HTC Magic - Test av Norges første Google-mobil

90 prosent iPhone

HTC Magic klarer ikke å vippe iPhone helt av seierspallen. Men for den åpne Google-mobilen er dette en mer enn lovende start.

LEKKER: Vi synes HTC har truffet bra med designet på Magic.
LEKKER: Vi synes HTC har truffet bra med designet på Magic. Foto: FOTO: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Tekniske data: HTC Magic

Operativsystem: Android

Størrelse: 113x55,5x13,6 mm

Skjerm: 3,2 tommer

Oppløsning: 320 x480 punkter

Turbo 3G: Ja

Bluetooth: Ja, m/A2DP

WiFi: Ja

Minnekort: microSD

Annet: G-sensor, digitalt kompass

Pris: ca. 4800 kroner uten abonnement.

Bare så det er sagt. HTC Magic er en knallgod mobil.

Den vipper de fleste andre mobiler med berøringsskjerm elegant av pinnen.

Vi tør også å hevde at operativsystemet Android er fullt på høyde med Windows Mobile og konkurrerer på mange områder side om side med Apples iPhone OS.

Les også: Test av iPhone 3G

Det åpne alternativet

Det som også skiller det Linux-baserte Google Android fra andre operativsystemer for mobiletelefon, er at det er en åpen plattform.

Det betyr at andre programvareleverandører og -utviklere kan lage hva de vil for mobilen og tilpasse den som de selv ønsker.

Etter hvert kan dette utvikle seg til en svært spennende muligheter for brukerne.

Begeistret

Dersom HTC Magic blir din første mobil med berøringsskjerm blir du trolig frelst.

Skjermen og operativsystemet/programmene reagerer stort sett raskt og elegant.

Har du kun brukt tastaturtelefoner tidligere, vil du kanskje bruke noe tid på å venne deg til å nesten kun bruke fingrene på en skjerm for å styre mobilen.

Noe feil blir det også når man skal skrive tekstmeldinger på berøringstastaturet, men med litt øving går det faktisk overraskende lett og greit.

Vår iPod-referanse hevder iPhone er mer responsiv og at den rett og slett har en bedre touchfunksjon.

Les osgå: Laderen som virker uten strøm

Lekker

MARKEDSPLASSEN: På Andorid Markets finner du flust av programmer og tjenester du kan laste ned til din HTC Magic.
MARKEDSPLASSEN: På Andorid Markets finner du flust av programmer og tjenester du kan laste ned til din HTC Magic. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Designet på HTC Magic mener vi er fullt på høyde med iPhone. Den er omtrent like stor, men ørliten grann smalere og kortere.

Tykkelsen er omtrent identisk. Den lille størrelsesforskjellen gjør at HTC Magic likevel ikke er for stor til å putte i lommen.

Et fåtall knapper har fått plass på mobilen. En til å svare og avslutte samtaler, en hjemknapp, en menyknapp som åpner alternativer i det programmet du er inne i.

Tilbakeknappen brukes mye, i tillegg er det meningen at søkeknappen skal brukes hyppig, både når du surfer på nettet, men også når du er inne i et program.

Skrolleknappen hadde vi mindre bruk for, men kan være bra for å bla i lister, rulle på skjermen og lignende.

Selve skriverbordet på mobilen er også oversiktlig. Det er tredelt der du har en skjult del til høyre og venstre. Det gjør at kan ha tre "skriverbord". For eksempel ett til kommunikasjonsapplikasjoner og en til spill. Du bestemmer her.

Vi skal ikke påstå at operativsystemet Android er en kopi av iPhone, men en iPhone-bruker vil nok raskt finne seg til rette. Både menyer, brukergrensesnitt og stilsett er veldig «iPhonesk».

Les også: 7 gode og gratis redigeringsprogram

Enkelt oppsett

Koblingen til Google er tydelig med HTC Magic. Under oppstarten av mobilen linkes din Google-konto med mobilen.

KART: Google Maps er en selvfølgelig del av HTC Magic og er nyttig selv om mobilen ikke har en trinn-for-trinn veiviser.
KART: Google Maps er en selvfølgelig del av HTC Magic og er nyttig selv om mobilen ikke har en trinn-for-trinn veiviser. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Det gjør at du har tilgang til hele ditt Google-univers på HTC Magic - vel å merke om du bruker programmer som Gmail, Google Docs med mer.

Det er også verdt å merke seg at en mobilprodusent kan velge å bruke Android uten en eneste «kobling» mot Google. Trolig vil brukerne synes at Google-linken vil gjøre brukeropplevelsen bedre.

Mobilen støtter flere e-postkontoer (pop3/IMAP) og en variant av Exchange med ActiveSync. Begge deler fungerer godt, men vi savner litt av de avanserte innstillingene på Exchange som man finner på Windowsmobiler, som tidsstyring av når man vil ha e-post og ikke bare intervaller som på HTC Magic.

Les også: Guide til proft albumprogram (Jalbum)

Multimedia

HTC Magic har et 3 megapiksel kamera og det tar greie mobilbilder, men under dårlige lysforhold og/eller motiv i bevegelse får vi ofte uskarpe bilder. Men, så blir vi sjelden imponert over mobilkameraene.

Musikkspilleren fungerer også bra. HTC Magic kommer kun med mini-USB-utgang, noe som begrenser utvalget av hodetelefoner.

HTC Magic
HTC Magic Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Bedre enn iPhone

På noen områder rapporterer vår iPhone-bruker om at HTC Magic er bedre. Kameraet er ett område. Kameraet på HTC Magic er både raskere og det kan ta video.

Det raske oppsettet og koblingen mot Google er også noe vår iPhone-referanse satte pris på.

Dårligere Apps?

AppStore er en av årsakene til Apples suksess med iPhone. Et utall utviklere har laget (og lager) programmer og funksjoner som øker brukervennligheten og nytten av telefonen. Her har Android-gjengen hermet en smule og laget Android Markets.

Her kan du gratis laste ned «Apps» for Android-baserte mobiler. Foreløpig er det mye Amerikanske programmer her, men også noen norske, som Yr.no, Fotoboksvarsler og Trafikanten.

Vår iPhone-referanse mente at noen av applikasjonene som både finnes for iPhone og Android-mobiler faktisk var bedre på iPhone.

Noen av Android-applikasjonene manglet funksjoner (som QuickOffice) og hadde rett og slett et dårligere design/grensesnitt. Mulig dette skyldes at Android til nå har vært gratis, mens man på AppStore har kunnet ta betalt. Kanskje vil det kommer ordentlige fullversjoner når betalingsordningen på Android Markets starter opp?

Les også: 10 iPhone-apps som gjøre livet litt lysere

Mangler

Vi finner i grunn ikke mange mangler med HTC Magic. Vi noterer oss at den ikke har FM-radio og at den ikke har 3,5 mm utgang for hodetelefoner, kun mini-USB.

Det medfølgende hodesettet fungerte ikke for oss. Ørepluggene var for store og ga oss gnagsår i ørene etter kort tid. Redningen er en overgang som du får kjøpt på nettet til under hundrelappen. Da kan du koble favorittøretelefonene dine til og får ut en anstendig lyd fra musikkspilleren. Ulempen er at du ofrer hands-fri-funksjonen.

Batterilevetiden er bra, men forvent at du må lade hver dag om du er en aktiv bruker av mobilen. Hyppig nettbruk, bruk av GPS, spill og musikk gjør sitt til at batteriet tappes. Her kommer USB-koblingen til sin rett ved at du nesten alltid har en USB-kabel tilgjengelig - noen som gjør det enkel å lade mobilen.

Språkmenyen er kun på engelsk, men all innskriving av tekst på norsk (inkludert øæå) er basert på norsk ordliste.

ENKEL: Det er lite knapper og annet som ødelegger mobilens rene design.
ENKEL: Det er lite knapper og annet som ødelegger mobilens rene design. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Her finner du billigste nettpris på HTC Magic.

Synkronisering

Et eget synkroniseringsprogram følger med mobilen. Det synkroniserer dine kontakter, mens vi ikke fant noen måte å synkronisere Outlook-kalenderen vår.

Synkronisering mot Exchange fungerer smertefritt.

Det er litt uvant å måtte «mounte» (montere) mobilen mot Windows, men det blir også en vane. Når det er gjort har man tilgang til mappestrukturen på det 2 GB forhåndsinstallerte SD-minnekortet. Bilder kan importeres via Windows som på et vanlig digitalkamera, mens musikk synkroniseres lettes via Windows Media Player.

Mange iPhone-brukere vil nok neppe gi slipp på iTunes i bytte mot Windows MediaPlayer så her har Apple et realt forsprang, selv om Windows Media Player på mange måter er bedre enn sitt rykte.

Les også: Test av 7 kompakte digitalkamera

YR: Går du fra en vanlig mobil til en stor mobil som iPhone eller HTC Magic blir opplevelsen av å surfe på nettet en helt annen.
YR: Går du fra en vanlig mobil til en stor mobil som iPhone eller HTC Magic blir opplevelsen av å surfe på nettet en helt annen. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også