Fitbit Alta
Pen, men gir oss ikke puls
Pen og komfortabel, men uten pulsmåling
Alta er det første aktivitetsarmbåndet fra Fitbit som tar mål av seg til også å være et «smykke». Det går dessverre på bekostning av noen viktige funksjoner.
Fitbit Alta er det nyeste tilskuddet til Fibits etter hvert store familie av aktivitetsmålere. Alta skiller seg ut på mange måter – og da tenker vi ikke bare på det norskklingende navnet Alta. Fitbit Alta tar nemlig mål av seg til å være mer et «tilbehør» – eller accessorize som det heter på engelsk – enn som en sporty aktivitetsmåler. Skal vi være ærlige, så er nok majoriteten av aktivitetsarmbånd på markedet en smule maskuline.
Det passer for meg og mange andre, men vi har stor forståelse for at noen kan synes mange av dagens aktivitetsarmbånd blir for kraftige og lite feminine.
Pent?
Det er her Fitbit Alta skal komme til sin rett. Vårt armbånd var utstyrt med en sort rem, og er både mindre, lettere og mer behagelig enn de aller fleste andre armbånd vi har testet til nå. Hvor feminint det er, kan sikkert diskuteres, men jevnt over fikk vi gode tilbakemeldinger armbåndets utseende, inkluderts Klikks egen moteredaksjon.
Brukervennlig
Fitbit Alta er utstyrt med en smal og avlang skjerm. Dette er ikke en tradisjonell berøringsskjerm, men en «tappeskjerm». Du tapper to ganger med fingeren for å aktivere skjermen. Da dukker startskjermen opp. Den kan for eksempel vise dato og tid eller en av de andre variantene du kan velge blant i Fitbit-appen.
Spesifikasjoner: Fitbit Alta
- Type: Aktivitetsarmbånd
- Skjerm: Ja (tap display)
- Måler: skritt, søvn, distanse, kalorier og aktive minutter
- Automatisk aktivitetslogging: Ja (gå, sykling, løping mm)
- Bevegelsespåminnelse: Ja
- Varsler: Ja, innkommende samtaler, tekstmeldinger og kalendervarsler
- Avtagbar rem: Ja
- Batterilevetid: 5 dager
Etter at du har dobbeltappet, så kan du tappe én gang til. Da dukker det opp informasjon om aktivitetene dine. For hvert tapp får du fram en ny opplysning, som antall skritt, antall kilometer og så videre. Vi opplevde dette litt enkle brukergrensesnittet som både naturlig og brukervennlig. Ulempen er at du må tappe deg «helt rundt» om du går forbi informasjonen du egentlig var på jakt etter.
Fitbit Alta teller skrittene dine, søvnmønsteret ditt, antall kilometer og kalorier. Den har i tillegg en helt ny funksjon som vi tidligere har etterlyst, nemlig en varslingsfunksjon ved inaktivitet.
Hos Fitbit kan du velge et tidsintervall når den skal være aktiv, for eksempel fra 08 til 18. Måleren teller da opp til 60 minutt og varsler deg 10 minutter før timen er omme dersom du ikke har vært i bevegelse.
Dette er en bra funksjon, men vi synes selve varslingen fra armbåndet var litt beskjeden og ofte la vi ikke merke til at armbåndet forsøkte å si oss noe. Det samme kan sies om stille alarmer. De var faktisk litt for stille og den svake vibrasjonen var flere ganger ikke nok for å vekke oss fra en god nattas søvn.
Synkronisering mot Fitbit skjer enten mot Fitbits app på mobilen eller du kan også synkronisere direkte mot en PC og din konto hos Fitbit.com.
Det vi ikke liker
De to største svakhetene med Fitbit Alta, er at den ikke har pulsmåler og den teller heller ikke etasjer. Spesielt pulsmålingen er vi blitt glad i på enheter som Fitbit Charge HR, Fitbit Blaze og på aktivitetsmålere vi har testet fra andre produsenter, som Sony, Garmin med flere. Vi opplevde også at den automatiske aktivitetsloggingen ikke virket. Både en gåtur og en sykkeltur ble ikke logget.
Dette har vi også opplevd på Fitbit Blaze, så trolig er dette noe som kan «fintunes» i en framtidig programvareoppdatering fra Fitbit.
Erfaringsmessig har Fitbit sine aktivitetsmålere stort sett telt mange flere skritt enn hva konkurrerende målere gjør. Fitbit Alta har også dette problemet. Vi målte fra 6 til 27 prosent flere skritt på Fitbit Alta enn på Garmin Vivofit 2 i vår testperiode. Verdt å merke seg er at man kan justere skrittlengden i Fitbit-appen, slik at man kan «fintune» skritt-tellingen på den måten. Alternativt kan man bare justere opp det daglige skrittmålet.
Batterilevetiden er oppgitt til fem dager, noe som stemmer med god margin Hos oss gikk det nesten seks dager før vi ble varslet om svakt batteri.
Vi synes også Fibit snart må kunne lage en standard lader til sine aktivitetsmålere. For hvert nye produkt, finnes det også en spesiallaget lader som kun passer til det aktuelle produktet. Det har en miljømessig konsekvens, mens mest at det er upraktisk med proprietære ladere som ikke kan brukes på kryss og tvers av Fitbits-egne produkter.