LG G Pad 8.3: Et supert alternativ til iPad
LG G Pad 8.3
LGs inntog i nettbrettmarkedet er svært vellykket. LG G Pad 8.3 er et veldig bra alternativ til iPad mini og Galaxy-nettbrettene fra Samsung.
Hva er den perfekte størrelsen for et nettbrett? Spørsmålet har mange svar, om vi ser på variasjonen i skjermstørrelsen på dagens nettbrett.
Overgangen er også glidende, fra store mobiler som Samsung Galaxy Note 3 på 5,7, tommer via nettbrett på sju tommer, som Nexus 7 og iPad mini, og opp til ulike 8 tommers versjoner.
Og det er i denne siste kategorien LGs første nettbrett hører hjemme. Skjermen på 8.3 tommer synes vi fungerer veldig bra. Samtidig som det gjør nettbrettet lite nok til å holde med en hånd, er skjermen stor nok til at den fungerer godt til de fleste oppgaver.
Der et 7 tommers nettbrettet ofte kan virke litt lite, gir 8.3 tommer en god del større skjermflate. Sammenlignet med iPad-ens 9,7 tommers skjerm utgjør G Pad-ens skjermareal cirka 67 prosent av iPad-ens areal, mens Nexus 7 har en skjerm som er halvparten så stor som på iPad.
Skjermer på drøyt 8 tommer er derfor et fornuftig valg. Vi tror heller ikke det er helt tilfeldig at Apples iPad mini har en skjerm på nettopp 7,9 tommer.
Når LG i tillegg leverer en god og høyoppløst skjerm, er vi godt fornøyd.
Kraftig
LG G Pad 8,3 har en firekjerners prosessor som leverer bra ytelse. På mange av testene våre skårer nettbrettet bedre eller like bra som kraftige Exite Pro fra Toshiba og den overgår Galaxy Tab 3 på mange områder.
Ytelsen gjør at spill og HD-film sklir greit unna og vi opplevde aldri at nettbrettet var tregt eller lite responsivt.
Batterilevetiden er også godkjent. Vi målte den i vår test til 6 timer og 48 minutter. Det er litt under snittet av de fem siste nettbrettene vi har testet, men likevel godkjent. Med litt aktiv bruk av batterisparingsfunksjonen, så kan dette nettbrettet fint klare seg på en langflyging over Atlanterhavet.
Android med ekstra pynt
Spesifikasjoner: LG G Pad 8.3
- Operativsystem: Android 4.2
- Skjerm: 8,3 tommer, IPS
- Oppløsning: 1920 x 1200 punkter, 273 ppi
- Lagringsplass: 16 GB
- Prosessor: Quad Core 1,7 GHz
- RAM-minne: 2 GB
- Minnekort: Ja, opp til 64 GB
- Batteri: 4600 mAh
- Størrelse: 216 x 126,5 x 8,3 mm
- Vekt: 338 gram
- Annet: Kan brukes som fjernkontroll, flere brukerkontoer
LG har, som mange andre Android-produsenter, lagt sitt eget preg på Android 4-versjonen som driver nettbrettet. Stort sett synes vi det fungerer godt. Menyen er tydelige og har ofte ekstra informasjon som forklarer hvilke oppgaver den enkelte funksjonen kan utføre.
Når du bruker nettbrettet i landskapsmodus, dukker det også opp en menylinje til høyre som har plass til åtte programmer som du selv kan velge. Det er en smart løsning som gir rask aksess til programmer du bruker ofte.
LG har også fylt nettbrettet med sine egne programmer. En egen rekke med QSlide-programmer dukker opp når du drar ned verktøylinjen fra toppen av skjermen. Dette er program som kan kjøre i et eget vindu på toppen av den appen du alt har åpen. For eksempel kan du se video samtidig som du surfer på en nettside.
Vi likte også Qpair-appen som kobler nettbrettet til mobilen din. Da får du melding på nettbrett om det ringer og du kan lese meldinger. Dessverre kan man ikke faktisk svare på en samtale, så nettbrettet kan ikke brukes som mobil. Nettbrettet har heller ikke støtte for 3G i den versjonen vi testet.
I tillegg har LG puttet på smarte funksjoner som at nettbrettet slår seg av/på når du banker to ganger på skjermen. I tillegg har LG åpnet for flere brukerprofiler. Det er også et stort pluss. Da kan flere enklere dele på et nettbrett. Vi tar også med at nettbrettet også kan brukes som fjernkontroll.
Ok kamera
Kameraet på nettbrett har vi et moderat forhold til. Vi ser få faktisk bruke kameraene på nettbrettene. Selv bruker jeg primært frontkameraet på et nettbrett til Skype og lignende programmer.
Kameraene på LG G Pad 8.3 fungerer ganske bra. Kameraappen har mange funksjoner og mulighet for manuelle innstillinger, som manuell ISO, justering av hvitbalansen og lysstyrken.
Dette trekker ned
Det er småting som trekker ned med LG G Pad 8.3. De bakovervendte høyttalerne er ikke de beste vi har hørt på et nettbrett. En ting er at lyden sendes feil vei, men selve lyden er heller ikke noe å rope hurra for. Her er det hodetelefoner som gjelder til film og musikk. For med et par gode hodetelefoner på plass er det ikke noe i veien med lyden vi får ut av G Pad 8.3. Tvert imot synes vi den er veldig bra.
Byggekvaliteten er jevnt over god og selv om vi synes designet er vellykket, er det fortsatt plast og ikke høykvalitets aluminium slik man finner på iPad mini. Men samtidig gjenspeiles dette i prisen. For selv om G Pad 8.3 er noe dyrere enn Galaxy Tab 8 og Nexus 7, er den 800 kroner rimeligere enn billigste iPad mini.
Vi savner også noen ganger en fysisk hjemknapp, slik både Apple og Samsung har puttet på sine nettbrett. Fordelen ved å ikke ha det er selvsagt at man kan vri og vende på nettbrettet alle veier og alltid ha den virtuelle hjemknappen på riktig sted. Men samtidig er en fysisk knapp lettere å forhold seg til.
Hovedkonklusjonen er likevel at LG har laget et svært vellykket nettbrett med nok kraft, en god skjerm til en ganske ok pris. Det er i grunn bare småting som hindrer oss i å trille en 6-er. LG G Pad 8.3 er et svært attraktivt nettbrett om man først har styrt unna Apples iPad mini.
Les også:
Test: Nye 9-serie fra Samsung er helt rå
Førsteinntrykket av Surface Pro 2
Denne saken ble første gang publisert 06/11 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.