en sommerdag hos solveig kloppen

Solveig Kloppen om oppussingen: – Dette var det viktigste jeg lærte

Solveig har i flere år invitert hele Norge hjem til seg selv hver uke i sommerhalvåret. Det sier litt, både om henne og hagebyhuset på Tåsen.

<b>SOLVEIG KLOPPEN:</b> Hjemmet til Solveig og Kjartan er fullt av personlige skatter. På kjøkkenveggen henger en tegning av Fredrik Skavlan, en gave til Kjartan i en periode hvor Fredrik illustrerte Kjartans spalter.
SOLVEIG KLOPPEN: Hjemmet til Solveig og Kjartan er fullt av personlige skatter. På kjøkkenveggen henger en tegning av Fredrik Skavlan, en gave til Kjartan i en periode hvor Fredrik illustrerte Kjartans spalter. Foto: Ragnar Hartvig
Først publisert Sist oppdatert

Det finnes knapt en norsk kjendis som ikke har laget mat på kjøkkenet til Solveig Kloppen.

I flere år har TV-seere blitt invitert med på festen gjennom TV 2-program­met En kveld hos Kloppen, og vi hjem­me i sofa­kroken har følt at vi har kommet under huden på gjestene som har delt latter og tårer i Solveigs hjem og hage.

Solveig er på alle måter raus. Og at det skulle være noe problematisk å filme hjemme hos seg selv, kan hun ikke forstå.

– Hvorfor skulle jeg ikke vise folk hvordan jeg har det hjemme? Man må «bjuda på». I hvert fall om man vil at andre skal gjøre det samme. Det gjør noe med oss å komme hjem til hverandre, mener hun.

– Vi har samtaler her som man aldri ville fått i et sterilt TV-studio.

<b>UTEPLASSEN:</b> «Partytrappen» ble den kalt i prospektet, og det har vist seg å stemme. Man blir ofte sittende her – særlig etter at kjøkkenet ble flyttet, og det er herfra man har utgang til hagen. Utemøblene er fra Grythyttan Stålmøbler.
UTEPLASSEN: «Partytrappen» ble den kalt i prospektet, og det har vist seg å stemme. Man blir ofte sittende her – særlig etter at kjøkkenet ble flyttet, og det er herfra man har utgang til hagen. Utemøblene er fra Grythyttan Stålmøbler. Foto: Ragnar Hartvig

Bor i Tåsen hageby

Solveig Kloppen (50) sammen med ektemannen Kjartjan Brügger Bjånesøy (51).

Sammen har de barna Albert (16) og Klara (13).

Katten DJ Bingo (7) bor også i firemanns-boligen.

Sted: Tåsen Hageby.

Størrelse: 152 m².

Opprinnelig: Fra 1922/1923, pusset opp i 2021.

Tegnet av: Arkitekt Henning Klouman.

Se mer

For hundre år siden var boforholdene i industrialismens grå bysamfunn ofte dårlige, noe som var bakgrunnen for at de grønne hagebyene dukket opp i de store byene. For ville ikke det å disponere sin egen hageflekk naturlig øke livskvaliteten?

Fremdeles er leiligheter i hoved­stadens hagebyer så populære at de sjelden kommer for salg. Solveig og familien stortrives med livet i sin firemannsbolig, og Tåsen hageby oppleves som en liten landsby i byen.

– Vi har hyggelige folk og gode venner rundt oss på alle kanter.

Det er rett og slett et sånt sted man ikke kan flytte fra.

– Jeg har gjentagende mareritt om at vi har solgt og flyttet inn i en fancy loftsleilighet uten balkong. Jeg våkner i full panikk hver gang, sier hun og ler.

Les også: Solveig Kloppen: Totalrenoverte huset før innspilling

<b>GANGEN:</b> Veggen i gangen er malt i fargen Rustikk gull fra Nordsjö, og gulvflisene er fra Ulfven. Kommoden er kjøpt på Finn, mens bordlampen er kjøpt på et bruktmarked i Budapest. Bildet av sauer som står og venter på bussen, har Solveig selv tatt på Austvoll der Kjartan kommer fra.
GANGEN: Veggen i gangen er malt i fargen Rustikk gull fra Nordsjö, og gulvflisene er fra Ulfven. Kommoden er kjøpt på Finn, mens bordlampen er kjøpt på et bruktmarked i Budapest. Bildet av sauer som står og venter på bussen, har Solveig selv tatt på Austvoll der Kjartan kommer fra. Foto: Ragnar Hartvig
<b>TIL MØRKE HØSTKVELDER:</b> Under oppussingen ble den gamle peisovnen revet, og den gamle muren hentet fram og flottet til med ny peisinnsats fra Rais.
TIL MØRKE HØSTKVELDER: Under oppussingen ble den gamle peisovnen revet, og den gamle muren hentet fram og flottet til med ny peisinnsats fra Rais. Foto: Ragnar Hartvig

Vokste opp på Jessheim

Solveigs barndomshjem på Jessheim hadde gule furuvegger, og her serverte mor Bjørg tomatsuppe laget fra bunnen av, og hjemmebakt brød.

Som en motreaksjon drømte lille Solveig om et hjem med hvit seksjon og vegg til vegg-teppe, og hun skulle bli mammaen som reiste seg fra den lyse sakkosekken og proklamerte at i dag blir det middag på kiosken.

Hadde hun kunnet se inn i framtiden, ville hun kanskje blitt skuffet. Voksne Solveig pusler lykkelig rundt i sin gjennomtrivelige leilighet, omgitt av småskakke loppisfunn. Det har vist seg at hun trives med glade farger og varmt treverk likevel.

<b>STUA:</b> Kritiske røster mente at det var fullstendig tullete å gå for en hjemmesnekret sofa når markedet florerer av modulsofaer, men Solveig insisterte. Sofaen er 4,2 meter lang og stor nok til at alle kan ligge i den samtidig. Den har dessuten fått «skikkelig gode puter». – Det eneste er at det fører til at jeg sovner hver eneste kveld, så jeg får aldri med meg noen TV-serier, forteller Solveig.<br/>Det persiske teppet er etter Solveigs mor, og var angivelig noe av det aller fineste hun hadde. Lampen er kjøpt hos Eske Interiør. 
STUA: Kritiske røster mente at det var fullstendig tullete å gå for en hjemmesnekret sofa når markedet florerer av modulsofaer, men Solveig insisterte. Sofaen er 4,2 meter lang og stor nok til at alle kan ligge i den samtidig. Den har dessuten fått «skikkelig gode puter». – Det eneste er at det fører til at jeg sovner hver eneste kveld, så jeg får aldri med meg noen TV-serier, forteller Solveig.
Det persiske teppet er etter Solveigs mor, og var angivelig noe av det aller fineste hun hadde. Lampen er kjøpt hos Eske Interiør. 
Foto: Ragnar Hartvig

– Det har vel sakte, men sikkert sneket seg inn. Det viktigste er at hjemmet vårt er raust og inkluderende, og at vi har plass til folk!

Hun er ikke typen som løper til interiørbutikkene etter siste skrik. Før leiligheten ble pusset opp i fjor, hadde det meste stått urørt siden familien flyttet inn i 2008.

Les også: (+) Mannens oppussing gjorde meg gal – helt til jeg forsto hva som lå bak

<b>HJERTEROM:</b> Spisestuen har plass til 25 sultne, slik Solveig ønsket seg. Det spesiallagde eikebordet er fra Korshagan. Stolene er norsk 60-tallsdesign. – Jeg vil at barna skal kunne si «Leo spiser hos oss i dag» uten at det må bli noe vanskelig. Jeg vil ikke være en sånn som sier at nå skal vi spise middag, men at barnas venner må vente på rommet. Her er det rom for alle! Lampene er fra Oi Soi Oi.
HJERTEROM: Spisestuen har plass til 25 sultne, slik Solveig ønsket seg. Det spesiallagde eikebordet er fra Korshagan. Stolene er norsk 60-tallsdesign. – Jeg vil at barna skal kunne si «Leo spiser hos oss i dag» uten at det må bli noe vanskelig. Jeg vil ikke være en sånn som sier at nå skal vi spise middag, men at barnas venner må vente på rommet. Her er det rom for alle! Lampene er fra Oi Soi Oi. Foto: Ragnar Hartvig
<b>EN PLASS FOR ALLE:</b> Bildet på veggen av Lars Elling med motiv fra Nordmarka var 50-årsgaven til Solveig fra Kjartan og barna.
EN PLASS FOR ALLE: Bildet på veggen av Lars Elling med motiv fra Nordmarka var 50-årsgaven til Solveig fra Kjartan og barna. Foto: Ragnar Hartvig

Pusset opp i 2021

Renoveringsprosjektet kom som et resultat av behovet for et ekstra bad, ikke av fornyelsestrang. Faktisk har noe av det aller viktigste for Solveig og mannen Kjartan vært at hjemmet deres ikke måtte forandre seg for mye.

– Vi trivdes godt som vi hadde det, så vi har prøvd å overføre stemningen og følelsen i leiligheten slik den var før oppussingen.

<b>LEKKERT:</b> Behovet for to bad var årsaken til den store oppussingen i leiligheten i fjor. Nå slipper man å krangle om dusjtid. Flisene er fra Ulfven, og baderomsmøbel, servant og armatur er fra Svedberg. Den turkise lampen er fra Magnor. 
LEKKERT: Behovet for to bad var årsaken til den store oppussingen i leiligheten i fjor. Nå slipper man å krangle om dusjtid. Flisene er fra Ulfven, og baderomsmøbel, servant og armatur er fra Svedberg. Den turkise lampen er fra Magnor.  Foto: Ragnar Hartvig
<b>FARGETRO:</b> Også det blå badet har fliser fra Ulfven, både på gulvet og i dusjnisjen. Armaturen er fra Korsbakken.
FARGETRO: Også det blå badet har fliser fra Ulfven, både på gulvet og i dusjnisjen. Armaturen er fra Korsbakken. Foto: Ragnar Hartvig
<b>SMART LØSNING:</b> Behovet for to bad var årsaken til den store oppussingen i leiligheten i fjor. Nå slipper man å krangle om dusjtid. Flisene er fra Ulfven, og baderomsmøbel, servant og armatur er fra Svedberg. Den turkise lampen er fra Magnor. 
SMART LØSNING: Behovet for to bad var årsaken til den store oppussingen i leiligheten i fjor. Nå slipper man å krangle om dusjtid. Flisene er fra Ulfven, og baderomsmøbel, servant og armatur er fra Svedberg. Den turkise lampen er fra Magnor.  Foto: Ragnar Hartvig

At prosjektet tvang fram noen gode oppbevaringsløsninger, var kanskje likevel greit. Minima­lismen har ingen forkjemper i Solveig, som vanskelig kan få nok gamle vaser og lysestaker.

– For noen år siden kom sønnen vår Albert inn på kjøkkenet og sa at han fikk hodepine av alle tingene her. Det er kanskje på tide å roe ned loppisshoppingen når barna blir dårlige av den?

Les også: Dette er farlig når du pusser opp

<b>LESEGLADE:</b> Solveig forstår seg ikke på hjem uten bøker. Helst ville hun ha bokhylle over hele veggen, men Kjartan innvendte at om pianoet fikk stå i stuen, ville han spille mer på det. Det har hittil ikke slått til, men heldigvis er pianoet et smykke i seg selv. 
LESEGLADE: Solveig forstår seg ikke på hjem uten bøker. Helst ville hun ha bokhylle over hele veggen, men Kjartan innvendte at om pianoet fikk stå i stuen, ville han spille mer på det. Det har hittil ikke slått til, men heldigvis er pianoet et smykke i seg selv.  Foto: Ragnar Hartvig

Setter pris på kjøkkenøyen

Solveig forteller at hun alltid blir glad når hun kommer inn døren hjemme.

– Jeg har bodd min andel år i kollektiv med tørkede roser i trau, vegg til vegg-tepper med svimerker og gule tak og vegger etter røyking inne. Det er ganske deilig å bo et sted som ikke lukter gammel fest.

– Hva er det siste du kvitter deg med?

– Det siste jeg kvitter meg med er et gult spiskammersskap etter mormor. Nå står det imidlertid bare to krukker fremme. Kjartan mente det virket som jeg prøvde å få det til å se ut som et gammelt landhandleri her.

<b>FARGEFEST:</b> Flisleggeren var meget skeptisk til de sennepsgule flisene over kjøkkenbenken, og Solveig måtte forsikre ham flere ganger om hun faktisk var HELT sikker på valget.
FARGEFEST: Flisleggeren var meget skeptisk til de sennepsgule flisene over kjøkkenbenken, og Solveig måtte forsikre ham flere ganger om hun faktisk var HELT sikker på valget. Foto: Ragnar Hartvig

Den gule vasen snublet hun over, i vinduet til en bruktbutikk, og syntes den var så gøyal at hun bare måtte ha den. Kjartan var ikke enig i vurderingen, og ord som «er du gal, hvorfor og hva» ble uttalt da vasen kom innenfor døren.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Men man blir jo så glad av den! Det eneste er at det er litt vanskelig å finne blomster som ikke kommer i skyggen av vasen …

Boken innerst i kroken på kjøkkenet er noe av det mest verdifulle de har. Der har de skrevet ned stort og smått som barna har gjort og sagt, og i den finnes gullkorn som «Oi, har puppene dine dødd, mamma?» og «Hvor mange smuler er det i en loff?».

<b>HUSETS HJERTE:</b> Kjøkkeninnredningen er fra HTH med benkeplate i kompositt fra Sigvartsen Steinindustri. Veggfargen er spesialblandet, inspirert av den som var i leilighetens opprinnelige kjøkken, men en smule mørkere fordi det nye kjøkkenet har mer naturlig lys. Barkrakkene Higg Dot er fra Fritz Hansen.
HUSETS HJERTE: Kjøkkeninnredningen er fra HTH med benkeplate i kompositt fra Sigvartsen Steinindustri. Veggfargen er spesialblandet, inspirert av den som var i leilighetens opprinnelige kjøkken, men en smule mørkere fordi det nye kjøkkenet har mer naturlig lys. Barkrakkene Higg Dot er fra Fritz Hansen. Foto: Ragnar Hartvig

– Hva har du lært under oppussingen?

– Det viktigste jeg har lært, er at det er gøy med (kjøkken-) øy! Det er stort sett der vi blir sittende. Og at man aldri kan få for mange skap eller stikk-kontakter, samt at du kan ødelegge ethvert fint rom med feil eller dårlig belysning. Og omvendt!

<b>KREATIVT HJEM:</b> Den plassbygde benken har praktisk oppbevaring, og en deilig lesekrok under bokhyllen. Løperen er vevd av Solveigs mor. Lenestolen er kjøpt på loppemarked på Ullevål skole, og båret hjem med utlånt muskelkraft fra en grei nabo. Den blå lampen er fra Magnor. Gitarene står fremme hele tiden, men blir dessverre ikke spilt på like ofte som Solveig skulle ønske. Syskrinet er en gave fra svigermor Aud. – Hun blir like oppgitt hver gang hun er hos oss og skal legge opp en bukse eller stoppe en sokk, for det er bare rot i det skrinet!
KREATIVT HJEM: Den plassbygde benken har praktisk oppbevaring, og en deilig lesekrok under bokhyllen. Løperen er vevd av Solveigs mor. Lenestolen er kjøpt på loppemarked på Ullevål skole, og båret hjem med utlånt muskelkraft fra en grei nabo. Den blå lampen er fra Magnor. Gitarene står fremme hele tiden, men blir dessverre ikke spilt på like ofte som Solveig skulle ønske. Syskrinet er en gave fra svigermor Aud. – Hun blir like oppgitt hver gang hun er hos oss og skal legge opp en bukse eller stoppe en sokk, for det er bare rot i det skrinet! Foto: Ragnar Hartvig