Det store intervjuet
«Kan ikke noen dra og voldta hun Martine Halvorsen, a'?»
Martine Halvorsen om vold, netthat, drapstrusler og livet som toppblogger.
NESODDEN (Side2): «For to dager siden skrev du at jeg ikke fortjente å leve. Mye på bakgrunn av at du mente at volden jeg ble utsatt for for åtte dager siden, aldri har hendt. Fordi du mente at jeg talte en sak jeg ikke burde, fordi du mente at jeg snakket for kvinner som behøvde det og fordi du mente at jeg burde straffes.»
Det skrev blogger og samfunnsdebattant Martine Halvorsen (20) i innlegget «Til deg som mener jeg ikke fortjener å leve» i september 2017. Det var kort tid etter at hun hadde blitt utsatt for massiv vold utenfor sin egen leilighet i Sverige, og deretter ble truet på livet.
Nå sitter 20-åringen med Mac-en ved kjøkkenbordet hjemme hos foreldrene på Nesodden og drikker Pepsi Max. Akkurat her sitter hun «90 prosent av tiden i Norge» og jobber med bloggen.
Det siste halvannet året har Nesodden-jenta seilt opp som en markant, ung kvinnelig samfunnsdebattant, og fått kjenne følgene av å være en offentlig person på kroppen. På bloggen skriver hun om alt fra mensen og kroppspositivitet til seksuell trakassering og abortdebatt.
Det provoserer.
- Jeg får ofte høre at jeg fortjener å bli voldtatt, knebles og ha det jævlig, sier Martine Halvorsen til Side2.
Se Martine Halvorsen lese hatkommentarer i videoen under:
Når Side2 møter henne til Det store intervjuet, forteller hun at hun er inne i en roligere periode på hatfronten. Men ifølge Martine trengs det ikke mer enn et innlegg om likelønn eller hijabdebatten før nettrollene lager fest i kommentarfeltet.
- I morgen kan det være i gang igjen. Det vet man aldri, sier hun.
Les også: Martine Halvorsen leser hatkommentarer: - Kan ikke noen bare voldta Martine Halvorsen a'?
Slått ned utenfor leiligheten
På kvelden torsdag 7. september 2017 er Martine på vei hjem fra hockeykamp med noen venninner i Norrköping, hvor hun bor. Hun har akkurat sett kjæresten Christian spille.
Hun skal bare bort til søppelstativet rett utenfor bygget hun bor i, da hun ser det hun oppfatter som en ruset mann sitte ved søppelkassene. Hun sier «hei», og da går mannen til angrep. Hun husker at hun ble dyttet før hun fikk en albue i ansiktet. Etterpå er det hull i hukommelsen på det Martine tror er ti-femten sekunder, før hun husker at hun løp mot inngangsdøra.
- Ut ifra hånden min tror politiet at jeg har slått tilbake, men jeg husker ingenting. Jeg kom meg inn i leiligheten og ringte samboeren min, men jeg husker ikke så mye utover det, uttalte Martine til Side2 den gang.
Hendelsen er mest sannsynlig helt tilfeldig, og har ingenting å gjøre med at Martine er blogger. Likevel fikk overfallet mye medieoppmerksomhet, og sammen med faren Trond gjestet Martine «God morgen, Norge» for å snakke om hva som skjedde. Ikke lange tiden etter mottar hun en melding fra en mann som mener at voldsepisoden er rent oppspinn, at Martine lyver for å få klikk på bloggen.
Les også: Blogger Martine Halvorsen utsatt for massiv vold utenfor sin egen leilighet
Mannen, som opererer med en falsk Facebook-profil, sier at det vil få alvorlige konsekvenser for henne at hun stilte opp på TV for å fortelle om hendelsen.
Pappa Trond tar kontakt med mannen for å fortelle at han vil anmelde trusselen. Han blir ringt opp av mannen som avbryter ham og truer både ham og Martine på livet.
- Det som var mest skremmende, er at han var så klar og kald, sier Martine.
- Han mente at både pappa og jeg ikke fortjente å leve mer.
Dagen etter finner Martine en rose på trappa hjemme på Nesodden. De finner ikke ut hvem som kan ha lagt den der, og hun får en ekkel følelse i magen.
- Jeg kunne sitte akkurat her med ryggen mot vinduet og være livredd fordi jeg trodde noen var bak meg.
Det ble så ille at politiet rådet familien til å flytte ut av huset en periode, noe de også gjorde.
Les også: Isabel Raad og Martine Halvorsen blir forfulgt: - Jeg begynte å hylgrine
Byttet ut fotball med blogging
Martine har alltid elsket å skrive. Da hun gikk i fjerdeklasse satt hun ofte igjen i timevis etter skoletid for å skrive noveller.
Da hun var ti år gammel mistet hun en venninne i en trafikkulykke. Det var da hun begynte å engasjere seg i samfunnstemaer.
- Jeg ble veldig opptatt av fartsgrensedebatten, og skrev faktisk et innlegg til SiD i Aftenposten som jeg fikk hjelp til å sende inn.
Da hun ikke skrev, spilte hun fotball, og var kanskje aller best kjent kjent som Fotball-Martine. Målet var å komme på landslaget.
Høsten 2015 ble Martine kjent for langt flere gjennom TV 2-serien «Sykt perfekt», som følger unge kvinner og utfordringene deres med prestasjonsjag og press i hverdagen. Rett etter at serien var ferdig innspilt, tråkket hun over på trening og skadet ankelen stygt. Fotballdrømmen ble med det lagt permanent på hylla, og Martine slet med å finne ting å fylle dagene med.
- Jeg gikk fra å være Fotball-Martine til å ikke kunne gjøre en dritt. Jeg var jo alltid på trening. Nå kom jeg hjem til leiligheten jeg delte med kjæresten min i Asker, som var helt tom. Greia mi ble å vaske. Jeg vasket hele leiligheten hver eneste dag, selv om jeg egentlig ikke kunne stå på foten. Det ble en form for straff.
1. januar 2016 startet som en dårlig dag, men viste seg å bli starten på noe som etter hvert skulle bli Martines eneste inntektskilde - bloggen hennes.
- Jeg hadde hatt en dritt-nyttårsaften og satt hjemme og var rett og slett skikkelig deppa og bestemte meg for å skrive om det. Så laget jeg bloggen og publiserte innlegget der, forteller Martine.
Innlegget fikk overveldende respons, og Martine fikk ros og hyggelige tilbakemeldinger fra folk som kjente seg igjen. For første gang siden hun skadet ankelen, kjente hun på at hun faktisk kunne noe annet enn å spille fotball.
Les Martines første blogginnlegg her: Hei, du som satt hjemme på nyttårsaften - for en taper du er
- Det var en bekreftelse på at noen faktisk satte pris på at jeg delte.
Deretter gikk det fort oppover. På bloggen fant hun plass til både menings- og hverdagsinnlegg, om alvorlige temaer og fjas, og leserne ble flere. Martines innlegg ble plukket opp av flere mediehus og republisert, og høsten 2016 ble hun tilbudt en samarbeidsavtale med Mediehuset Nettavisen.
Siste året på videregående hoppet hun av skolen. Ikke for å satse på bloggen, men fordi hun ikke orket tanken på skolegang lenger.
- Ingen som kjenner meg hadde trodd at det kom til å skje. Jeg ble helt dårlig av tanken på å skulle gå på skolen, og ville heller skrive blogginnlegg og dra på møter.
- Det høres kanskje litt teit ut, men det funket så mye bedre etterpå. Jeg fikset det ikke og ble helt utkjørt. Jeg legger sjela mi i alt, og har alltid vært sånn.
Nå lever hun godt av bloggen, men har fortsatt planer om å ta opp videregående som privatist.
«Generasjon pappaer»
Den unge bloggeren har rukket å bli godt kjent med hatytringer på nett de to årene hun har blogget, og synes hun ser en generasjonsforskjell i hvordan folk ytrer seg på nett.
- Min generasjon kritiserer ofte utseendet mitt eller meg personlig. Fjortiskommentarer fra sjalu jenter som synes jeg er stygg er ikke de groveste.
Hun har med tiden nesten blitt vant til å høre grove karakteristikker og beskrivelser av seg selv, og hva som burde gjøres med henne. Noen ganger bryr hun seg ikke, andre ganger kan det gå ordentlig innpå henne.
- Hatytringene er de verste. Det er som da jeg ble overfalt og får beskjed om at «det var synd at han ikke voldtok meg samtidig». Det som er rart, er at alt det der kommer fra voksne menn. Jeg tror jeg har en del voksne menn som leser fordi jeg skiller meg ut. De groveste er mannfolka på 40 som mener jeg bør halshugges fordi jeg er så dum.
Martine kaller dem «Generasjon pappaer». Voksne, norske menn i 30-, 40- og 50-årene som ikke legger noe i mellom når de kommenterer.
- Hvis «Knut (43)» hadde sittet overfor meg der du sitter nå, tviler jeg på at han hadde sagt at jeg burde puttes i en kjeller og voldtas av 15 sigøynere, fordi jeg sa at mensen er rødt eller at Sophie Elise ikke fortjener å bli skutt. Jeg tror folk bare ikke tenker. Og jeg føler svært sjeldent at det er min generasjon som skriver disse hatytringene. Jeg tror de ikke har det samme filteret, og kanskje ikke helt forstår hva de faktisk driver med.
- Hva mener du vi bør gjøre med det?
- Jeg mener oppriktig, sånn som med trusselen jeg fikk, at det er forbanna synd at politiet ikke kan gjøre mer. Jeg mener også at mediehus må være mer aktive i kommentarfeltene sine.
- Alle mennesker har rett til å mene, og hvis du har baller nok til å si at jeg fortjener å bli voldtatt med fullt navn og bilde, så er det nesten greit, for da står du i alle fall for det du sier. Men med én gang kommentarfelt anonymiseres og du har mulighet til å være anonym, blir ytringene så sykt mye verre. Jeg er jo ikke anonym, så hvorfor skal du være anonym? Han som truet meg, hadde en falsk Facebook-konto, og denne personen mente at han kjente meg godt. Du kan ikke være så tøff som du sier om du må gjemme deg bak en falsk identitet.
Har vurdert å slutte
I desember 2017 fikk bloggeren beskjed om at trusselsaken mot henne og familien var henlagt.
«Jeg føler meg hjelpeløs, fortvila og sint, og det skremmer meg at politiet ikke har kunnskap og kapasitet nok til å finne ut av saker som dette. I mitt tilfelle var det en person som sto bak en falsk profil, og politiet har ikke klart å finne ut av hvem dette er. Nå får jeg bare krysse fingrene og be politiet finne ut av de to andre sakene, selv om jeg ærlig må innrømme at det føles rimelig håpløst ut nå», skrev hun på bloggen da hun fikk beskjed om henleggelsen.
Totalt anmeldte Martine tre forhold til politiet høsten 2017 - episoden der hun ble overfalt og utsatt for massiv vold utenfor sin egen leilighet, episoden med drapstrusler mot henne og faren og et nakenbilde tatt av henne i smug i garderoben som senere ble spredd på appen Jodel.
Les også: Trusselsaken mot Martine Halvorsen er henlagt
Forrige uke kom beskjeden om at også nakenbildesaken var henlagt.
I Sverige pågrep politiet en mistenkt samme kveld som overfallet mot Martine skjedde, og har tatt DNA-prøver, men på grunn av sprengte ressurser tar ting tid.
Martine har tenkt på å slutte.
- Det er ikke få ganger jeg har stått og skreket på kjøkkengulvet her at jeg faen meg aldri skal blogge igjen. Jeg skal aldri si noe mer, slette alt som er av kontoer i sosiale medier og putte huet i en bøtte med iskaldt vann. For det er tøft.
- Men det er ikke tøft at noen er saklig uenige og kommer med gode poenger og argumenter. Jeg har ikke alltid rett, og da kan jeg få gode innspill, sier hun.
Les også: «Sykt Perfekt»-Martine (18): - Jeg har lyst til å be russejentene om å skjerpe seg
Pappa Trond har fått ansvaret for godkjenning av kommentarer, så går Martine gjennom etterpå. Hun har mange ganger vurdert å stenge kommentarfeltet.
- Men det er egentlig litt imot det jeg mener. Man har rett til å debattere, men ikke være usaklig og dum.
- Dessverre er veldig mye usaklig og jeg tror det kan skremme bort mange. Broren min skjønner ikke at jeg orker. Joda, jeg skjønner at han sier det. Men skal vi bare la oss kneble da, og holde kjeft? Han som mente at jeg ikke fortjente å leve lenger og planla å gå grundig til verks med det, ønsker jo at jeg skulle slutte. Men hvor går verden videre da, hvis vi skal kneble min generasjon? Uten meninger og tanker går ikke verden videre.
Les også: Derfor valgte Martine Halvorsen å poste nakenbildet
Denne saken ble første gang publisert 17/02 2018.