Samsung Ativ S

Windows-flaggskipet

Den beste Windows-mobilen kommer ikke fra Nokia, men fra Samsung. Samsung Ativ S er en kjapp og responsiv mobil med en imponerende batterilevetid.

VELLYKKET: Samsung har kanskje laget den mest vellykkede Windows Phone 8 mobilen til nå.
VELLYKKET: Samsung har kanskje laget den mest vellykkede Windows Phone 8 mobilen til nå. Foto: Produsent
Sist oppdatert
IDENTITET: Med Windows Phone 8 må man jobbe litt med startskjermen for å et effektivt bruksmønster. Fliser - eller tiles - med hvite ikoner og ensfarget bakgrunn er pent, men kan gjøre det litt vanskelig å skille apper fra hverandre.
IDENTITET: Med Windows Phone 8 må man jobbe litt med startskjermen for å et effektivt bruksmønster. Fliser - eller tiles - med hvite ikoner og ensfarget bakgrunn er pent, men kan gjøre det litt vanskelig å skille apper fra hverandre. Foto: Produsent

Samsung lager den mest populære og kanskje beste Android-mobilen med Samsung Galaxy S III. Nå har de også trolig laget den beste Windows-mobilen med modellen Ativ S.

Modellen har et stilig metalldesign som fungerer bra til tross for at bakplaten er i plast. En egen fysisk Windows-knapp gjør det kjapt å komme seg til bake til startmenyen og en dedikert utløserknapp for foto er også et stort pluss.

Skjerm

Ativ S har arvet en del spesifikasjoner fra storselgeren Samsung Galaxy S III. Blant annet har Ativ S også utstyrt med en 4,8 tommers skjerm med amoled-teknologi og en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Skjermen er lyssterk og god. Den har et godt sortnivå og gjengir farger på en naturlig måte.

Samsung Ativ S er utstyrt med 16 GB intern lagringsplass, men har rom for et minnekort på inntil 64 GB.

God ytelse

At Windows 8 er et kjapt operativsystem har vi erfart tidligere. Men i våre ytelsestester viser Samsung Ativ S oss at maskinvaren også sparker godt ifra. På ytelsestester som er sammenlignbare med mobiler med Android og iPhone viser Ativ S krefter og vi har aldri målt et så godt resultat på Sunspider-testen som med Ativ S. På Browsermark-testen legger den seg hakket over Google-mobilen LG Nexus 4, mens den virkelig imponerer på batterilevetiden. Her klokket vi den inn til 8 timer og 32 minutter. Det er nesten en halvtime lenger enn Galaxy S III og kun 8 minutter bak vår tidligere rekordmåling på Motorola med Razr Maxx. Noe av årsaken er nok at Ativ S har et kjempestort batteri på 2300 mAh. Til sammenligning har Samsung Galaxy SIII et batteri som er på 2100 mAh.

Windows Phone 8

Vi skal ikke bruke altfor mye tid eller plass på Windows Phone 8, men på den positive siden må vi trekker fram at det er et utrolig raskt og responsivt operativsystem. Her er det sjelden noe ventetid å snakke om. På den negative siden må vi nevne at app-utvalget på Windows Phone 8 fortsatt er mangelfullt og det finnes en del apper som er preget av å ha blitt laget litt for raskt og kanskje er laget for å være en prøveballong for å se om Windows 8 Phone tar av eller om det flopper.

Samtidig ser vi at det stadig kommer flere kvalitetsapper til Windows 8, så det er nok et tidsspørsmål før alle de store og viktige appene finner veien til Windows Phone 8.

Spesifikasjoner: Samsung ATIV S

  • OS: Windows Phone 8
  • Prosessor: Dual core, 1,5 GHz
  • Skjerm: 720 x 1280 punkter
  • Skjermstørrelse: 4,8 tommer
  • Frontkamera: 1,9 mp
  • Hovedkamera: 8 MP
  • Minnekort: SDmicro opp til 64 GB
  • Batteri: 2300 mAh

En annen kommentar til Windows Phone 8, som ikke har noe med Samsung Ativ S å gjøre, er at grensesnittet kan oppleves som litt likt. Hvite ikoner på samme bakgrunnsfarge gjør det til en pen opplevelse, men gjør det også litt monotont og vanskelig å finne igjen bestemte apper, innstillinger eller tjenester. Windows 8 krever rett og slett at du selv jobber litt med å få på plass et oppsett med ikoner, apper og tjenester som passer til ditt bruk. Vi skulle gjerne sett at det var større muligheter til å skreddersy ikoner i Windows Phone 8. Dette hadde gjort mobilen mer personlig og lettere å skille ulike funksjoner fra hverandre.

OK kamera

Jakter du på en Windows-mobil med et godt kamera, kan du først som sist sjekke ut Nokia Lumia 920. Kameraet på Samsung Ativ S er på vår skala litt over middels. Innendørs med litt dårlige lysforhold sleit vi litt med å få skarpe nok bilder. Blits fungerer på Ativ S, som på de fleste andre mobiler, relativt dårlig og er en mindre bra løsning. På plussiden tar vi med at under gode lysforhold er kameraet raskt og gir ganske gode bilder. Likevel ligger Nokia Lumia 920 et godt stykke foran når det kommer til bildekvalitet, spesielt under dårlige lysforhold.

PLAST: Selv om bakstykket er laget i plast, så er det laget for å ligne metall.Løsningen fungerer bra og vi fant ingen myke partier på baksiden som ga etter for press.
PLAST: Selv om bakstykket er laget i plast, så er det laget for å ligne metall.Løsningen fungerer bra og vi fant ingen myke partier på baksiden som ga etter for press. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Konklusjon

Vil du ha en Windows Phone 8-mobil og ikke er opptatt av å ha det beste mobilkameraet, som du finner på Nokia Lumia 920, er Samsung Ativ S det beste valget akkurat nå. Designet er vellykket og mange vil få assosiasjoner til toppmobilen Galaxy SIII. Dersom ikke Microsoft lykkes med Windows Phone 8 er det hvert fall ikke Samsungs feil.

Samsung Ativ S er en tynn, lett og pen telefon som vi lett anbefaler om du først har bestemt deg for å kjøpe en Windows-mobil.

Les også:

Slik strømmer du video til iPad

Test: Bang & Olufsen A9

10 nyttige ting i iOS 6

Slik velger du riktig skjermkort




KAMERA: En egen kameraknapp gjør det mye enklere å ta bilder. Knappen aktiverer kameraet selv om mobilen har skjermlåsen på.
KAMERA: En egen kameraknapp gjør det mye enklere å ta bilder. Knappen aktiverer kameraet selv om mobilen har skjermlåsen på. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
PEN: Samsung ATIV S er en pen mobil og er kanskje den mest vellykkede Windows 8 Phone-mobilen så langt.
PEN: Samsung ATIV S er en pen mobil og er kanskje den mest vellykkede Windows 8 Phone-mobilen så langt. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også