Test: Sony Xperia X

Den gylne middelvei

Toppmobil-kappløpet er over for Sonys del. Nå satser de på den «gylne middelvei» med Xperia X.

RUNDERE: Xperia X har fått litt rundere former. Til og med skjermen er avrundet i  ytterkant, slik at det oppstår en flott overgang mellom skjerm og ramme.
RUNDERE: Xperia X har fått litt rundere former. Til og med skjermen er avrundet i ytterkant, slik at det oppstår en flott overgang mellom skjerm og ramme. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Først publisert Sist oppdatert

Xperia Z-serien har i mange år vært Sonys bidrag i «toppmobilkampen», og en av våre største favoritter blant toppmobilene. Bra ytelse, godt kamera, stilig design og en brukervennlig Android-installasjon, har vært årsaker til vår begeistring.

På mobilmessen i Barcelona i februar i år meddelte Sony at æraen til Z-modellene var over, og at Sony ville velge en litt annen strategi for å kapre nye mobilkunder. Skal vi forsøke oss på kortversjonen av denne strategien, så er det å lage gode nok mobiler til en ok pris, der noen viktige elementer er hentet fra «toppmobil»-segmentet. For Xperia X innebærer det for eksempel at den har et typisk Xperia-design med et toppspesifisert kamera, mens glassplaten på baksiden er erstattet av metall og at vanntettingen er droppet.

I tillegg har Xperia X fått et litt mer avrundet design enn hva som var vanlig på Z-serien. Dette har for eksempel gitt seg utslag i at skjermen har en avrundet kant og at telefonen som helhet har fått et mykere utseende. Valget av et litt rundere formspråk er nok også gjort for å gjøre mobilen mer tiltalende for kvinner. Z-serien har vært en smule maskulin, mens X-serien framstår som litt mer nøytral.

Les også: Test av nye Macbook 2016

ELEGANT: Xperia X er en elegant mobil. Fingeravtrykksleseren er integrert i av/på-knappen. En løsning som også fungerer veldig bra når man bruker mobilen med en hånd.
ELEGANT: Xperia X er en elegant mobil. Fingeravtrykksleseren er integrert i av/på-knappen. En løsning som også fungerer veldig bra når man bruker mobilen med en hånd. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Brukervennlig med søk

Sony har integrert fingeravtrykksleseren på den sideplasserte av/på-knappen. En løsning som fungerer veldig bra – også når man bruker mobilen med en hånd. Vi liker også godt at mobilen er helt flat, så den ligger i ro når vi bruker den liggende flatt på et bord.

Spesifikasjoner: Sony Xperia X

  • OS: Android
  • Skjerm: 5 tommer
  • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 441 PPI
  • Prosessor: 1,8 GHz, Hexa Core
  • Minne: 3 GB
  • Lagringsplass: 32 GB
  • Minnekort: ja, opp til 200 GB
  • 4G: Cat. 6 300/50 Mbit/s
  • WiFi: 802.11 ac/a/b/g/n
  • Batteri: 2620 mAh
  • Størrelse: 69 x 143 x 7,9 mm
  • Vekt: 153 gram

Vi har alltid likt Sonys implementasjon av Android. Den er god og brukervennlig. Sony har nå også fått på plass en smart søkefunksjon som gjør det raskt å åpne en app. Som hos iPhone er det bare å «dra ned» skjermen, og vips så har du et søkefelt tilgjengelig. Mens Apple har et universelt søk, søker Sony kun i apper. Her ser vi for oss at Sony ytterligere kan forbedre denne søkefunksjonen ved å gjøre som Apple. Deres «hurtigsøk» er nemlig den funksjonen vi bruker mest på iOS.

Grei ytelse

Selv om Xperia X ikke skal være en «toppmobil», så er ytelsen ikke så langt unna det som var fjorårets toppmobiler. Xperia X legger seg for eksempel svært nær Xperia Z5 i ytelse, noe som må sies å være bra. Den kan ikke konkurrere mot Galaxy S7, men til hverdagslig bruk så er ytelsene til Xperia X mer enn gode nok. Vi målte batterilevetiden til 10 timer og 38 minutter, noe som er omtrent snittresultatet på de ti siste mobilene vi har testet.

Les også: Så bra er Norges første DAB-mobil

Bra kamera

Sony har altså lagt vekt på kameraet på Xperia X. Her har de puttet inn et 23 megapiksels kamera med en autofokus som blant annet skal kunne forutsi bevegelse – og på den måten fange skarpere blinkskudd for deg. Xperia X har også en dedikert utløserknapp, noe vi liker godt. Et eget hurtigmodus gjør at du kan ta et bilde fra låst skjerm om du bare holder utløserknappen inne – på så lite som 0,6 sekunder. En funksjon som kan redde ett og annet blinkskudd. Dessverre så opplevde vi denne funksjonen som litt ustabil, siden kameraet ikke alltid ville starte.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Sonys kamera-app er greit utstyrt. Du har noen manuelle muligheter, som ISO opp til 3200, justering av hvitbalansen og over-/undereksponering for å nevne noen.

KALDT: Nattbildet vi tok med Xperia X  (til venstre) er litt kaldere i fargene enn bildet fra iPhone 6s Plus (til høyre). Bildekvaliteten fra Xperia X er jevnt over veldig bra.
KALDT: Nattbildet vi tok med Xperia X (til venstre) er litt kaldere i fargene enn bildet fra iPhone 6s Plus (til høyre). Bildekvaliteten fra Xperia X er jevnt over veldig bra.

Verdt å merke seg er at kameraet er stilt inn på 8 megapiksels oppløsning som standard. Vil du ha full oppløsning, må du endre dette i innstillingsmenyen for kameraet.

Bildekvaliteten fra Sony Xperia X er god. Dagbildene synes vi konkurrerer godt mot bildene vi tok med iPhone 6s Plus. Her var forskjellene ikke veldig store. Vil du ha litt mer dynamikk i bildene, bør du vurdere å skru på HDR-funksjonen i kamera-appen.

Nattbildene varierte litt mer i kvalitet. Det virker som lysmåleren er litt følsom, slik at treffer du «riktig» blir bildet ikke så verst, men om du treffer på et lyst område, så bli alt i bildet veldig mørkt. Her treffer iPhone 6s Plus litt bedre. Har du god tid og bruker tar flere eksponeringer, så får du likevel ofte svært gode bilder fra Xperia X også under dårlige lysforhold.

Sony Xperia X vs. iPhone 6s Plus

Oppsummering

Sony Xperia X framstår som en vellykket «hverdagsmobil». Xperia X er en «arbeidshest» som ikke tar mål av seg til å konkurrere med dagens toppmobiler med ekstreme funksjoner og ytelser, men som heller ikke har noen åpenbare svakheter. Når prisen i tillegg er over 1600 kroner lavere enn toppmobiler som Galaxy S7, så treffer kanskje Sony en målgruppe som er mer opptatt av pris/nytte enn av å ha det aller nyeste til enhver tid.

I Norden kan dette være en litt farlig strategi, siden vi er over snittet opptatt av nettopp å kjøpe selskapenes toppmobiler, men i resten av verden kan strategien nok ha mer for seg.

Les også: Smarte trådløse øreplugger

Er man ikke en svoren Android-bruker, er det nok også mange som i dette prissegmentet vil kikke på iPhone SE, som med 64 GB lagring koster like mye som Xperia X.

Er du i Android-sfæren og jakter på en god all-round-mobil med et godt kamera, god brukervennlighet og en noenlunde fornuftig pris, så bør du ta en kikke på Xperia X.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

ROBUST: Tidligere har Z-serien vært utstyrt med en bakside av glass. Dette har vært et sårbart punkt. På X-serien er baksiden av metall. Det ser fortsatt stilig ut.
ROBUST: Tidligere har Z-serien vært utstyrt med en bakside av glass. Dette har vært et sårbart punkt. På X-serien er baksiden av metall. Det ser fortsatt stilig ut. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC