Slik spiser du billig og godt i studietiden

For at du skal slippe å spise tunfisk på boks hver dag!

Foto: iStock/Illustrasjon
Først publisert

Det nærmer seg studiestart og før du går løs på studielånet, bør du lese våre saker om hvordan du klarer deg best mulig økonomisk gjennom hele semesteret:

Her er budsjettet alle studenter bør få med seg

10 tips for god økonomi i studietiden

Matblogger Siri Fossing.
Matblogger Siri Fossing. Foto: Birger Morken

Kjøper du kaffe ute hver dag? Det kan koste deg dyrt i lengden

Mat i studietiden

Mange som er ferdig med studietiden, forbinder perioden med enkel og billig mat - du husker kanskje retten tunfisk, egg og ris? Eller makaroni med ketchup?

Selv om det er tiden i livet hvor man ikke har så god råd, så må man ikke spise dårlig. Vi har spurt matblogger Siri Fossing om noen gode tips for enkel og god studiemat:

- Jeg vil si at det lureste man kan gjøre er å planlegge en uke av gangen. Se hva man har i kjøl/frys fra før, og sette opp en ukesmeny. Bor du i nærheten av en frukt-og grøntbutikk, er det smart å handle inn masse ulike grønnsaker, og lage ulike typer wok. Det går an å wok'e i stekepanna også, sier Siri til Side2.

Her er noen oppskrifter fra bloggeren:

Svensk blomkål

Dette trenger du: 1 blomkål - 1 pk kremost (f.eks Tine kremost med urter) - 1/2 pk bacon - 1 sitron - pepper. Timian og litt finrevet sitronskall hvis du har.

Slik gjør du: Legg bacon på bakepapir og sett i stekeovn. Skru på full varme. Pass på, når ovnen er varm, tar det ikke lang tid før baconet er stekt. Eller stek det i stekepanne. Kok blomkål i mindre buketter i 6-7 minutter i lettsaltet vann. Mos den ferdigkokte blomkålen med moser eller i stavmikser sammen med kremosten. Server toppet med stekt bacon, timian og finrevet sitronskall. Eller bare bacon.

Foto: Siri Fossing

Pastagrateng

Dette trenger du: 200 gram pasta - 1/2 pk bacon - 1 ss plantemargarin - 1 ss hvetemel - 2 dl melk - 1 neve frosne erter - salt og pepper - revet ost.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Legg bacon på bakepapir og sett i ovnen med en gang. Følg med, når ovnen begynner å bli varm blir baconet fort stekt. Kok pastaen 1-2 minutter mindre enn det som står på på pakka. Rett før pastaen er ferdig har du en neve erter i vannet. Lag hvit saus ved å smelte margarinen på middels lav varme, og piske sammen med hvetemel til en fin gul grøt så fort smøret har smeltet. Ha i litt og litt melk, la tykne mellom hver gang, piske godt. Salte og pepre. Bland pasta, biter av bacon og erter sammen med den hvite sausen i en ildfast form. Strø ost på toppen. Stek i ca 10 minutter i ovn eller til osten er gyllen og fin.

Foto: Siri Fossing

Lettvint svinegryte

Dette trenger du

300-400 gram strimlet svinekjøtt, eller 1 pakke kjøttdeig av svin (eller noe annet kjøtt du foretrekker)
1 ss plantemargarin/matolje
1 ts ingefær
1 ss hvetemel
1 ss soyasaus
1 ts salt
1 ts pepper
3 dl buljong, kjøtt- eller grønnsaksbuljong - 1 terning + vann
1 pose frossen lapskausblanding

Slik gjør du: Stek strimlet svinekjøtt eller kjøttdeig på middels høy varme til det får litt fin stekeskorpe her og der.
Ha kjøttet i en romslig gryte, og surr litt sammen med salt, pepper, ingefær og soyasaus. Dryss over litt hvetemel. 

Ha i den frosne lapskausblandingen pluss buljongen, og surr i 5-10 minutter til - til grønnsakene er gjennomvarme.

HER KAN DU FÅ FLERE TIPS TIL OPPSKRIFTER

Foto: Siri Fossing
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));