Artist Bjøro Håland
Bjøro Håland forelsket seg i konas storesøster: – Det var helt uventet
Reidun var bare 13 da hun forelsket seg i to år eldre Bjøro Håland. Da var 15-åringen allerede en populær artist i innlandsbygdene i Agder. Reidun tok mot til seg og skrev brev til Bjøro. Han svarte aldri. 65 år senere skulle det likevel bli de to.
Det er 6. juni 2023. Dagen har vært varm. Brisen mild. Nå er sommersolen i ferd med å synke i havet og etterlater seg en oransje stripe i horisonten.
I det store huset i Dreggveien utenfor Kristiansand har det vært middagsselskap. Som så mange ganger etter at kona døde får Bjøro hjelp av svigerinnen, Reidun. Hun har vært der for ham hele veien.
Det brutale tapet av en kjær kone og en elsket lillesøster har brakt dem nærmere hverandre enn noen gang. Men akkurat denne junikvelden skjer det noe helt spesielt.
Danset har de gjort så mange ganger, men dansen inn i juninatten slutter aldri. Den søteste av musikk har oppstått i hjertene på et godt voksent par.
– Det var helt uventet. Vi har alltid kommet godt ut av det med hverandre, men vi skjønte begge at det var helt andre følelser vi opplevde nå. Bjøro sender sin utkårede et smil bare en forelsket mann kan.
Skjebnens veier
Reidun (79) har for lengst tilgitt Bjøro at han aldri svarte på brevet hennes. Den første forelskelsen forsvant slik tenåringsforelskelser ofte gjør.
– Det var en stund jeg maste fælt på gutter med sertifikat, slik at jeg kunne få sitte på til bygdelokalene der Bjøro skulle opptre. Han var en skikkelig showman på scenen – og med den nydeligste stemmen.
Reidun Rafoss (født Kylland) smiler over minnene. Mer enn 60 år senere har hun ingen problemer med å gjenkalle minner og følelser.
Men bare et par år senere dro Bjøro over Atlanteren. 17-åringen skulle til «junaiten» for å legge gulv – og legge seg opp penger. Et par år senere drar også Reidun til USA. Hun skal bare være der ett år, men skjebnen vil det annerledes. Hun forelsker seg i Bjørn fra Kvinesdal.
De etablerer seg i South Salmen, en times kjøring nord for New York. Til bryllupet kommer en motvillig lillesøster. Liv har kjæreste i Norge og er ikke klar for langtidsopphold i Amerika. Men så møter hun Bjøro på dans på Sons of Norway – og resten er historie.
Les også: (+) Jeg innledet et hemmelig forhold til min søsters eksmann. Men så ringte hun og fortalte sjokkerende nyheter
Gode ekteskap
Både Liv og Bjøro og Reidun og Bjørn (eller Bill, som han ble kalt i USA) fikk lange og gode ekteskap. De to søstrene hadde alltid vært tett knyttet til hverandre, og slik ble det i voksenlivet også.
Selv om Bjøro og Liv etter hvert flyttet hjem til Norge og storesøster Reidun ble værende i USA, var kontakten hyppig og tett.
I 2019 blir Reidun enke. Bjøro og Liv flyr over til begravelsen. Bjøro synger for svogeren. Lite vet de da at to år senere skal også Bjøro miste sin elskede. Det er en selvfølge for Reidun å sette seg på flyet når hun får høre at Liv er kritisk syk. Både gjennom den korte sykdomsperioden og i tiden etter er hun der for Bjøro og barna, Nina og Arne.
– Å ha tante Reidun hos oss var helt uvurderlig, sier Nina, som har kommet hjem fra jobb og har slått seg ned ved kaffebordet. 53-åringen bor i underetasjen på det store huset og fungerer som manager for pappa.
Priser kjærligheten
Reidun strekker seg etter kaffekannen og skjenker til sin kjære. En nydelig isblå drakt sitter perfekt på den nette kroppen. Hun beveger seg som en ungdom, ler som en forelsket tenåring – og prater som en foss.
Bjøro og Nina ler. Sistnevnte er takknemlig for at det er kommet livsglede og gnist i øynene til hennes kjære pappa. For det har vært tøffe tak for den populære countrylegenden de siste årene. I tillegg til å miste både kone og svoger, har han mistet tre søsken.
Etter å ha samlet to fulle konserthus i Kristiansand i anledning 80-årsdagen, var høsten og vinteren i fjor preget av sykdom og sykehusinnleggelser. Men nå smiler livet.
– Vi priser kjærligheten hver dag. Det er som et eventyr. Dette er et av de beste kapitlene i livet mitt. Jeg skulle ønske alle kunne oppleve dette. Reidun er alt jeg kan ønske meg – varm, omtenksom og fyrrig. Så jeg tviholder på musikken, hatten – og Reidun, smiler Bjøro.
– Han er så skjønn den mannen. Den perfekte gentleman, parerer Reidun, og så ler de godt og møtes i en varm omfavnelse og lar kaffe være kaffe – og vafler og nyrørte jordbær får stå i fred.
Les også: Carina Olset: – Det startet med at han sa: «Jeg tar både deg og sykdommen»
Langdistanseforhold
Men noe nytt giftermål kommer ikke på tale. Reidun har barn, barnebarn og katten Tiger i USA, og Bjøro er trygg i sin tilværelse i Kristiansand med datter og barnebarnet Elias i underetasjen.
– Livet blir ikke bedre enn dette. Vi blir ikke bedre venner eller mer forelsket om vi gifter oss. Det viktigste er at alle har det bra – og at støtten og varmen fra barna er fantastisk, er de skjønt enige om.
Å fly over dammen for å møte sin kjære er det ingen av dem som gjør noe nummer av. Den turen har de begge tatt flere ganger enn de kan telle.
Selv om Reidun ble værende i South Salem med mann og barn, og Liv og Bjøro flyttet hjem med «julebåten» Sagafjord i 1966, holdt de to minstejentene i familien tett kontakt. De fikk barn – to hver – omtrent samtidig, og Reiduns datter Linda og Bjøros datter Nina er mer som søstre enn som kusiner.
Reidun har fire barnebarn, Bjøro tre.
Både Bjøro og Reidun føler seg like hjemme i Norge som i USA – eller omvendt. Reidun har vært i gamlelandet årlig, mens Bjøro har reist til USA for å jobbe, besøke familie, spille inn plater i Nashville eller holde konserter.
Eventyrlig karriere
Bjøro var allerede temmelig scenevant da han gikk ned landgangen fra amerikabåten og for første gang satte sine 17 år gamle ben på amerikansk jord. Med seg i bagasjen hadde han et lånt trekkspill og farens gitar.
I USA fortsatte han å spille og synge – ved siden av karrieren som håndverker. Slik ble det etter returen til Norge også. Bjøro hadde jobb som maskinkjører og holdt konserter på fritiden.
En suksessopptreden på Wembley sammen med flere av datidens store countrystjerner endte med platekontrakt. Debutplaten fôr rett inn på hitlistene og resulterte i sølvplate. Siden skulle det bli over 20 plater og flere utmerkelser enn det er plass til i troférommet på loftet.
Han er Ridder av 1. klasse, er kåret til årets skandinaviske countryartist, har mottatt Spellemannprisen, en haug med gullplater – og er æresborger i byen Minot i North Dakota, der den norske høstfesten arrangeres årlig.
Mannen som hyppig har blitt sammenlignet med Jim Reeves har solgt over fire millioner album. Men å sette sluttstrek har han ingen planer om.
– Så lenge noen vil høre på meg kommer jeg til å opptre. Og blir stemmen for dårlig, vil jeg sitte på scenen og fortelle historier. Det beste med å stå på scenen er å glede andre, sier Bjøro.
– Er det noen sanger du blir lei?
– Aldri! Folk som kommer for å høre på meg vet hva de vil ha, og det skal de få. Uansett om jeg har sunget den tusen ganger før. Jeg blir ikke lei.
– Selv ikke «I love Norwegian country»?
– Nei, det er jo selve signaturlåten min, smiler sørlendingen lunt.
Les også: Sverre Anker Ousdal: – De syntes det var overraskende at jeg hadde klart å ha henne så lenge hjemme
Synger for kjæresten
At det skal bli manko på lyttere er det lite som tyder på. Bjøro holder så mange konserter han orker eller har tid til nå som han skal dyrke kjærligheten også.
Lenge før de ble kjærester har Reidun vært en av Bjøros største fans. I mange år har hun nitidig klippet ut avis- og ukebladartikler. Så langt har det resultert i to store album. En ufattelig rikdom av minner til glede for både ham selv og kommende generasjoner.
Bjøro, som vanlig kledd i «country-uniform» bestående av jeans og svart skjorte, reiser seg fra sofaen, henter sin kjære Gibson-gitar og setter seg i sofaen for å gjøre det han gjør hver eneste dag: Spiller for kjæresten.
Hun kryper opp på armlenet – nyter både mannen og sangen og vet at han synger spesielt til henne når han med følelse i den malmfulle røsten uttrykker den første strofen i låten som både Elvis og Jim Reeves har udødeliggjort før ham: Darling, after loving you what else is there to do …
Nei, når man får møte den store kjærligheten ikke bare en gang, men to ganger i livet, er det ikke så mye mer man kan kreve …
Denne saken ble første gang publisert 19/08 2024.