dødelig begjær

Rebecca (21) åpnet døren. Utenfor stod hennes største – og farligste fan

Den unge mannen var besatt av skuespilleren Rebecca Schaeffer. Da hun spilte i en dristig scene, måtte hun straffes.

<b>USKYLDSREN:</b> Som hovedrolle­innehaver i TV-serien «My sister Sam» fremsto Rebecca Schaeffer som uskyldig og sympatisk, og fikk kjapt en betydelig fanskare.
USKYLDSREN: Som hovedrolle­innehaver i TV-serien «My sister Sam» fremsto Rebecca Schaeffer som uskyldig og sympatisk, og fikk kjapt en betydelig fanskare. Foto: NTB
Sist oppdatert

Den lovende skuespilleren Rebecca Schaeffer (21) åpnet døren til sitt Hollywood-hjem da det ringte på. Hun ventet et filmmanus levert på døren, men tenåringsgutten som sto utenfor denne brennhete juli-formiddagen, var intet sendebud fra filmselskapet.

Han hadde tatt turen til Hollywood som følge av det han opplevde som et «stort svik». I posen han hadde med seg, fraktet han noe helt annet enn et filmmanus.

Kjernesunn stjerne

Rebecca Schaeffer ble født i Portland i Oregon i november 1967. Som 16-åring flyttet enebarnet Rebecca til New York for å prøve lykken som modell og skuespiller.

Modellkarrieren tok aldri ordentlig av, men etter en mindre rolle i en såpeopera i 1984, fikk hun isteden gjennombrudd som skuespiller to år senere.

Med 19 år gamle Rebecca i hovedrollen, ble TV-serien «My Sister Sam» en umiddelbar hit i 1986. Kjernesunne og sympatiske Rebecca, som blant annet ble talsperson for en organisasjon som hjalp vanskeligstilt ungdom, fikk mange fans. Én av dem var en tenåringsgutt som selv hadde hatt en trøblete oppvekst.

Men tenåringsguttens beundring for Rebecca utviklet seg gradvis i en fatal retning.

<b>SVOR HEVN:</b> Med nyanskaffet pistol og adresse fremskaffet av privatdetektiv, reiste Robert Jhon Bardo hjem til sitt TV-idol for å hevne hennes skuespill i en film.
SVOR HEVN: Med nyanskaffet pistol og adresse fremskaffet av privatdetektiv, reiste Robert Jhon Bardo hjem til sitt TV-idol for å hevne hennes skuespill i en film. Foto: Getty Images

Falt utenfor

Tre år yngre Robert John Bardo vokste opp i Tucson i Arizona som yngst i en søskenflokk på syv. Oppveksten var turbulent. Robert John Bardo ble angivelig utsatt for misbruk fra ett av sine søsken, og endte i fosterhjem. Han slet psykisk utover i tenårene, og var i en periode innlagt på psykiatrisk avdeling på grunn av sine problemer.

Robert John Bardo droppet ut av skolen etter 9. klasse. Etter hvert fikk han jobb på en fast food-restaurant. Men orden på livet eller temperamentet fikk han tilsynelatende ikke: Naboer skulle ved flere anledninger tilkalle politiet på grunn av husbråk og det de opplevde som truende oppførsel fra Robert John Bardo.

Men én ting fikk Robert John Bardo til å finne roen; TV-serien «My Sister Sam». Som så mange andre ungdommer på hans alder, ble han oppslukt av serien, og betatt av Rebecca Schaeffer. Så betatt var han, at han satt seg ned og skrev et fanbrev til Rebecca.

«Dette er et av de fineste brevene jeg har fått,» svarte Rebecca.

Hun hadde ingen anelse om at tenåringsgutten hun korresponderte med var i ferd med å utvikle en sykelig fascinasjon for henne.

<b>FORFØRERISK:</b> Rollen i filmen «The class struggle in Beverly Hills» var langt mer dristig for skuespilleren Rebecca Schaeffer (i sort kjole fremst i bildet), enn i ungdomsserien «My sister Sam». Det skulle koste henne livet.
FORFØRERISK: Rollen i filmen «The class struggle in Beverly Hills» var langt mer dristig for skuespilleren Rebecca Schaeffer (i sort kjole fremst i bildet), enn i ungdomsserien «My sister Sam». Det skulle koste henne livet. Foto: NTB

Dødelig sexscene

For snart tok Robert John Bardo skrittet fra beundring til forfølgelse.

Unggutten reiste fra hjembyen Tucson til Los Angeles og Warner Bros. Studio i Hollywood, der «My Sister Sam» ble spilt inn. Med en bukett blomster i hånden forsøkte Robert John Bardo å få audiens hos sitt store idol ­Rebecca. Men sikkerhetsvaktene avviste ham.

Bardo ga seg ikke. Under et nytt forsøk på å få møte Rebecca fikk han beskjed av vaktene om å slutte å oppsøke TV-stjernen. Men utover en bestemt bortvisning ledsaget av en reprimande, fikk ikke hendelsen ikke noe etterspill.

Sikkerhetsfolkene vurderte ikke Robert John Bardo som spesielt farlig. Det var en alvorlig tabbe, skulle det vise seg.

«My Sister Sam» ble tatt av ­luften etter bare to sesonger. Men Robert John Bardos begeistring for hovedrolleinnehaveren avtok ikke.

I 1989, året etter at siste episode av «My Sister Sam» var sendt, fikk Rebecca en rolle i ­filmen «Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills». Der medvirket hun for første gang i en sexscene.

Én av dem som så filmen, var Robert John Bardo. Med Rebeccas deltagelse i sexscenen gikk hans beundring og begeistring for henne gradvis over til hat. I et brev til sin søster skrev Robert John Bardo at Rebecca hadde «mistet uskylden» og blitt «nok en Hollywood-hore».

Spurte seg frem

Oppsatt på å finne Rebecca for å «straffe» henne for å ha spilt inn sexscenen, engasjerte Robert John Bardo Rebeccas en privat­detektiv for å finne skuespillerens privatadresse. Med en nyanskaffet pistol i bagasjen, reiste Bardo så til Rebeccas nabolag i Holly­wood.

Utstyrt med et bilde av ­Rebecca, spurte han naboer om han var kommet rett. Klokken ti om morgenen 18. juli 1989 ringte han på hos Rebecca.

− Jeg ville se og prate med henne først for å se hvordan hun responderte, forklarte Robert John Bardo senere.

− Jeg kunne nesten ikke tro det da døren gikk opp og Rebecca faktisk sto der.

Første møte ble av den gemyttlige sorten. Robert John Bardo forklarte at Rebecca smilte vennlig til ham, tok ham i hånden og ba ham «ta vare på seg selv» før hun lukket døren.

<b>OPPSØKT HJEMME:</b> Rebecca Schaeffer åpnet døren da beundreren ringte på gatedøren, i den tro at hun skulle få levert manuskriptet til «Gudfaren III»-filmen.
OPPSØKT HJEMME: Rebecca Schaeffer åpnet døren da beundreren ringte på gatedøren, i den tro at hun skulle få levert manuskriptet til «Gudfaren III»-filmen. Foto: Allison J./Tripadvisor

Skjøt idolet

Robert John Bardo inntok deretter frokost på en kafé i nærheten. Etter å ha vurdert litt frem og tilbake, besluttet han å oppsøke Rebecca én gang til. En time etter første besøk, gikk han tilbake til leiligheten hennes. Rebecca, som ventet på å få tilsendt filmmanuset til «Gudfaren III» med bud, åpnet døren på ny.

Det skulle bli det siste hun gjorde.

− Denne gang var uttrykket hennes kaldt, og hun sa at jeg måtte slutte å kaste bort tiden hennes, forklarte Robert John Bardo senere.

– En fan burde ikke bli møtt på en så slem og avvisende måte, mente han.

Robert John Bardo forklarte at han sa til Rebecca at han hadde «glemt å gi henne noe».

Han fant deretter frem pistolen av typen Magnum .357-kaliber og rettet våpenet mot Rebeccas brystkasse, og trakk av.

– Rebecca skrek og spurte «Why, why?» (hvorfor, hvorfor) mens hun segnet om.

Rebeccas døde på sykehus kort tid etter. Robert John Bardo flyktet fra åstedet, men ble pågrepet dagen etter.

Angret

Under rettssaken i 1991 tilsto Robert John Bardo drapet i bytte mot å slippe dødsstraff. Som vitne forklarte Robert John Bardos søster at hun ikke hadde forstått hvor dyp brorens besettelse faktisk var:

– Da jeg fikk høre om drapet, tenkte jeg på brevet han hadde sendt meg. Da knakk jeg sammen.

Robert John Bardo ble dømt til livsvarig fengsel for drapet. Året etter ga han et intervju fra ­fengselet.

– Mitt aller største ønske er at Rebecca var i live i dag, uttalte han før han kom med et aldri så lite understatement:

− Jeg var fan av Rebecca, men dro muligens ting for langt.

<b>STOR OPPMERKSOMHET:</b> Fan-drapet på Rebecca Schaeffer vakte stor oppmerk­som­het og fikk store oppslag i amerikansk kjendispresse, som her i People Magazine. Drapet utløste også flere lovendringer.
STOR OPPMERKSOMHET: Fan-drapet på Rebecca Schaeffer vakte stor oppmerk­som­het og fikk store oppslag i amerikansk kjendispresse, som her i People Magazine. Drapet utløste også flere lovendringer.

Endret lov

Robert John Bardo forklarte at han fikk ideen til å fremskaffe Rebeccas privatadresse etter å ha lest om hvordan en annen forfølger fant adressen til sitt offer syv år tidligere.

I 1982 ble skuespilleren Theresa Saldana (27) overfalt og knivstukket i sitt hjem i Hollywood. En privatdetektiv hadde fremskaffet adressen til Theresas mor ved søk i motorvognregistrene. Gjerningsmannen lurte så Theresas mor til å oppgi datterens adresse ved å utgi seg for å være en filmagent. Theresa overlevde knivangrepet, og gjerningsmannen ble tatt.

Robert John Bardo brukte samme metode for å finne Rebeccas Schaeffers adresse. Drapet på Rebecca ble den utløsende årsaken til at Kongressen forbød delstatenes motorvognregistre å gi ut privatadresser, og gjorde personforfølgelse straffbart.

Kilder: «Deadly Fame», Bardo v. Martel et al, cdcr.ca.gov, ABC News, history.com, Wikipedia, Time Magazine, allthatsinteresting.com


Denne saken ble første gang publisert 24/04 2024, og sist oppdatert 25/04 2024.

Les også