Sexspalte

Den moderne kvinnen: «Har det blitt slik at det er mer akseptabelt å kalle noen hore enn det er å ha et one night stand?»

Stopp slut-shamingen, det er bare slemt og du skal ikke finne deg i det, skriver sexspaltisten.

VIKTIG SERIE: Sex og singelliv har på mange måter vært toneangivende for den moderne kvinnen. Her: Sarah Jessica Parker i rollen som Carrie Bradshaw.
VIKTIG SERIE: Sex og singelliv har på mange måter vært toneangivende for den moderne kvinnen. Her: Sarah Jessica Parker i rollen som Carrie Bradshaw. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I tillegg til å kanskje være en av tidenes beste serier, vil Sex og Singelliv gå inn i historiebøkene som en av de viktigste – spesielt for kvinner. Den åpnet dører til en ny verden der kvinners lyster og ønsker ble satt i fokus. I serien møter vi fire venninner, som til tross for yrker og bakgrunn har én fellesdriv: De er på jakt etter kjærlighet.

Det blir ofte sagt at det ikke finnes en strak vei til suksess og det samme kan sies om kjærlighet. I hvert fall i denne serien. Vi følger karakterene gjennom flere år med dating, forhold og ikke minst one night stands.

Husker du Samanthas tur til brannstasjonen, eller da Carrie og Mr. Big møttes i Paris? For mange er dette uforglemmelige scener som var med å sette standarden for god TV-underholdning. Det er ikke uten grunn at serien fortsatt er populær – 20 år etter at den kom.

Les også: 11 ting vi lærte av Sex og singelliv

Serien ga samfunnet noe folk trengte å se: den moderne kvinnen, i all sin prakt. Den hjalp oss å belyse kvinners seksualitet på en annen måte enn det som hadde blitt gjort tidligere.

Det faktum at damer også var kåte, og i tillegg hadde uforpliktende sex uten å få følelser, var nytt for mange. De gamle klisjeene om at jenter forelsker seg ved et engangsligg forsvant, og mange opplevde derfor serien som kontroversiell.

Det tok ikke langt tid før kritikken begynte å hagle. «Hvordan er det forsvarlig å lage et program om kvinner som ligger rundt? De oppfører seg jo som horer» er en betegnelse som ofte blir brukt fritt om jenter, basert på en (stor) smule gammeldags kvinnesyn.

Selv var jeg var ikke mer en 13 år første gang jeg ble kalt hore, mange år før min seksuelle debut. Jeg hadde ikke ligget med noen, men det var uvesentlig. Å si at det var urettferdig er en underdrivelse.

Kelly Bricen er Det Nyes faste sexspaltist.
Kelly Bricen er Det Nyes faste sexspaltist. Foto: Nora Angeltveit / Det Nye

Hvordan i all verden kom det til å bli etter at jeg faktisk mistet jomfrudommen? Jeg forsto rask at dette var normalen og at jeg måtte belage meg på å høre det hyppig de neste årene.

I dag er jeg 28 år og har ikke telling på all slut-shamingen jeg har opplevd så langt i livet. Har det blitt slik at det er mer akseptabelt å kalle noen hore enn det er å ha et one night stand?

Det er jo faktisk slik at det ikke finnes noe som heter «rett» eller «galt» når det kommer til sex. Man er drevet av ulike lyster og setter egen grenser for hva en selv er komfortabel med. Vi mennesker er utstyrt med vilje og tankekraft og bestemmer over våre egne liv.

Les også: 24 ting du neppe visste om Sex og singelliv

Problemene oppstår når man dømmer andre for de valgene de tar. Det kan vi ikke styre. Dette er ikke en sint, feministisk tekst, eller en dragkamp mellom kjønn. Dette handler kun om menneskeverd. Det går på enkeltpersoners frihet til å velge, tross farge, kjønn eller legning. Enten det handler om hva man skal ha på brødskiva eller hvem man ønsker å ligge med. Valget er ditt. Ligg med hvem du vil, når du vil. La meg avslutte med Thorbjørn Egners «Kardemommeloven».

– Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2018, og sist oppdatert 07/12 2018.

Les også