte av kosttilskudd med folsyre. Det gjelder også ved cøliaki, Crohns sykdom og andre tilstander hvor evnen til å absorbere næring fra tarmen er nedsatt.
I maten finner du en del folsyre i spinat, asparges, brokkoli og andre grønne grønnsaker. Også lever og leverpostei, kornprodukter og appelsiner har folsyre i seg.
Vitamin B12
Uten B12-vitaminer ville produksjonen av arvestoff i kroppscellene gått trått. Nervecellene er sårbare for vitamin B12-mangel. Tidlige symptomer er ofte vage og kan være tretthet, vekttap, svekkede muskler, svimmelhet og dårlig matlyst.
Går man med vitamin B12-mangel over lang tid, ofte flere år, kan det i verste fall resultere i blodmangel og skader på nervene.
Vitaminet er også nødvendig for at folat skal fungere og for å opprettholde nervesystemet.
Vitamin B12 lages ikke i kroppen, men må inntas via kostholdet. Virkestoffet finnes blant annet i kjøtt, fisk, sjømat, egg og melk.
Svært få mangler vitamin B12, men veganere og eldre som spiser for lite og ensidig, kan utvikle B12-mangel. Også sykdommer som cøliaki og Crohns sykdom kan redusere opptaket av vitaminet fra tarmen.
Koenzym Q-10 og aminosyren L-serin
I tillegg til jod og B-vitaminer, inneholder kosttilskuddet Vitaserin virkestoffet Koenzym Q-10 og aminosyren L-serin.
Koenzym Q-10 finnes naturlig i kroppen. Dette virkestoffet hjelper til i alle cellenes energiproduksjon.
Aminosyren L-serin er viktig for funksjoner i hjernen og sentralnervesystemet.
L-serin finnes naturlig i kroppen. Aminosyren er også å finne i en del nøtter, kjøtt og fisk.
Spesialtilbud: Bestill VitaSerin nå og få en overraskelsesgave som hjernen din vil sette pris på!
Kilder: Forskning.no, American College of Neuropsychopharmacology, Norsk Cøliakiforening, helsedirektoratet.no, nhi.no, vitusapotek.no, nih.no, ntfe.no, sml.snl.no, dagens medisin.no, nature.com, forskning.no, healthline.com, alzdiscovery.org, vitaserin.no.
Denne saken ble første gang publisert 31/01 2020, og sist oppdatert 05/02 2020.