LG Nexus 5
Glimrende Android-telefon
Nexus 5 er en enkel og ren mobil hvor du må gjøre det meste selv.
En av forklaringene til Androids suksess kan være at de forskjellige mobilprodusentene har fått så stor frihet til å gjøre operativsystemet til sitt eget. Hva hadde vel en Samsung-mobil vært uten TouchWiz, eller HTC uten Sense.
Det er i det hele tatt vanskelig å finne Android-mobiler hvor produsenten ikke har lagt ett eller annet skall over Android. Da er det godt at Nexus finnes.
5. generasjon
Google har laget Nexus 5 i samarbeid med LG. Det gjaldt også Nexus 4, mens de tidligere utgavene ble laget av HTC og Samsung. I tillegg finnes nettbrettene Nexus 10 og Nexus 7. Sistnevnte er produsert av Asus.
Selve telefonen føles veldig lett og kompakt, til tross for at den har nesten 5 tommer skjerm. Den føles også en smule plastaktig, men samtidig virker den solid bygget uten knirk og svikt i kroppen.
Nexus 5 har fått en stor skjerm på 4,95 tommer, og den har selvsagt full HD-oppløsning. Prosessoren er en Snapdragon 800 med fire kjerner og en klokkehastighet på 2,26 GHz. Mobilen har 2 GB RAM og 16 GB internlagring.
Det finnes en versjon med 32 GB lagring, men det er foreløpig uvisst om og når den kommer hit til lands. Vi legger dog merke til at flere nettbutikker selger USA-modellen med 32 GB lagring.
Rimelig kraftig
Spesifikasjonsmessig plasserer Nexus 5 seg blant toppmodellene, uten å bryte noen rekorder. Det er en heller beskjeden toppmobil med andre ord.
Det den derimot kan skilte med er Android 4.4, også kjent som Kit Kat. Google liker å oppkalle viktige Android-versjoner etter godterier, og Kit Kat er en Kvikk Lunsj-lignende sjokolade.
At Nexus 5 kommer til å få de nyeste Android-versjonene først det neste året er nok det som gjør denne telefonen aller mest attraktiv.
Spesifikasjoner for LG Nexus 5
- Operativsystem: Android 4.4
- Skjermstørrelse: 4,95 tommer
- Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
- CPU: Quad-core 2,26 GHz
- Kamera: 8 megapiksler
- Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
- Sekundert kamera: 1,3 mp
- Fotolys: Ja
- Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 100 Mbps
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth: v4.0 med A2DP
- GPS: a-GPS
- Radio: Nei
- NFC: Ja
- Internminne: 16/32 GB
- Minnekort: Nei
- Mål: 13,79 x 6,92 x 0,86 cm
- Vekt: 130 gram
Batteri
- Kapasitet: 2300 mAh
- Standby: 300 timer
- Taletid: 17 timer
- Avspillingstid for video (målt): 4:44 timer
Pris: 3879 kroner hos www.dustinhome.no
På et eller annet tidspunkt vil selvsagt også denne telefonen slutte å motta oppdateringer, men fjorårets modell, Nexus 4, vil kunne oppgraderes til Android 4.4, og sikkert et par versjonsnummer til før den er ferdig.
Talekommando
En av nyhetene i Android 4.4 er at du kan starte talekommandoer med nøkkelordene «Ok Google». Dette er litt det samme som allerede er vist på Google Glass og Motorola Moto X.
Det litt kjipe her er at du ikke kan vekke enheten med talekommandoer. Telefonen må allerede være påslått og stå på hjemskjermen, eller skjermbildet for Google Nå.
Ut over å få telefonen til å åpne bestemte apper, eller søke på nettet, så fant vi ikke noe større bruk for akkurat denne funksjonen. Foreløpig ser det ut til at Siri på iPhone er litt mer interaktiv.
Google Nå, eller Google Now om du vil, har nå fått sin egen startskjerm. Det vil si at du bare kan sveipe til venstre på hjemskjermen, så er du i Google Nå.
Om du ikke har hørt om Google Nå før, så er det Googles forsøk på å lage en personlig digital assistent. Den vil forsøke å gi deg informasjon den tror du trenger, uten at du har søkt etter det.
Når det nærmer seg arbeidsdagens slutt kan den dermed dukke opp med forslag til ruten hjem, og om det er noen forsinkelser på veien.
Du kan også få servert værmelding, aksjekurser og sportsoppdateringer om favorittlaget ditt. Vi synes ikke funksjonen er direkte revolusjonerende ennå, men Google driver stadig og forbedrer den.
Blanke ark
Det er altså en helt ren Android 4.4 versjon du får servert på Nexus 5. Ingen skall eller forhåndsinstallerte programmer, bortsett fra Googles egne apper.
Dermed er det litt mer arbeid med å få satt opp telefonen slik du vil ha den. Du kan ikke bare logge inn på Facebook, Twitter eller Dropbox, du må faktisk først laste ned disse appene.
Det synes vi slettes ikke er noen ulempe. Vi trives med å selv få bestemme hvilke apper vi trenger på telefonen.
Morsom kamerafunksjon
Kameraet har en oppløsning på ganske standard 8 megapiksler. Bildekvaliteten synes vi er god, men uten å imponere.
Bildene er skarpe og fine ved lav ISO, og fungerer også under litt dårligere lysforhold, men med litt mer korn og støy.
Kamerakontrollene kommer fram ved et liten trykk på en sirkel på siden.
Det er brukervennlig og greit, men vi hadde gjerne sett at Google hadde plassert noen snarveier langs kanten slik at man for eksempel kunne slå av og på blitsen med ett trykk. Nå må man trykke på innstillingssirkelen, velge blits, også velge om den skal være av, på eller på automatikk.
Vi savner også litt mer avanserte innstillinger, som for eksempel å kunne sette ISO-verdien manuelt.
Kameraet har dog en veldig morsom funksjon. «Photo Sphere» er en enkel måte å lage 360 graders fotografier.
Her fører du enkelt kameraet rundt deg og sikter deg inn på en rekke sjekkpunktene på skjermen. Dette kan du gjøre helt til du har dekket hele landskapet rundt deg, inkludert himmelen og bakken.
Dermed har du et 360 graders foto du kan hente opp igjen og se deg rundt i landskapet ved å bevege telefonen rundt deg. Det fungerer veldig bra og gir en veldig kul effekt.
Du kan laste disse bildene opp til Google+ og beholde muligheten til å se deg rundt i bildet.
Denne funksjonen kan også brukes til å lage en såkalt mini-planet, hvor horisonten rundt deg blir kantene på planeten. Vi kunne ønsket at disse bildene ble laget i litt større oppløsning, men bortsett fra det er vi frelst.
Kraftig nok
Benchmarkene våre viser at det ikke er noe i veien med datakraften i Nexus 5. Den burde greie det aller meste av både rene prosessoroperasjoner og grafikk.
Den hamler ikke opp med de råeste mobilene på markedet, som Samsung Galaxy Note 3 og Sony Xperia Z1. Den er mer i klasse med Galaxy S4, som jo heller ikke er noen sinke.
Litt skuffende er det at LG ikke har satt inn et like kraftig batteri som de har i sin G2. Her får du 2300 mAh. Det holdt til 4:44 timer filmavspilling, hvilket ikke er voldsomt imponerende.
Det er likevel ikke fullt så ille som det kan høres ut, for mobilen synes å holde godt på strømmen ved normalt bruk, og holder helt fint gjennom dagen uten å trenge opplading.
Konkurrerer med seg selv
I fjor valgte LG å lansere en litt kraftigere variant av Nexus 4 litt etter lanseringen, kalt Optimus G.
I år gjorde de det omvendt og lanserte G2 en stund før Nexus 5 lanseringen. Og det er naturlig å sammenligne Nexus 5 med G2.
LG G2 har litt større skjerm, litt bedre kamera og kraftigere batteri. G2 får du dessuten med 32 GB lagringsplass, og den bare en drøy hundrelapp dyrere enn Nexus 5.
Nedturen er at G2 fortsatt kjører Android 4.2, men bortsett fra det synes vi G2 gir mer telefon for pengene.
Når det er sagt er Nexus 5 slettes ingen dårlig telefon. Vi liker det rene Android-grensesnittet, og det er jo en litt tilfredsstillende følelse å vite at man stiller først i køen ved neste Android-oppdatering.
Les også:
Dette er det beste trådløse hodesettet
Test av iPad mini med Retina-skjerm
Denne saken ble første gang publisert 03/12 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.