Samsung Galaxy S5
Vi har testet Galaxy S5
Samsung Galaxy S5 rendyrker kjente basisfunksjoner og legger til noen nye. Vårens mest etterlengtede mobil vil skuffe noen og imponere andre.
På Samsungs splitter nye toppmodell, Galaxy S5, er fokuset på funksjoner kraftig nedtonet. For der forgjengerne til Galaxy S5, (Galaxy S3 og Galaxy S4), ble lansert med en funksjons-galore mobilverden ikke hadde sett tidligere, er det andre ting som fremheves på nye Galaxy S5. Noen funksjoner er borte, som muligheten for å skrolle med bruk av øynene mens andre er slått av, som luftvisning og luftnavigering.
Fokuset på Galaxy S5 er noen få, men viktige funksjoner, som kameraet, pulsmåleren og fingeravtrykksleseren.
Slektskap
Visuelt er det ikke vanskelig å se slektskapet mellom Galaxy S5 og tidligere modeller. Faktisk er fronten så lik at vi tror mange ikke hadde klart å si hvilken mobil som var S5 og hvem som var S4, bortsett fra at S5 er ca. en halv cm høyere og 3 mm bredere. Baksiden har større ulikheter, og der S4 ble anklaget for billig plast har S5 litt dyrere plast.
Bakdekselet på Galaxy S5 er laget i et gummiert plastmateriale som faktisk bidrar til å gi Galaxy S5 et litt eksklusivt preg. Ikke helt på nivå med skinnimitasjonen til Samsungs Note-serie, men like fullt synes vi det fungerer. Verdt å merke seg er at bakdekselet kan byttes ut. Dette til tross for at mobilen er IP67 klassifisert (vanntett). Bare husk på å bytte bakdekselet med et som gjør at mobilen beholder sine vanntette egenskaper.
Galaxy S5 er i tillegg utstyrt med en blank rillete kant som faktisk stikker litt over skjermen. Formålet er å beskytte mobilen når den ligger med skjermen ned. Samtidig gir ikke denne løsningen den samme eksklusive følelsen som vi for eksempel fikk med Nokias splitter nye toppmobil, Lumia 930, som vi så vidt fikk smugtitte på denne uken. Lumia 930 har en fasettslipt skjerm som gjør overgangen mellom kant og skjerm både eksklusiv og behagelig i bruk.
Renere brukergrensesnitt
Spesifikasjoner: Samsung Galaxy S5
- Operativsystem: Android 4.4 (KitKat)
- Skjerm: 5,1 tommer, super-AMOLED
- Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 432 PPI
- Prosessor: 2,5 GHz Quad Core (Snapdragon 801)
- Minne: 2 GB
- Lagringsplass: Fra 16 GB
- Minnekort: Ja, opp til 128 GB
- Kamera: 16 MP
- Frontkamera: 2 MP
- WiFi: 802.11 ac/a/b/g/n
- 4G: Cat. 4 150/50 Mbps
- Batteri: 2800 mAh
- Størrelse: 72,5 x 142 x 8,1 mm
- Vekt: 145 gram
- Annet: Fingeravtrykksleser i hjemknappen, Speedbooster, Ultra strømsparingsmodus, ANT+
Brukergrensesnittet TouchViz, som er Samsungs Android-tilpasning er blitt renere, enklere og mer i tråd med slik Google vil at Android skal oppleves. For eksempel har innstillingsmenyen ikke lenger fanevisning. Istedenfor kan du velge mellom listevisning eller ikoner. Om du misliker den nye visningen, så kan du alltids bytte tilbake til fanevisning.
Vi synes oppryddingen av menyene er bra. Ikonene er stort sett lettforståelige og tekstingen har fått en tynn, men lettlest skrifttype.
Meningsfulle innovasjoner?
Sjefen for Samsung Mobile sa under lanseringen av Galaxy S5 at Samsung var opptatt av «meningsfulle innovasjoner». Og det er kanskje her pulsmåleren kommer inn.
For under kameraøyet, sammen med blitsen, befinner det seg en pulsmåler. Aktiverer du Samsungs helse-app, S Health, kan du måle pulsen din. Sammenlignet med vår manuelle telling, virket pulsmåler for å være nøyaktig. Vi har ikke testet nøyaktigheten mot andre pulstellere, som for eksempel pulsbelte.
Pulsmåleren må også sees som en del av en større helhet - som en del av Samsungs økosystem. For den nye smartklokken Galaxy Gear og armbåndet Galaxy Fit i har nå fått integrerte pulsmålere. Det gjør at man faktisk kan gjennomføre regelmessig og trolig relativt nøyaktige målinger både under trening og hvile. Gear og Fit vil også telle skritt og synkronisere seg mot mobilen når de er innen rekkevidde.
Leser fingeren
Det er nok også under fanen «meningsfulle» innovasjoner at hjemknappen har fått integrert en fingeravtrykksleser - akkurat som hos iPhone 5S. Men i tillegg til å kunne åpne mobilen uten passord, kan fingeravtrykksleseren til Samsung også kobles til PayPal og vil kunne brukes til å bekrefte nettbetalinger. Presisjonen på fingeravtrykksleseren virket for å være presis og åpnet mobilen hver gang vi strøk fingeren over startknappen på riktig måte. På iPhone 5S har vi opplevd en relativt stor feilprosent, spesielt når vi har hatt litt fuktige fingre eller ikke vært helt rene på fingertuppen. Vi har ikke fått brukt Galaxy S5 nok til å kunne si om Samsungs fingeravtrykksleseren fungerer godt i alle situasjoner, men førsteinntrykket er godt.
Bra ytelse
Galaxy S5 leverer jevnt over veldig bra resultater i ytelsestestene våre. Den legger seg stort sett i tet eller nesten i tet på de fleste testene vi kjører. Men samtidig kan vi ikke la være å tenke tanke at en toppmobil kanskje burde ligge enda lenger foran?
Med tanke på at det sikkert kommer en ny iPhone i løpet av sommeren/høsten, så burde kanskje Samsung ha sikret seg et større forsprang? Men samtidig vet vi at Galaxy S4 ble oppgradert til S4+ etter et halvt års salg, så det samme kan jo skje med Galaxy S5.
Der Samsung Galaxy S5 virkelig skinner er på batterilevetiden. Her målte vi den til 13 timer og 30 minutter i vår test! Testen består av å kjøre video i lopp til batteriet er tomt. Dette skjer med maksimal lysstyrke på skjermen og mobilen satt i flymodus. Det nærmest vi kommer en konkurrent her er Galaxy Note 3, som vi målte til nesten 13 timer for et halvt år siden. God batterilevetid liker vi og det gjør også at vi slipper like ofte å knote med lading og den litt knotete kontakten som sitter foran mikro-USB-porten på mobilens underside. Dette dekselet sitter der for å gjøre mobilen vanntett. Vi tar et lite forbehold med batterilevetiden siden vi ikke har rukket å kjøre batteritesten vår mer enn en runde. Vi bruker normalt å kjøre to eller tre ganger når vi får spesielt gode eller spesielt dårlige resultater.
Den 5,1 tommers store super-AMOLED-skjermen på Galaxy 5S er veldig bra. Den er skarp, lyssterk, har gode farger og godt svartnivå. Skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 (full HD).
Vi vil også nevne funksjonen «Speedbooster». Denne funksjonen bruker både det trådløse nettverket ditt og mobilnettverket når store filer skal lastes ned. Vi fikk noe varierende resultater når vi målte effekten av Speedbooster-funksjonen, alt fra ingen effekt til cirka 40 prosent raskere nedlastingstid.
Raskere kamera
Kvaliteten på kameraet er en av de viktigste egenskapene til en mobil. Denne egenskapen havner ofte på topp tre når forbrukerne blir spurt om hva som er viktig på en mobil.
På Galaxy S5 er kameraet forbedret i forhold til forgjengeren. Nå snakker vi lynrask oppstart og raskere autofokus. Førsteinntrykket av kameraet er bra, men vi ser på testbildene vi har tatt at iPhone 5S fortsatt kan matche Samsungs toppmobil når det kommer til fotokvalitet. Vi vil kjøre en full fototest av Galaxy 5 og iPhone 5S litt senere i april. Da vil du få det endelige svaret på hvor godt kameraet i Galaxy 5 faktisk er.
Konklusjon
Galaxy S5 er på mange områder en super mobil. Vi tror ikke den har stor nok wow-faktor til at Samsung klarer å flytte veldig mange iPhone-kunder over på sitt lag. Og om det skjer, så tror vi årsaken da er pulsmåleren og det etter hvert økende økosystemet Samsung har med smartklokken Gear og Gear Fit.
Galaxy S5 har, slik vi ser det, fire store «kjøpsargumenter». Det første er kameraet. Det er blitt raskere og med bedre oppløsning. Vi synes også det tar gode bilder. Det andre er pulsmåleren og muligheten til å kombiner Galaxy S5 med en smartklokke/armbånd.
Treningsappen S Health utvikler seg stadig til det bedre og med dagens fokus på trening og kosthold, så kan faktisk ny teknologi være en motivator om man ønsker en sunnere og mer aktiv livsstil.
Det tredje kjøpsargumentet er funksjonen «Ultra strømsparingsmodus». Den ser ut til å fungere som lovet og vi tror mange vil like at man selv med få prosenter igjen på batteriet kan berge seg helt hjem en søndagskveld eller at man kan rusle noen dager i fjellet uten å miste kontakten med omverdenen. Med 14 prosent gjenværende batterilevetid, fikk vi en estimert levetid i Ultra strømsparingsmodus på 1,7 dager.
Det fjerde gode kjøpsargumentet er den samlede ytelsen. For en som kommer fra en litt tilårskommen Android-mobil, vil Galaxy S5 gi en helt ny og bedre Android-opplevelse. Skjermen er utrolig god, kameraet er bra, mobilen er raskt og har fortsatt mange funksjoner å utforske, selv om mange av den er nedtonet en smule i forhold til de forrige Galaxy S-lanseringen til Samsung.
Vi tror ikke veldig mange som har Galaxy S4 vil kaste seg over Galaxy S5, men er man først i Samsungs øvre mobilsegment, er Galaxy S5 nesten et uunngåelig neste skritt.
Testresultater: Galaxy S5
- Quadrant 23426
- Browsermark 3318
- Sundspider 390,6
- Geekbench 2842
- AnTuTU 35242
- Batterilevetid 13:30 timer
Selv var vi nesten litt skuffet over Galaxy S5 i starten. Var dette alt? Men Galaxy S5 vokser på oss for hver dag som går og det er et veldig godt tegn. I tillegg har Galaxy et voksende økosystem rundt seg i form av klokker og treningsarmbånd. Det gjør Galaxy S5 også til en mer interessant mobil.
Vi kan ikke straffe Galaxy S5 karaktermessig fordi forventningene var skrudd i taket på forhånd, for Galaxy S5 er absolutt en av de aller beste mobilene akkurat nå. Den har alt av funksjoner og ytelse en toppmobil skal ha - og litt til. Derfor får Galaxy S5 vår toppkarakter.
Samsung Galaxy S5 kommer i salg fredag 11. april.
Les også:
Endelig en spill-PC som ikke bråker
Denne saken ble første gang publisert 08/04 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.