Sikkerhet på byen

På dette tidspunktet bør du være ekstra obs på kriminalitet. - Folk er lite opptatt av egen sikkerhet, og tenker «dette hender ikke meg»

Tidligere politispaner og forfatter Johnny Brenna om hvordan du blant annet kan bruke kroppsspråket til å bedre din personlige sikkerhet på vei hjem fra byen.

- FOR DÅRLIG Tidligere politimann og forfatter Johnny Brenna ber folk ta forholdsregler i sommer, spesielt på vei hjem fra byen.
- FOR DÅRLIG Tidligere politimann og forfatter Johnny Brenna ber folk ta forholdsregler i sommer, spesielt på vei hjem fra byen. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no
Først publisert Sist oppdatert

Tidligere politispaner og forfatter Johnny Brenna (54) har en oppfordring til unge kvinner på byen: Bli mer gatesmarte.

Han er for tiden aktuell med boken «Håndbok i personlig sikkerhet» som, i tillegg til selvforsvar, tar for seg sikkerhetsgrep man kan gjøre for egen del når man er ute og rundt. Forfatteren mener at folk generelt er for uoppmerksomme på hva som skjer rundt oss når vi ferdes i det offentlige rom.

- Man må være påslått, noe som betyr at man har en bevissthet når man ferdes ute i det offentlig rom, og ikke «sover» i våken tilstand, sier Johnny Brenna til Side2.

Tidligere i år slo politi og vektere alarm om økt tafsing og klåing på byen i Bergen. Ifølge politiet har det vært en kraftig økning i voldsepisoder, kroppskrenkelser og ordensforstyrrelser i deler av sentrum i byen.

– Vi ser menn som bevisst jakter på unge, fulle kvinner. De påstår at de er kjæresten deres for å få dem med seg, uttalte avdelingsleder Yngve Raad i PSS Securitas i et intervju med Aftenposten.

Kroppsspråk viktig

- Det er symbiotisk, for de kveldene som folk er ute, er også da det skjer mest hendelser og kriminalitet. En gammel statistikk fra Sentrum politistasjon viste at halvparten av all kriminalitet foregikk i de små nattetimene, natt til lørdag og søndag. Det utgjør kun sju prosent av tiden, men nesten all kriminalitet hendte da, sier Brenna.

Om bare et par uker er det studiestart og fadderuker landet over, og mange kommer til å befinne seg mye ute på byen. Men kan man selv ta grep for å gjøre seg selv mindre tilnærmelig?

Ja, mener Johnny Brenna.

GÅ MED SIKRE STEG: Skal du gå hjem fra byen, gjelder det å gå med sikre steg og fast blikk, ikke kikke ned i mobilen.
GÅ MED SIKRE STEG: Skal du gå hjem fra byen, gjelder det å gå med sikre steg og fast blikk, ikke kikke ned i mobilen. Foto: Edwin Chang Photography / Getty Images

Den tidligere politispaneren sier at mange potensielt farlige situasjoner kan avverges ved å bli et såkalt «hard target» for mulige kriminelle. Noe som innebærer at man fremstår som et mål som vil komme til å gi den kriminelle motstand. Her ligger mye av hemmeligheten i kroppspråk og fremtoning.

- Veldig mange vaser rundt uten å være oppmerksom på omgivelsene, har musikk på øret og følger med på mobilen, og da ser man heller ikke situasjoner som kan oppstå og som man bør unngå å gå inn i. Det er klart at det gjelder både dag og natt, men spesielt er det risikofylt når det er natt/kveld og rus er i bildet. Da er også flest av de kriminelle ute.

Les også: Her er seksualisert vold mot kvinner mest utbredt

Slik er kroppsspråket til «enkle bytter»

Sosiologene Betty Grayson og Morris I. Stein utførte i 1981 en kjent studie av kroppsspråk og hvordan enkelte av oss oppfattes som enklere mål for kriminelle enn andre. En studie også Johnny Brenna refererer til i boken sin.

I studien ble 60 personer filmet mens de gikk i gatene i New York. Personene var ikke klar over at de ble filmet. Senere ble videoene vist til 53 tidligere voldsdømte personer, som fikk i oppgave å plukke ut hvem av de gående personene som fremsto som «enkle bytter for kriminalitet».

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Sosiologene analyserte bevegelsesmønstrene til de «enkle byttene» og sammenlignet dem med personene som ikke fremsto som lette ofre. De fant ut at gruppen mennesker som fremsto som enklere mål for kriminelle ofte gikk med unormal skrittlengde i forhold til høyden deres, enten for lang eller for kort, og subbet med beina da de gikk.

I tillegg gikk de enten for sakte og så ut som de ikke hadde noe mål, eller for fort. Dette ble igjen tolket som et tegn på frykt. Personene hadde også ukoordinerte bevegelser i armer og bein. Ofte hadde de samme personene en innadvendt kroppsholdning og blikket festet i bakken, noe som kan oppfattes som at man ikke er oppmerksom på omgivelsene.

Kompani Frogner: - Jeg vurderer alltid om det er trygt å gå hjem. Det er jeg nødt til, dessverre

- Bruk stemmen

- Det har en del med kroppsspråk å gjøre. Du bør vise at du har en tydelig mening med hvor du går - ikke gå og se på skotuppen din med «bekymringskroppsspråk» som signaliserer at du er et offer, sier Johnny Brenna.

I stedet bør du gå med åpent bryst, faste skritt og vite hvor du skal hen.

- Når du har gjort disse tingene, har du gjort masse med egen sikkerhet både generelt og når som helst, men også på nattestid. Du utstråler at du er påslått, at «her får du motstand» og at du ikke er et offer.

- Hvis man bruker disse forebyggende elementene, gjør man så mye med sin egen sikkerhet at man ikke trenger å kunne så mye fysisk selvforsvar, mener han.

Skulle man likevel oppleve å havne i en situasjon som potensielt kan være farlig, råder han til å bruke stemmen.

- Skriker noen høyt og tiltrekker seg oppmerksomhet, vil en mulig gjerningsmann mer sannsynlig trekke seg.

Han advarer nok en gang mot å ikke følge med på omgivelsene sine underveis. Skulle en situasjon oppstå, sier Brenna at det er lettere å gå inn i en frys-tilstand. Du kan med andre ord bli så redd at adrenalinet slår inn voldsomt og gjør deg handlingslammet.

- Ha en plan for utekvelden

Spesifikt på uteliv, mener Johnny Brenna at det er smart å ha en plan for hvor man skal hen. Han roser samtidig unge kvinner for å være flinkere til å holde sammen i grupper enn hva unge menn er.

- Jenter er som oftest i grupper, de går ikke alene ut. Gå da gjerne på skjenkesteder hvor det ikke er stor risiko, altså høyt skjenkenivå, bruk av narkotika og frekventeres av kriminelle. Du bør ha en plan på hvor du går hen, mener Brenna.

- I en gruppe kan man ha ett menneske som ikke er så rusa, en person som får rollen som skal passe på gruppen og være litt mer påslått enn de andre. Det er smart, for da kan man geleide hverandre, legger han til.

PASS PÅ PROMILLEN: Johnny Brenna råder til å passe på rusnivået når man ferdes på byen. Høy promille kan gjøre deg til et lettere mål for kriminelle.
PASS PÅ PROMILLEN: Johnny Brenna råder til å passe på rusnivået når man ferdes på byen. Høy promille kan gjøre deg til et lettere mål for kriminelle. Foto: Hero Images / Getty Images

- Inne på skjenkestedene bør man passe på rusnivået. En god ting er at du spiser godt før du drikker, og drikk vann innimellom. Drikker du sammen med menn, drikk mindre enn dem. Kvinner tåler vesentlig mindre enn en menn. Vil en mann dele en vinflaske med deg, vil kvinnen få en vesentlig høyere enn promille mannen. En mann bør ha 2/3 av vinflasken, en kvinne bør ha 1/3. For så stor forskjell er det.

- På byen bør du kjøpe øl på flaske for å unngå risiko for at noen putter dop i drikken din. Går man på do, få noen i gruppa til å passe på drinken.

Er man i utlandet, råder Johnny Brenna til å gjøre research på forhånd på hvilke områder som er trygge, hvilke nattklubber som har ordentlig vakthold og hvor det er lite narkotika og ordensforstyrrelser.

- Du har jobbet med uteliv en lang periode. Hvordan føler du det generelle bevissthetsnivået på mulige risikofaktorer er hos unge kvinner i Norge?

- Generelt dårlig. Folk er lite opptatt av egen risiko, og tenker «dette hender ikke meg». Men jenter har samtidig en gruppedynamikk som er sterkere enn hos menn. De passer mer på hverandre, men det er også naturlig. Byen er et marked, og har du dårlig dårlig magefølelse på en fyr, stol på magefølelsen, avslutter han.

FORBEDRE DIN PERSNLIGE SIKKERHET: Tidligere politispaner og forfatter Johnny Brenna deler sine beste tips til en trygg tur på vei hjem fra byen.
FORBEDRE DIN PERSNLIGE SIKKERHET: Tidligere politispaner og forfatter Johnny Brenna deler sine beste tips til en trygg tur på vei hjem fra byen. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

Johnny Brennas beste tips til en mer sikker tur på vei hjem fra byen:

- Ikke gå med ørepropper og ansiktet ned i mobilen når du ferdes ute

- Gå med faste, bestemte skritt

- Jobb med kroppsholdningen din, ha et sterkt kroppsspråk

- Gå alltid i opplyste områder

- Ta alltid vanlig drosje hjem, ikke pirattaxi

- Ikke fomle med nøklene når du skal låse deg inn hjemme. Rett utenfor inngangsdøra er kjent som et punkt hvor risikoen for kriminalitet er større

Les også: Kvinner i dag har fått en usynlig fiende