Christer Rødseth om hjerteoperasjonen
Christer (31) fikk et anfall panikkangst – det kan ha reddet livet hans
Hjertefeilen TV-kokken oppdaget ved en tilfeldighet for drøye to år siden, viste seg å være mer alvorlig enn først antatt.
Christer Rødseth (31) sitter avslappet hjemme i leiligheten i Oslo. Han smiler skjevt. Den ambisiøse TV-kokken har, for første gang i sitt voksne liv, måttet stoppe helt opp.
Når vi møter ham, har det gått seks uker siden den omfattende hjerteoperasjonen. Fortsatt kan han ikke utsette kroppen for hardt fysisk arbeid. Etter nyttår venter opptrening i regi av Ullevål sykehus.
– Jeg har byttet ut aortaklaffen i hjertet og har nå en mekanisk hjerteklaff. Jeg må gå på blodfortynnende medisiner resten av livet og gå til jevnlig oppfølging. Noen ville kanskje hengt seg opp i det, men jeg er født med et positivt gen i meg. Det er så mange der ute som har det mye verre! Jeg kjenner først og fremst på en takknemlighet, forteller Christer med et lett nikk.
Les også: Slik kan du forebygge hjerteinfarkt og hjertesvikt
Mekanisk hjerteklaff
Det var sommeren 2019 den joviale mesterkokken ble oppmerksom på at noe ikke var som det skulle. Etterlengtede fridager hjemme hos foreldrene på Aurskog, endte med et panikkangst-anfall, en ambulanse, etterfulgt av rutinesjekk på legevakten. Ved en tilfeldighet oppdaget legen en bilyd på hjertet.
– Jeg er født med denne hjerteklaff-feilen, så det er egentlig rart det ikke har blitt oppdaget tidligere. Etter videre undersøkelse ble det oppdaget en lekkasje i en hjerteklaff. På disse to årene har den gått fra moderat til stor. Etter en oppfølgings-kontroll i høst, skulle vi gjennomføre en videre utredning. Jeg ble forespeilet operasjon i 2022, forteller Christer.
Det rakk han aldri. Kort tid senere fikk han seg en støkk etter en helt vanlig dag på jobben som kjøkkensjef ved restauranten «Vaaghals» i Oslo.
Han beskriver hvordan han ble svært tungpustet og endte med å ringe legevakten. Det ble kjapt avgjort at operasjonsdatoen skulle fremskyndes.
– Operasjonen ble satt til fem uker frem i tid. Ikke under noen omstendigheter skulle jeg utsette meg for stress eller fysiske påkjenninger før den tid. Der og da ble jeg satt ut og en anelse emosjonell. Det var som om alvoret slo meg, men jeg summet meg raskt og kjente på at det skulle bli godt å få det overstått! innrømmer Christer, og plasserer rutinert en snus under overleppa.
Det skulle vise seg at det var godt at den omfattende hjerteoperasjonen ble gjennomført på det tidspunktet. Da Christer lå på operasjonsbordet, oppdaget kirurgen at hjerteklaffen var enda dårligere stilt enn utredningen først hadde vist.
– Jeg hadde hatt milde symptomer, men heldigvis hadde jeg faktisk hatt symptomer og fikk gjennomført operasjonen på det tidspunktet. Kirurgen formidlet at det var veldig bra jeg gjorde det nå, erkjenner Christer, og smiler avvæpnende.
Les også: (+) Høyt kolesterol: Behandlingen kan gi ubehagelige bivirkninger, men virker den?
Vellykket operasjon
Han forteller engasjert om inngrepet og tiden etterpå. Han briljerer med så mange detaljer og medisinske begreper, at hadde vi ikke visst bedre, ville vi tatt ham for en ansatt ved thorax-avdelingen ved Ullevål sykehus.
– Jeg stilte så mange spørsmål, kanskje mer enn det som var mitt eget beste. Jeg er ikke glad i å miste kontrollen. Det var min måte å få en viss oversikt over situasjonen. Men på et tidspunkt sa jeg til meg selv: «Legene, de kan det her. Jeg kan lage mat, så lar jeg dem ta seg av hjertet mitt.»
Operasjonen gikk etter boken. Etter en uke med streng overvåkning, fikk han dra hjem til foreldrene på Aurskog. Der ventet mammas omsorgsfulle favn.
– Da jeg sto i dusjen den kvelden, gråt jeg. Alle følelsene kom på en gang. Jeg hadde nok vært gjennom mer enn jeg egentlig forsto. Jeg var nedstemt uten og helt vite hvorfor. Da jeg så mamma igjen, kom tårene på ny. Det er noe med å ha mamma der, da er det lettere å slippe helt opp, innrømmer han med en forundret undertone.
– Vanligvis er jeg ikke så glad i å bli «pjusket» med, men akkurat da gjorde det veldig godt å bli tatt vare på. Komme hjem til ferdig oppredd seng. Sove lenge og ta det helt rolig. Mamma er virkelig en superhelt, altså, smiler den familiekjære aurskogingen.
Lettelsen skulle imidlertid vise seg å bli kortvarig. Tre dager senere galopperte pulsen av gårde og han følte med ett han skulle svime av. I hui og hast bar det tilbake til akutten med mistanke om infeksjon.
– Nye, omfattende undersøkelser ble gjennomført. Noen dager senere fikk jeg påvist infeksjon i huden rundt operasjonsåret. Jeg ble satt på heftige antibiotikakurer og ble overvåket hele døgnet. 13 dager tok det før betennelsen var borte og jeg fikk dra hjem, forteller Christer.
Les også: Har fått hjertestans seks ganger: – Jeg begynner nok å nærme meg de ni livene
Skryter av helsevesenet
Hans medfødte optimisme kom ham nok en gang til unnsetning, og han var aldri i tvil om det skulle ordne seg også denne gangen.
– Jeg tar av meg hatten for det norske helsevesenet. De ansatte på Ullevål er så dyktige og omsorgsfulle at det er helt latterlig. Det har overgått alle mine forventninger – som var høye i utgangspunktet. Blir jeg noen gang syk igjen, er jeg ikke redd. For jeg vet hvor godt jeg vil bli ivaretatt på norske sykehus, skryter «God morgen Norge»-kokken uhemmet.
Han løfter skjorta. Viser frem det kraftige arret som går loddrett ned over brystkassen. I dag tikker den mekaniske hjerteklaffen taktfast i brystet.
– Jeg har lært mye om meg selv de siste årene. Da jeg ble rammet av angstanfall for to år siden, ble jeg mer selektiv på hva jeg virkelig ville bruke tiden min på. I dag har jeg blitt enda flinkere på å gjøre nøyaktig de tingene jeg har lyst til. Så kjenner jeg på en enorm takknemlighet for der jeg er i dag. Jeg er frisk, har en jobb jeg er glad i, prosjekter jeg trives med, jeg har fine folk i livet mitt og har overskudd til å hjelpe andre hvis jeg vil, sier Christer og sprekker opp i et smil.