Sony Xperia Z2 D6503
Vi har fått en ny favoritt
Sony gjør det meste riktig med toppmodellen Xperia Z2.
Xperia Z2 er Sonys våpen i mobildivisjonens eliteserie i år. Mobilen er en videreføring av fjorårets toppmodell, Xperia Z1. Visuelt er forandringen så små at du må være «ekspert» for å se forskjell på Z1 og Z2. Visuelt har Xperia Z2 også store likheter med nettbrettet Xperia Z2 Tablet. Xperia Z2 er blitt noen millimeter smalere og tynnere, men 8 millimeter lengre. Forskjellene er altså marginale, til tross for at skjermen har vokst med 0,2 tommer. Vi liker godt det firkantede og litt ikoniske designet på Z-serien til Sony. Med heldekkende glass både på for- og baksiden, oppleves den også som hakket mer eksklusiv enn hovedkonkurrenten Galaxy S5 fra Samsung.
Valgt det enkle
Sony har ikke gjort store krumspring med brukergrensesnittet på Xperia Z2. De har holdt det enkelt og det liker vi. Det er lett å kjenne seg igjen og det er lett å finne fram i menyene. Brukergrensesnittet ligger nær opp til en ren Android-følelse, og det tror vi mange liker. Men mobilen er likevel full av Sony-ting som ekstra innstillinger for skjermen, ekstra lydjusteringer, ekstra strømstyringsmuligheter og smart styring når noe kobles til mobilen via Smart Connect. I sum oppleves Xperia Z2 som en velutstyrt mobil og med funksjoner som bidrar til å forbedre og forenkle vår mobile hverdag. Som sin forgjenger er Xperia Z2 også vanntett ned til 1,5 meter. Merk deg at vanntettingen gjelder for ferskvann.
Ikke sterkest
Spesifikasjoner: Sony Xperia Z2
- OS: Android 4.4.2
- Skjerm: 5,2 tommer IPS
- Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 424 PPI
- Prosessor: 2,3 GHz, quad core
- Lagringsplass: 16 GB
- Minnekort: Ja, opp til 128 GB
- RAM: 3 GB
- Kamera: 20,7 MP
- 4G: Ja, 150/50 mbps, cat 4
- Batteri: 3200 mAh
- Størrelse: 73,3 x 146,8 x 8,2 mm
- Vekt: 163 gram
- Annet: IP67, IR-sender, FM-radio
Ytelsesmessig legger Xperia Z2 seg litt under Samsung Galaxy S5 i våre tester. Det er ikke store forskjellene og i daglig bruk vil det ikke merkes. Tvert imot så synes vi at Sonys ryddige brukergrensesnitt gjør at Xperia Z2 oppleves som enklere og raskere til hverdagsbruk. Sony kan riktignok ikke by på pulsmåler eller fingeravtrykkssensor, så om dette er viktig for deg må du velge Galaxy S5. Hvis ikke kan du trygt velge Xperia Z2.
Batterilevetiden på Xperia Z2 er god og i vår første test av Xperia Z2 målte vi batterilevetiden til hele hele 13 timer og 53 minutter. I andre test målte vi litt mindre, med 9 timer og 51 minutter. Vi har ikke rukket å kjøre en tredje test, men uansett så leverer Xperia Z2 en imponerende batterilevetid. Det gjør også at Xperia Z2 tikker og går lett i to døgn (og lenger med lite bruk) før vi trenger å tenke på lading. I tillegg har Sony et «Stamina»-modus som gir deg ekstra lang batterilevetid når du trenger det.
Skjermen på Xperia Z2 er i en liten divisjon for seg selv. Dette er den første skjermen vi uten problem har kunnet brukt utendørs med solbriller på - og likevel sett hva som står på skjermen. Den 5,2 tommers store skjermen full HD-oppløsning og det betyr 442 punkter per tomme. Panelet som er brukt er av typen IPS, noe som gir god kontrast, gode farger og god innsynsvinkel.
Godt kamera
Xperia Z2 har en egen kameraknapp, noe vi liker godt. Det gjør at det er raskt å aktivere kameraet (også med hansker) og kameraet tar gode bilder. Fotoappen til Sony er også bra og gir deg mange manuelle innstillinger og andre muligheter som for eksempel slow motion- og 4K-opptak om du ønsker det.
Vi synes bildene fra Xperia Z2 var hakket skarpere og hakket varmere i fargene enn bildene vi tok med Galaxy S5, men forskjellene er ikke veldig store. På den andre side synes vi Galaxy S5 under dårlige lysforhold klarte å levere litt mer lyssterke bilde enn Xperia Z2. Vi kommer tilbake med en større test av kameraene på samtlige toppmobiler senere i mai.
Konklusjon
Sony har lyktes i å lage en suveren etterfølger til Xperia Z1. Z2 har en større skjerm, men i praksis er de to modellene så å si jevnstore. Mobilen er rask, responsiv og vi synes den ikke er så «masete» som noen av Samsungs mobiler. Hos Samsung må vi i større grad skru av ting, mens Sony Xperia Z2 kommer uten at alt av pling, plong og varslinger er slått på. Dette bestemmer du selvsagt selv på begge modellene, men ut av boksen synes vi Xperia Z2 har en litt mindre påtrengende stil enn det Samsung har valgt.
Testresultater: Sony Xperia Z2
- Quadrant: 17821
- Rightware Browsermark: 1236
- Geekbench: 2572
- AnTuTu: 34844
- Batterilevetid: 13 timer 53 minutter
Det vi ikke synes noe om med Xperia Z2, er at den kun leveres med 16 GB intern lagringsplass. Det er for lite på en toppmobil i dag. Selv om du kan putte inn et minnekort på opp til 128 GB, burde Sony spandert på 32 GB som minste lagringskapasitet. Laster du ned et par filmer, så er mobilen full og du må inn med et minnekort. Det er litt for dumt i 2014 på en mobil til drøye 5000 kroner.
I sum kommer vi likevel ikke utenom at Sony absolutt fortjener vår toppkarakter.
Les også:
Test av Nokias kjempemobil, Lumia 1520
Trådløs høyttaler med bra lyd og annerledes design
Denne saken ble første gang publisert 14/05 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.