Vitenskap

Bitter morgenkaffe i dag? Det kan skyldes fargen på koppen

Forskning gir overraskende resultater.

Foto: Unknown
Først publisert

Farger, og hvordan vi oppfatter dem, det er fascinerende saker – som vi har skrevet om her på bloggen ved et paranledninger tidligere.

Visste du at fargen på koppen eller tallerkenen din kan påvirke hvordan maten og drikken smaker? Det er helt sant.

En studie viste for eksempel at en rød mousse med jordbærsmak oppfattes som 10 prosent søtere og 15 prosent mer smakfull når den serveres på en hvit asjett, til forskjell fra en som er sort (via io9).

Forskning viser at fargen på kopper og asjetter, samt lyset og lyden i omgivelsene, kan påvirke hvordan vi opplever smaken på mat og drikke.
Forskning viser at fargen på kopper og asjetter, samt lyset og lyden i omgivelsene, kan påvirke hvordan vi opplever smaken på mat og drikke.

Tidsskriftet Flavour, de samme som hadde jordbærstudien, har nå publisert en rapport som antyder at kaffe servert i hvite kopper oppfattes som mer intens og bitter enn ellers. Det skriver Huffington Post.

Les også: Her er den virkelige historien om Hitlers mytiske slott

Det er ikke selve hvitfargen som har noe å si. Det er snarere kontrasten mellom koppen og kaffen: den fargeløse koppen får frem en skarp og klar brunfarge i drikken, som vi ubevisst assosierer med en bitter smak.

– Resultatene støtter det synet at de som serverer kaffe bør ta høyde for fargen på kruset, fordi dette kan innvirke på kundens multisensoriske kaffeopplevelse, heter det i studien, som fortsetter:

– Funnene skriver seg inn i en lang rekke forskningsrapporter som alle kaster lys over hvordan produkteksterne farger påvirker den multisensoriske persepsjonen av mat og drikke.

Les også: Derfor gjør det vondt å tatovere seg

De australske forskerne brukte først kopper av ulik form og fasong i eksperimentet. Noen krus var hvite, andre var gjennomsiktige.

Da de fryktet at fasongen kunne påvirke resultatene, byttet de om til å bruke hvite eller blå krus, som var identiske annet enn fargen. Resultatene var de samme i begge tilfeller: hvitfargen fikk kaffen til å oppleves som mindre søt, og mer intens.

Sjekk også dette foredraget for mer om samme tema:

Flavour publiserer en rekke spennende studier på dette feltet. En annen vi kan trekke frem, er et digert eksperiment med nesten 3000 deltakere gjennomført på vårparten i år.

«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig...
Pluss ikon
«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig oppdagelse

Les også: Se hva som skjer når du stirrer på denne prikken

Eksperimentet gikk ut på å smake- og bedømme vin. Deltagerne satt i et rom der forskerne kunne endre fargen på lyset, og de endret også musikken i bakgrunnen mellom forsøkene. En fikk altså stimulert både syn- og hørselssansene, i tillegg til smak og lukt fra vinen. Du kan lese hele studien her.

Lyset og lyden påvirket helt klart hvordan det ble rapportert at vinen smakte, selv om den egentlig var den samme. Deltagerne som ble servert vin i rødt lys med søt musikk syntes den smakte aller best.

Les også: En fyr deler ut gratis penger. Tar du imot?

Der har du et hett tips om du skal servere vin på en romantisk date, og vil gjøre et godt inntrykk.

NB: Siden hvite kaffekrus kan gjøre kaffen litt bitter, er det kanskje ikke rart at noen velger å røre inn litt sukker:

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også:

Han fikk sine egne menn henrettet, og familiene fikk én franc i erstatning

Slik ble de historiens mest berømte kvinnelige pirater

Hva sier du til et edderkoppnett på 16 mål? Her bodde 100 millioner åttebeinte