Hva er du villig  til å sloss for?

De dumpet presten elleve dager før bryllupet fordi han ikke viet homofile

Å finne en ny på så kort varsel ble ingen lett oppgave.

- Jeg gleder meg 
til å fortelle barna våre om valget vi tok, sier Tonje Norum Røren. 
- Jeg gleder meg til å fortelle barna våre om valget vi tok, sier Tonje Norum Røren. 
Først publisert Sist oppdatert

Det er tirsdag 14. juni 2016. Tonje Norum Røren (33) har nylig startet på jobb igjen etter mammapermisjon. Hodet hennes er fylt til randen av bryllupsplaner. Om elleve dager skal hun gifte seg med kjæresten Tore med de to døtrene som stolte brudepiker. Vielsen skal skje i Os kirke i hjembygda Rakkestad, en kirke som betyr mye for henne. Noen måneder tidligere fant paret ut at presten som skal vie dem sier nei til å vie homofile.

– Vi synes det er skikkelig dårlig, men føler det er lite vi kan gjøre siden alle Rakkestads prester sier nei til å vie homofile par.

Rørt av videoklipp

Tonje tar seg et lite avbrekk bak kontorpulten og sjekker Facebook. Der popper et klipp av Silje Nordnes i P3-morgen opp i feeden. Programlederen snakker om den grusomme massakren på en nattklubb for homofile i Orlando to dager tidligere. 50 mennesker ble drept. I videoen bryter Silje, som selv er lesbisk, sammen mens tårene triller. Hun kjenner på en følelse hun ikke har kjent på lenge. "En følelse av at det kanskje hadde vært best om jeg ikke var som jeg er".

Klippet gjør voldsomt inntrykk på Tonje. Hun gråter foran pc-en mens hun tenker: "Det er så feil at homofile kjenner på dette i 2017." Hun vil vite hvorfor presten deres ikke vil vie homofile.

Telefonsamtalen

Hun ringer samboeren. Sier at hun vil prate med sognepresten. Tore gir henne full oppbacking og hun ringer presten med det samme. Hun vil prøve å forstå hvorfor han reserverer seg, og håper i beste fall på at han endrer mening.

Hun finner fort ut at hun må respektere valget hans, men begynner jakten på en ny prest.

– Selv om jeg respekterer hans syn, er jeg så sterkt uenig at jeg ønsket på våre og homofiles vegne å bruke en prest som er mer forent med våre verdier, sier Tonje.

Lettet og glad

Å finne en ny prest på så kort varsel midt i sommerferien blir en krevende oppgave. Prestejakten er i gang! Hun ringer sin lokale prest på Sinsen. Han gir henne nummeret til teolog Per Anders Nordengen. Nordengen skulle på ferie, men ble nærmest en støttespiller i jakten på ny prest. I mellomtiden hadde venner fått tak i en advokatfullmektig, som kunne vie dem og skaffet time på tinghuset i Sarpsborg.

Da en hel dag var gått og de fortsatt ikke hadde ordnet med ny prest, var Tonje sikker på at de måtte se på andre alternativer enn kirka.

Så ringte presten Anne Borchgrevink. Hun ville gjerne vie dem.

– Jeg er veldig lettrørt av meg. Da hun ringte ble jeg så glad at jeg bare gråt på telefonen. Jeg måtte poengtere at det var gledestårer, sier hun og ler.

25. juni i fjor ble Tonje og Tore gift i kirka i hjembygda hennes. Vielsen var preget av mye latter og humor. I ettertid er 33-åringen stolt og glad for at hun tok kampen med å bytte prest.

– P3-Silje gjorde at jeg så hvordan det påvirker enkeltmennesker. Det gjorde at vi tok valget og gikk omveien for å bytte prest. Nå gleder jeg meg til å fortelle Silje og barna våre om valget vi tok, ler Tonje Norum Røren.

– Det har nå kommet en ny prest i Rakkestad som vier homofile, så da kan man ønske henne om man deler samme verdier som oss. Hvis du møter på samme problem som vi gjorde et annet sted i Norge, anbefaler vi å ringe prost i området og rådføre deg med ham/henne. Og er du litt tidligere ute enn vi var, er det selvfølgelig en stor fordel, råder Tonje.

Prestens tilsvar:

– Jeg er takknemlig for at Tonje Norum Røren så åpenhjertig tok kontakt med meg og la frem sine tanker. Jeg er også glad for at de fikk en fin seremoni i krika og at det ordnet seg med en annen vigselprest. Jeg har heller aldri gjort noe for å motarbeide en slik løsning. Jeg deler absolutt hennes syn på hendelsen i Orlando og synes det er forferdelig at slikt kan skje. Når det gjelder synet på likekjønnet vigsel, respekterer jeg hennes syn. Det er også mange andre i kirken som her deler hennes oppfatninger, og jeg konstanterer at jeg selv hører til et mindretall. I vinter vedtok som kjent Kirkemøtet, som er Den norske kirkes øverste organ, en egen liturgi for inngåelse av likekjønnet ekteskap. Samtidig ble det vedtatt at kirken har to likestilte og likeverdige syn i dette spørsmålet. Det betyr at også vi som har det klassiske synet på ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, har full frihet og ryggdekning til å praktisere dette synet. Dette har også de homofiles representanter i Kirkemøtet stemt for.