Test av Nokia 5800 XpressMusic
Ujålete Touch
Nokia 5800 XpressMusic er en beskjeden, men fantastisk touch-telefon.
Spesifikasjoner på Nokia 5800 XpressMusic
- Skjermstørrelse: 3,2 tommer
- Oppløsning: 640 x 360 punkter
- Vekt: 109 gram
- Minnekort: Micro-SD (8 GB medfølger)
- Turbo-3G: 3,6 Mbps
- Kamera: 3,2 megapiksler
- Kameralys: Ja
- Radio: Ja
- A-GPS: Ja
- Oppgitt batteritid tale: 8,8 timer
- Oppgitt batteritid stand-by: 406 timer
- Avspilling musikk: opptil 35 timer.
Etter at iPhone kom på markedet har mobilprodusentene nærmest løpt om kapp for å få ut sine alternative touch-telefoner. Men den største produsenten, Nokia, har tatt det med ro, helt til nå. Nokia ser ut til å ha et ganske avslappet forhold til hele touch-hysteriet, og istedenfor å lansere 5800 som en toppmodell er den laget som en mid-range modell i XpressMusic-serien.
Billig
Og det er slettes ikke noe ulempe for deg som forbruker, for det betyr at prisen blir langt lavere enn konkurrentens alternativer. 5800 er ikke i butikkene før over nyttår, og prisen er dermed ikke endelig fastsatt, men Nokia har antydet en veiledende pris på ca. 2.800 kr, og her skrelles det nok av noen hundrelapper så snart telefonen kommer i nettbutikkene. Nå blir ikke dette den eneste touch-telefonen under 3.000 kr, men de andre modellene er stort sett av litt eldre dato.
Mange funksjoner
Til tross for at Nokia har plassert 5800 i mellomklassen ser ikke dette ut til å ha påvirket spesifikasjonene nevneverdig. Skjermen er 3,2 tommer med en oppløsning på 640 x 360 piksler, 16:9 format altså, noe som gjør den godt egnet til å se film for eksempel. Telefonen har også innebygget GPS, trådløst nettverksstøtte, Super-3G og ordentlig hodetelefonuttak på selve telefonen. 5800 støtter også MicroSD-minnekort opp til 16 GB, og et kort på 8 GB følger med. Disse spesifikasjonene skiller seg ikke veldig fra mer avanserte Nokia-modeller, som for eksempel N85, skjønt forskjeller er det jo (N85 har for eksempel FM-sender, OLED-skjerm og 5 megapiksel kamera).
Ikke no jåleri
Tekniske spesifikasjoner er en ting, men viktigere er det hvordan den er i bruk. Mest forfriskende er det å se at Nokia ikke har satset på noe skall av fancye effekter som egentlig ikke gjør annet enn å bruke systemressurser og gjør telefonen treg. Istedenfor er det en touch-tilpasset utgave av Symbian 60 vi får servert. Glem coverflow og ultrastilige skrolling på menyene. Dette er laget for å fungere, og det gjør det. Vi greide oss fint med bare fingeren mens vi utforsket telefonen, men synes du det blir litt unøyaktig kan du enten bruke stylusen som ligger gjemt i telefondekslet, eller plekteret som følger med som et vedheng. Det er først og fremst ved nettsurfing og når du skal skrive på skjermens fulltastatur at disse kan komme til nytte, selv om det også her er mulig å greie seg med fingrene.
Bra lyd
Siden dette først og fremst er en musikkmobil er det selvfølgelig på sin plass å ta en ekstra titt på musikkfunksjonen. Har du brukt Nokia som musikkmobil tidligere får du ingen overraskelser her, bortsett fra at du styrer avspillingen direkte på skjermen istedenfor med avspillingsknapper. Vi må si oss godt fornøyd med lydkvaliteten fra telefonen, og de medfølgende ørepluggene er slettes ikke av så verst kvalitet, skjønt det finnes bedre alternativer. Alle multimediefunksjoner har du dessuten lett tilgang til gjennom en liten touch-knapp øverst på mobilen.
Overføring av musikk til telefonen går også glatt gjennom Nokia PC-Suite som følger med, eller kan lastes ned fra Nokias hjemmesider. Men så lenge musikkfilene dine er i mp3, wma, AAC, AAC+ eller eAAC+ format kan du også bare kopiere dem rett over på minnekortet uten noe mer om og men.
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.