Sandra Lyng forteller om seksuell trakassering i musikkbransjen: - Mange menn utnytter en maktposisjon til å fornedre og utnytte

«På jobb vil jeg bli møtt med gjensidig respekt og gjensidig anerkjennelse for godt arbeid. Ikke en klaps på baken og en hånd i skrittet.»

I en video på bloggen forteller Sandra Lyng om seksuell trakassering i musikkbransjen. 
I en video på bloggen forteller Sandra Lyng om seksuell trakassering i musikkbransjen.  Foto: Guro Holmene (NA Bilder)
Først publisert

I et innlegg på bloggen sin tar artist og blogger Sandra Lyng opp seksuell trakassering og #metoo-kampanjen. 

«Dette har ingenting med en hyggelig klem å gjøre eller å si at en kollega er flink. Dette handler om at folk blir tråkket på. Det handler om at mange menn utnytter en maktposisjon ved å fornedre, utnytte og skade mennesker i en arbeidssituasjon.» skriver hun. 

Les hele innlegget her: #metoo

«På jobb vil jeg bli møtt med gjensidig respekt og gjensidig anerkjennelse for godt arbeid. Ikke en klaps på baken og en hånd i skrittet.»

Lei av at folk kødder

I en tilhørende video langer hun også ut mot de som tuller med #metoo-kampanjen.- Jeg har også opplevd mye av det. Jeg opplevde det til og med da jeg var 16 år og var med på Idol. Jeg har holdt kjeft om det.

- Det er fjerde eller femte gangen jeg hører at folk kødder om #metoo. De gjør det til en spøk, i hvert fall menn. Du hører at det blir sagt at kvinner overdriver og at «Nå kan man ikke gi folk en klem en gang». 

Sandra var også en av de over 1109  kvinnene som skrev under på en kampanje om at de hadde opplevd seksuell trakassering i musikkbransjen. 

- Det var så mange historier der. Det var så fælt å høre. Og det som kanskje er det verste, er at det er så vanlig. Man er så vant til at man ikke blir respektert på samme måte og sett på som et objekt. 

Les også: - Seksuell trakassering løses ikke med bevilgninger

Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen

Hun forteller også om et tilfelle i 2012 da hun bodde i LA og en musikkprodusent gjorde uønskede seksuelle tilnærminger til henne. 

- Jeg synes det var kjempekult at han ville jobbe med meg og hadde hørt på meg. 

- Andre gangen han skal ha meg i studio og vi skal gjøre ferdig låten jeg hadde skrevet, kommer han og skal hente meg. Jeg sitter på med ham til det jeg tror er studio, og så kjører han hjem til seg selv. 

- Jeg har så lyst til å tro at han skulle plukke opp noe, men han skulle bare vise soverommet sitt og prøve seg på meg. Jeg var interessert i å jobbe. Jeg sa nei til å ligge med ham og sa jeg ville hjem og da ble det ikke noe mer samarbeid. 

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: Meningsmåling: Over halvparten av kvinner i alderen 25–30 har opplevd trakassering

Kampanje spredd over hele verden

I oktober sto også en rekke kvinner frem og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av Hollywood-produsenten Harvey Weinstein. 

Kampanjen spredde seg senere til hele verden. Kvinner i Norge har også brukt hashtaggen sammen med historier om hva de har blitt utsatt for. Blant annet har kvinner i musikkbransjen og kvinnelige skuespillere gått sammen og tatt et oppgjør med seksuell trakassering under hashtaggene #nårmusikkenstilner og #stilleforopptak. 

Journalist og programleder Aleksander Schau fikk også mye oppmerksomhet da han for noen uker siden tok til Twitter og langet ut mot det han mener er en ukultur likt den som omtales i #metoo-kampanjen i norsk TV-bransje. 

Side2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Sandra Lyng. 

Les også: Psykolog om #MeToo: - Ikke alle har godt av å være åpen om seksuelle overgrep