LG E900 Optimus 7
Amputert Windows-mobil
LG Optimus 7 er en veldig bra mobil, men for oss nordmenn blir opplevelsen ganske begrenset.
LG E900 Optimus 7
Formfaktor: Touchtelefon (Kapasitiv)
OS: Windows Phone 7
Skjermstørrelse: 3,8 tommer
Skjermoppløsning: 480 x 800 piksler
Internminne: 16 GB
Kamera: 5 megapiksler
Video: 1280 x 720 piksler, 24 bps
Data: Turbo 3G (opp til 7,2 Mbps), Edge, GPRS
Wi-Fi: 802.11 b/g/n
GPS: A-GPS
Minnekort: Nei
Hodetelefonutgang: Ja
FM-Radio: Ja
Mål: 12,5 x 5,98 x 1,15 cm
Vekt: 157 gram
Priser LG Optimus 7
LG Optimus 7 er sammen med HTC 7 Trophy de første Windows Phone 7-mobilene på det Norske markedet. Dette blir derfor like mye en test av Windows Phone 7 (WP7) som av LG Optimus 7.
Optimus 7 ser absolutt ut til å være godt utført fra LGs side.
Fra Microsofts side er vi mindre sikker, for her ser Steve Balmer og kompani ut til og systematisk gått igjennom alle begrensninger iPhone har og har hatt, for så å implementere disse i Windows Phone 7.
Som om det er begrensningene til iPhone som er grunnen til dens suksess.
Godt bygget
Men litt om selve mobilen først. Mobilen byr på en 3,8 tommer stor skjerm, og er derfor naturligvis litt stor og tung.
Det er riktignok ikke så imponerende når vi vet hvor tynn og lett Samsung greide å lage Galaxy S, som tross alt har 4 tommer skjerm. Men Optimus 7 virker langt mer solid med sin metallbakside, det skal den ha.
Skjermen er som sagt 3,8 tommer stor og har en oppløsning på 480 x 800 piksler. Den er både lys og klar, og har veldig bra touchrespons.
Nederst finner vi de tre av tastene Microsoft har krevd skal være på alle Windows Phone 7-mobiler, nemlig en tilbaketast, en hjemtast og en søketast.
I tillegg har du av/på/dvaleknapp på toppen, volumtaster på venstresiden og kameraknapp på høyresiden.
Når det gjelder de tre nederste tastene synes vi LG kunne gjort en bedre jobb, for det er vanskelig å føle når du faktisk har trykket knappen ned, annet enn å se responsen på skjermen.
Strengt regime
Microsoft har lagt ganske strenge føringer for hva produsentene får lov til på en Windows Phone 7-telefon. Det er for eksempel ikke lov å legge et eget skall over Phone 7-grensesnittet.
Det sammen med maskinvarekravene gjør at telefonen føles mer som et Microsoft-produkt enn et LG-produkt, noe som utvilsomt er akkurat det Microsoft ønsker.
Og det er jo bare positivt at Microsoft har satt strenge krav til maskinvaren.
Det gjør at LG Optimus 7 virker uvanlig responsiv og kjapp, samtidig som man vet akkurat hva man kan forvente av en Windows Phone 7-mobil, uansett hvilken produsent den kommer fra.
Det gjør også at du kan glemme å se etter en billig WP7-mobil med det første.
Bra grensesnitt
Microsoft skal også ha skryt for grensesnittet. Kanskje kan det oppfattes som litt rotete og/eller glorete av noen, men dette er faktisk et helt nytt grensesnitt, ikke bare en egen variant av noe noen andre har gjort før.
Det er også laget med touch i tankene fra begynnelsen av.
Det påsto Nokia også skulle være tilfelle med Symbian^3, men der fikk vi bare servert et litt forbedret oppgulp av Symbian 60. Med WP7 er det ingenting som minner om gamle Windows Mobile.
Startskjermen består av kvadrater og rektangler, kalt tiles, eller fliser om du vil. Disse fungerer som ikoner og widgets til app-ene.
Her kan du ha så mange fliser du vil, for startskjermen kan rulles opp og ned. Slik blir det også unødvendig å ha flere startskjermer.
Ved å rulle sidelengs kommer du til hovedmenyen hvor du får opp en liste over alle programmer og innstillinger. Det hele virker veldig gjennomført, om enn litt umodent.
For eksempel er det dårlig med Widgets i øyeblikket. Du kan få beskjed om du har fått nye mailer eller meldinger via flisene på startskjermen, men det finnes ingen forhåndsvisning av mailene, slik du lett får med widgets på Android.
Heller ikke feeder fra Facebook eller Twitter finnes for startskjermen, men det er ting som kan endre seg etter hvert som programmene til plattformen modnes litt.
Som nordmann kan du også glemme å få lastet ned egen app til Facebook eller Twitter. Det kommer vi tilbaker til.
På den positive siden er Facebook-integrasjonen med adresseboken i mobilen veldig bra. At du kan koble til flere Live- og Exchange-kontoer er også positivt.
Lært av Apple
Men så var det alle disse begrensningene. For det første får du ikke utbyttbare minnekort. Det er ikke LGs feil, det er sånn Microsoft har lagt opp at Windows Phone 7 skal være.
Du får også bare synkronisert telefonen via Zune-programvaren, Microsofts svar på iTunes. Jeg er ingen stor fan av iTunes, men Zune-programmet er både mer rotete og vanskeligere å finne fram i synes jeg.
Ikke får du klipp-og-lim heller, noe vi ikke kan skjønne skal være en vanskelig funksjon å implementere, spesielt ikke med tanke på at man har fått på plass en ok løsning for å plassere og flytte markøren nøyaktig i tekstfelt.
På toppen av det hele får man heller ingen multitasking. Istedenfor har man gått for Apples løsning hvor app-er kan settes på vent til du vil bruke dem igjen.
Men her har du ingen god måte å hente opp programmer som er satt på vent annet enn å bla seg tilbake til dem med tilbaketasten (og dermed avslutte alle programmer som har blitt satt på vent siden).
Dette kan i derfor bare kalles singeltasking, eller i beste fall dualtasking.
På den positive siden slår dette tydeligvis bra ut på batteritiden. Optimus 7 har veldig god batteritid til å være en smarttelefon med såpass stor skjerm.
Vanligvis har vi måtte lade slike telefoner hver dag, men med Optimus 7 holdt det med hver annen eller hver tredje dag.
Det gjør at vi ender opp med en telefon som har mange av manglene iPhone ble kritisert for da den kom på markedet. I mellomtiden har Apple faktisk fikset på mye av dette.
Ryktene skal ha det til at Microsoft også vil implementere klipp-og-lim og bedre multitasking i en oppdatering som kommer over nyttår, men det er foreløpig ubekreftet.
Ingen apps heller
På samme måte som en Android-telefon er sterkt knyttet mot Gmail-kontoen din, vil en WP7-mobil bli knyttet opp mot din Windows Live-konto.
Den trenger du også for å komme inn på Microsofts programbutikk Marketplace, bare at den får du ikke tilgang til med en norsk Live-konto siden WP7 ikke er offisielt lansert her. Selv LGs egne applikasjoner kan ikke lastes ned, for Marketplace er eneste måten å installere programmer på.
For oss nordmenn betyr det at foreløpig får du ingen nye programmer på telefonen enn de som allerede ligger der, i alle fall ikke før Microsoft bestemmer seg for også å slippe oss inn på Marketplace.
Vi jukset oss likevel til tilgang ved å lage en amerikansk Live-konto. Og Marketplace har litt utvalg, skjønt vi fant ingen av programmene vi har blitt glade i på iPhone og Android, slik som Angry Birds eller Spotify.
Et annet irritasjonsmoment her er at når du søker etter programmer søker Marketplace samtidig i Zunes musikkbutikk, så de fleste treffene er ofte helt urelaterte låter og album.
HD-video
Microsoft har satt krav til at kameraet på WP7-mobiler skal ha minst 5 megapikslers oppløsning og LED-blits. Selve bildekvaliteten Optimus 7 serverer er ikke blant det beste du kan oppleve på mobil, men det er helt greit til sitt bruk. Vi opplevde et magenta fargeskjær i mange bilder, pluss at skarphet og korn ikke alltid er på topp, spesielt ikke dårlig lys.
HD-videoen i 720p-oppløsning derimot litt bedre, men ikke på topp. Her finnes det modeller som gjør det langt bedre, for eksempel Nokia N8 som ligger i samme prisklasse.
Vel og bra, men...
I utgangspunktet virker det som Microsoft har gjort en gjennomført og bra jobb med Windows Phone 7, samtidig som LG på sin side absolutt leverer varene maskinvaremessig. Sånn sett virker dette absolutt lovende.
Men Microsoft har lagt inn mange merkelige begrensninger her. Alt er nok helt sikkert en del av planen om å kunne gjøre WP7 til en så enhetlig opplevelse som mulig for både forbrukerne og utviklere, og ikke bare for å irritere kundene sine. Men mangler er det uansett.
Forhåpentligvis tar det heller ikke så lang tid før WP7 offisielt lanseres her, slik at vi også får norsk språk, norske bokstaver på tastaturet og, ikke minst, tilgang til Marketplace og nedlasting av programmer, både gratis og betalte.
En oppdatering som gir klipp-og-lim og bedre multitasking er også på sin plass.
Alt det er derimot ikke en realitet nå, dermed fremstår Optimus 7 som et altfor dyrt alternativ i forhold til hva du faktisk får for pengene. Sannsynligvis vil du automatisk få alle disse fordelene når de lanseres, selv om du kjøper mobilen nå, men det er vanskelig å ta med i vurderingen når det tross alt ikke er på plass enda.
Det gjør at vi i øyeblikket bare synes vi Optimus 7 fortjener en midt-på-treet karakter.
Laveste pris på nettet uten abonnement fant vi i skrivende stund hos Netonnet.no til 3990 kroner.
Denne saken ble første gang publisert 04/12 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.