Android og tastatur i flott mini-format

Sony Ericsson X10 Mini Pro

X10 Mini Pro er en strålende minitelefon stappet med teknologi og moro.

TERNINGKAST 6: Sony Ericsson X10 Mini Pro.
TERNINGKAST 6: Sony Ericsson X10 Mini Pro. Foto: Mobili Media AS
Sist oppdatert
Foto: Mobili Media AS
Foto: Mobili Media AS
Foto: Mobili Media AS

Da vi testet Sony Ericsson X10 Mini U10i satt vi stort sett med et stort glis hele testperioden. Med X10 Mini Pro U20i gliser vi fortsatt, men kanskje ikke like bredt.

Les også: Test av Sony Ericsson X10 Mini Test av Sony Ericsson Xperia X10

X10 Mini Pro er nemlig samme telefonen, men den har fått et fulltastatur. Du kan også bytte batteri på X10 Mini Pro.

Dette gjør at den er tjukkere og tyngre enn den første Mini-telefonen, og "minifølelsen" er kanskje ikke like påtakelig.

Selv om dette kanskje høres negativt ut er det egentlig ikke det. X10 Mini er en av de fem telefonene vi har testet i år som vi har likt aller best.

Og X10 Mini Pro er bortsett fra de forskjellene vi har nevnt nesten identisk med X10 Mini.

Dermed ville det vært litt meningsløst å skrive den samme testen om igjen. Vi anbefaler derfor at du leser testen av X10 Mini U10i for å få hele bildet av hvordan X10 Mini Pro U20i er.

Tastaturet

Den store nyheten er altså tastaturet. Dette har fått plass til hele 38 taster, men i motsetning til hva man kanskje skulle tro er det ikke trangt eller vanskelig å skrive på X10 Mini Pro.

De er tydelig markert og har luft mellom seg. Dette tastaturet fungerer dermed svært bra å skrive på.

At det er egne taster for æ, ø og å gjør at du slipper tastekombinasjoner for å skrive norsk. Du må dog belage deg på å utføre tastekombinasjoner når du skal skrive spesialtegn, uten at det er et problem.

Dersom du vil skrive på skjermen er det mulig å gjøre dette akkurat som på X10 Mini U10i.

Byggekvaliteten

X10 Mini U10i var en telefon vi syns var svært godt skrudd sammen.

Vi er ikke helt der på X10 Mini Pro U20i.

Telefonen føles ganske så tjukk og telefonen har en ganske markant plastfølelse over seg. Men den er ikke slarkete, og skyvemekanismen til tastaturet er tight og fin.

Etter å ha brukt X10 Mini U10i en stund er det klart at den telefonen fort blir ripete. Dette gjelder også for X10 Mini Pro, så om du ikke er forsiktig blir telefonen fort stygg.

Inn- og utganger

Sony Ericsson har flyttet litt på tilkoblingene. På X10 Mini U10i var både USB og minijack plassert i bunnen av telefonen. Nå er lydutgangen på toppen og USB-tilkoblingen på venstre side av telefonen. Dette har ingen praktisk betydning. Men vi savner beskyttelsen over USB-inngangen, som nå er mottakelig for smuss og støv.

Operativsystemet

X10 Mini Pro kjører Android 1.6. Det er litt synd, siden de fleste Android-telefoner nå enten leveres med eller kan oppgraderes til Android 2.1. Men ikke la deg skremme av dette. X10-serien til Sony Ericsson skal få oppgradering til 2.1, og i mellomtiden fungerer Android 1.6 svært bra.

Les også: Oppdatering i løpet av tredje kvartal

Noe som er nytt her er at menyer, startskjerm og det meste ellers kan vises i landskapsmodus når du har tastaturet fremme.

Telefonen er rask i responsen og er en fryd å bruke. Det er så godt som ingenting som henger eller går tregt her, og flere av funksjonene er imponerende raske.

Vi liker svært godt responsen i menyene, at kameraet er lynraskt til å å fokusere, og at programmer starter raskt. Vi har egentlig ingenting å klage på.

Det som er litt dumt med Android 1.6 er at støtte for Microsoft Exchange ikke er integrert i selve operativsystemet. Her må du bruke tredjepartsprogrammet RoadSync - som for all del fungerer fint. Men du må forholde deg til forskjellige kalendere, kontaktlister og mailklienter. Men om dette irriterer deg er det greit å vite at det bare er et spørsmål om tid før det fikses.

Skjermen

Med 2,55 tommer kan du egentlig bare slå fra deg tanken om å bruke X10 Mini Pro som surfetelefon.

Du kan surfe på alle nettsider, og nettleseren er rask, men skjermen blir for liten til at det er praktisk å sitte og surfe dagen lang. Video støtter telefonen, men skjermstørrelsen innbyr ikke til timesvis med film. Men en episode av favorittserien din på bussen går bra.

Skjermen har med sine 240 x 320 piksler ikke noen voldsom oppløsning. Dette er altså ikke en av markedets skarpeste skjermer, men vi har ennå tilgode å oppleve at skjermen ikke fungerer i en situasjon.

Som før - heldigvis

Selv om X10 Mini Pro U20i ikke er den perfekte telefonen er det lite vesentlig å plukke på. Bare det at den er så godt som identisk med X10 Mini U10i gjør at den er en av favorittene våre på markedet akkurat nå.

I denne relativt sett lille telefonen får du all teknologi som du trenger. Super-3G og Wi-fi sørger for at du får rask internettilkobling uansett hvor du er. GPS er på plass, og det medfølgende navigasjonsprogrammet Wisepilot gjør at du kan finne frem i byer og på landeveier.

Kameraet på baksiden tar bilder i fem megapiksler, og kvaliteten er god. Videoene har også godkjent kvalitet.

Se bilder tatt med X10 Mini Pro hos Mobili.no

Så kan vi legge til at telefonen kommer med et minnekort på 2 GB, har en god musikkspiller med god lyd, og fungerer utmerket med Spotify. Så enten det er jobb eller moro du skal bedrive fungerer X10 Mini Pro bra.

Konklusjon

Her er det altså kun små forskjeller fra X10 Mini U10i , med tastaturet som den eneste vesentlige. Og siden X10 Mini er en av de aller kuleste telefonene på markedet kommer det nok ikke som noen overraskelse at vi liker X10 Mini Pro svært godt også.

Det eneste vi syns er litt dumt er at telefonen føles mye mer klumpete, men dette er en liten pris å betale for å få et godt fulltastatur.

Skal du ha en liten og grei telefon som er enkel å bruke og har en oppsiktsvekkende design skal du ha en X10 Mini Pro.

At prisen starter på 2500 kroner er ikke akkurat noe minus det heller. X10 Mini Pro er enkelt og greit et knallkjøp.

Les hele testen av X10 Mini Pro hos Mobili.no

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også