Spar tusenlapper på hjemmetelefon:
Velg riktig IP-telefon
Det kan være tusenlapper å spare på å velge riktig leverandør av hjemmetelefon. Ikke regn med at det billigste er å velge pakkeløsningen fra bredbåndsleverandøren din.
Mange liker å ha en egen fasttelefon hjemme, til lange samtaler og for å avlaste mobilen. Det fine er at det ikke trenger å koste særlig mye å ha en hjemmetelefon, hvis du velger riktig leverandør.
IP-telefoni er langt billigere en den gammeldagse fasttelefonen, men det gjelder også å velge riktig leverandør av IP-telefoni. For å få IP-telefon trenger du naturligvis bredbånd hjemme, men du trenger altså ikke bestille telefoni fra det samme selskapet som leverer bredbåndsforbindelsen.
Gratis er dyrt
Mange velger et abonnement hvor man betaler et visst beløp i måneden, og får ringe så mye man vil «gratis». Dette er gjerne verken gratis eller billig. For det første må du sjekke hvem du faktisk får ringe gratis til gjennom denne avtalen. Som regel gjelder det bare fasttelefoner i Norge. De fleste ringer stadig oftere til mobiltelefoner, og dette må du som regel betale ekstra for. Dermed kan det for mange være billigere å velge løsninger helt uten faste kostnader.
LES OGSÅ: Kundene slakter digital-TV
Den som ringer lite
Ringer du lite, er det mulig å ha IP-telefon nærmest gratis. Et selskap som TeleVoiP tar 0,14 øre pr minutt til fasttelefoner, og har ingen faste månedlige kostnader. Dermed kan du ringe nesten et døgn sammenhengende til fasttelefon før du når 200 kroner. Ringer du en time til fasttelefoner i ny og ne er det altså mye billigere å betale for hver samtale, enn et abonnement hvor du kan ringe så mye du vil for et visst beløp.
Følgende tabell viser noen eksempler på hvor stor forskjell det er for ulike abonnement. Ved å bytte ut standardabonnementet Telenor mini med et billig IP-telefonialternativ, kan du spare over 4.000 kroner i året om du ringer 12 timer i måneden. Besparelsen vil selvsagt avhenge av ringemønsteret ditt.
Prisene er oppgitt som totalpris pr måned.
3 timer i måneden |
12 timer i måneden |
|
Telenor fasttelefoni mini |
177,20 kr |
441,80 kr |
TeleVoiP IP-telefoni* |
25,20 kr |
100,80 kr |
Get Freetime** |
149 / 157 kr |
149 / 157 kr |
* TeleVoiP har i tillegg oppstartsavgift på 49 øre pr. samtale
**Get Freetime har lavere pris for Get-kunder med TV eller bredbånd fra selskapet. Derfor to priser.
LES OGSÅ: Slik unngår du vannskader hjemme
Mye til utlandet
Ringer du mye til utlandet, kan det være lurt å sjekke ut bredbåndstelefoni hvor du kan ringe ubegrenset til utlandet. Flere selskaper tilbyr dette, blant dem er Telio . Med det billigste abonnementet til Telio betaler du 159 kroner i måneden, og ringer så mye du vil til hele Vest-Europa, og også en rekke land i Asia og Nord-Amerika.
Men også her kan det være lurt å sjekke hvor mye du må ringe for at det skal lønne seg, i forhold til abonnement uten faste månedspriser. Nevnte TeleVoIP tar for eksempel også 14 øre i minuttet til fasttelefoner i land som Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike.
DISKUTER: Si din mening om telefoni i vårt forum
Pakketilbud ikke alltid billig
Mange velger en pakkeløsning fra bredbåndsleverandøren sin, med både bredbånd, telefoni og kanskje også TV. Dette kan det være noen hundrelapper å spare på, men det kan være lurt å regne litt på eget forbruk før man slår til.
Eksemplene i denne artikkelen er ikke nødvendigvis de billigste for deg. Et godt tips er å finne fram telefonregningen for de siste månedene, og sjekke hvor mye du faktisk ringer. Deretter kan du fylle inn denne informasjonen på www.telepriser.no, og finne ut hvilken leverandør som er billigst for deg.
Husk også å sjekke hva det koster å bli kunde i selskapet før du slår til. Enkelte krever at du kjøper dyre adaptere, og tar penger for å flytte ditt gamle nummer over til dem. Hvis du har ADSL-abonnement og kutter ut fasttelefonen, kan det også koste mer hver måned for bredbåndet.
LES OGSÅ: Mobilen skal vare i fem år
Denne saken ble første gang publisert 11/11 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.