Aktuelt
Jenteprisen-vinner Mia Landsem (21): - Det viktigste for meg er at folk skal forstå hvor alvorlig det er
Ble tildelt prisen for sin innsats for å hindre spredning av private bilder på nett.
YOUNGSTORGET, OSLO (Side2): Mia Landsem (21) er best kjent for de fleste som «datadetektiven», som hjalp håndballspiller Nora Mørk med å identifisere mennene som spredde private bilder av henne i november 2017. Men Mia hjelper langt flere som har fått bildene sine ulovlig spredd på nett, og sporer opp og konfronterer bakmennene. Torsdag kveld mottok hun Jenteprisen for sitt arbeid.
Prisen deles ut av Plan Norge og Costume, og ble tildelt henne som en anerkjennelse av den iherdige innsatsen hun gjør for å bekjempe ulovlig deling av intime bilder på nett.
- Det er kjempegøy! Det er masse fine folk og mange flinke nominerte, så jeg trodde virkelig ikke at prisen kom til å gå til meg, sier prisvinneren til Side2 etter prisutdelingen torsdag kveld.
- Dette viser jo meg at flere synes at dette er viktig. Jeg håper også flere hiver seg på bølgen. Dette gikk fra å ikke bety noen verdens ting og aldri være i media, til at det blir superaktuelt. Det viktigste for meg er at folk skal forstå hvor alvorlig det er.
- Vinneren av Jenteprisen 2018 er en institusjon i seg selv. Mia Landsem viser vei ved å være handlekraftig og særdeles modig. Superman og Batman er ikke i nærheten, årets vinner er blant de råeste i sin tid. Dette er en vinner vi alle hadde løpt til for å få hjelp, sier juryleder Navjot Sandhu.
Får henvendelser hver eneste dag
Mia Landsem, som er fra Trondheim by, hoppet nylig av bachelorgraden sin på Idrettshøgskolen og har begynt å studere IT-sikkerhet på Noroff. Målet er å jobbe i politiet i fremtiden.
Hun anslår at hun får omkring ti henvendelser fra personer hver eneste dag. Det gjelder da ikke kun spredning av nakenbilder, men også trakassering, utpressing og stalking.
- Det er noe jævla dritt, og det handler bare om makt og dominanse.
Tror ikke på noen slutt
Prisvinneren tror ikke vi kommer til å se en slutt på ulovlig spredning av nakenbilder. Hun forteller derfor at målet hennes er å få flere til å tenke seg om før de deler intime bilder av venner og bekjente.
- Flere må tenke: «Kanskje ikke jeg skal være med på dette». Man må gå litt i seg selv når det gjelder hvem man ønsker å være.
- Du hjelper dem med å samle inn informasjon, dokumentasjon, og også der du kan - fjerne bildene. Hvordan går du frem?
- Jeg vil ikke si for mye om metoder, men på en nettside er det ofte en type kontakt du kan ha med de som eier sidene om å få bildene dine fjernet. I tillegg så handler det om å konfrontere gjerningspersoner og få dem til å slette bildene fra galleriet sitt eller chatten.
- Hva vil du si til unge jenter som er fortvilet og redde?
- Mitt beste tips er å slappe litt av, for når bildet først er der, så er det der. Man må bare ta kontroll over sin egen kropp. Ei det. Ikke snu deg og tenk at alle tror du er en hore. Ei det og tenk: «Whatever». Du må også søke hjelp. Snakk med en psykolog, for dette er faktisk et overgrep. Vi har ikke voldtektsmottak for moro skyld. Overgrepsmottaket i Oslo vil gjerne at de som har blitt utsatt for nettovergrep skal komme og prate med dem.
Denne saken ble første gang publisert 12/10 2018, og sist oppdatert 12/10 2018.