Microsoft Surface Pro 4

Produktiv hybridløsning

Surface Pro 4 er kanskje den beste løsningen for deg som vil ha en liten bærbare PC, som også kan fungere som nettbrett. Men, det koster.

FLEKSIBEL: Surface Pro 4 har arvet støtten fra forgjengeren - en løsning som fungerer bra.
FLEKSIBEL: Surface Pro 4 har arvet støtten fra forgjengeren - en løsning som fungerer bra. Foto: Microsoft
Sist oppdatert

Surface har på mange måter blitt en ny kategori PC. Surface er ikke en tradisjonell PC og heller ikke et tradisjonelt nettbrett. Det er noe midt imellom en ultraportabel bærbar PC og et kraftig nettbrett. Surface Pro 4 er fjerde generasjon Surface fra Microsoft. Første forsøk ble en dyrekjøpt erfaring for Microsoft.

Altfor stor produksjon og altfor lite salg, førte til at Microsoft måtte ta et økonomisk tap i milliardklassen (900 millioner dollar). Tilbakemeldingene på Surface-konseptet var likevel gode nok til at Microsoft turte å prøve noen ganger til – og med Surface Pro 3 lykkes de i å lage det som trolig har blitt det beste alternativet for deg som ønsker en lett og god bærbar PC. Surface Pro 4 ivaretar denne arven og leverer på løftet om kraften fra en PC pakket inn i nettbrettets formfaktor.

Forfinet konsept

Surface Pro 4 har arvet svært mye fra forgjengeren. Faktisk det meste. Rent visuelt er det vanskelig å se forskjell. Et trenet øye vil kanskje se at skjermen er blitt 0,3 tommer større. Dette har Microsoft gjort uten å øke størrelsen på PC-en. Surface Pro 4 er like stor som Surface Pro 3. Trikset Microsoft har brukt er å redusere den svarte rammen rundt skjermen. Dette trikset kan nok Microsoft ta en gang til, fordi det er fortsatt litt å gå på.

Testen av Surface Pro 4 fortsetter under bildet.

MØTEKONGEN: Surface Pro 4 er en perfekt PC om du er av typen som løper fra møte til møte.
MØTEKONGEN: Surface Pro 4 er en perfekt PC om du er av typen som løper fra møte til møte. Foto: Hallvard Lunde

Tastaturet, Type Cover 4, er også nytt. Det har fått bedre skrivekomfort (bedre taster) og en styreflate som faktisk er 40 prosent større enn på Type Cover 3. Komforten og brukervennligheten er faktisk nesten på nivå med en god bærbar PC. Vi klarte å skrive raskt og relativt feilfritt over et lengre tidsrom. Det vi ikke er like fornøyd med er at vi ikke kan koble ut styreflaten via tastaturet, noe som ofte fører til at vi sveiper bort i styreflaten med tomlene – og vips så skriver vi plutselig på et helt annet sted i dokumentet.

Type Cover 4-tastaturet kan også brukes på Surface Pro 3. Det skal også komme et Type Cover 4 med fingeravtrykksleser, men denne funksjonen var ikke vårt tastatur utstyrt med.

Notebook-ytelse

Vår Surface Pro 4 var utstyrt med nyeste generasjon i5-prosessor (Skylake) fra Intel, 8 GB minne og en 256 GB SSD. I våre ytelsestester legger den seg på et greit nivå og kan for eksempel greit konkurrere med den noe dyrere Toshiba Portege Z20t og andre middels kraftige bærbare PC-er. Vi opplevde aldri at vi manglet kraft i Surface Pro 4 til vanlige «kontoroppgaver.

Vi er litt kritiske til batterikapasiteten. I vår batteritest klokket vi inn 3 timer og 1 minutt. Det er litt knapt. I praktisk bruk forteller likevel batteriindikatoren på Surface oss at vi stort sett har fem til seks timer med «arbeidstid» når batteriet er fulladet. Samtidig opplevde vi at Surface spiste opp 42 prosent av batterikapasiteten i løpet av 90 minutter uten at vi belastet den spesielt hardt.

De gangene vi brukte PC-en av-og-på gjennom dagen estimerer vi en brukstid på 10-12 timer. Det siste scenarioet er kanskje realistisk for alle som går inn og ut av møter og bruker PC-en inn imellom møter og andre oppgaver. Vi vil likevel anbefale at du tar med lader om du skal på dagstur til for eksempel Stockholm.

God penn

Den medfølgende pennen som kan brukes på skjermen er god, med et par smarte funksjoner på lager. For eksempel åpner den One Note om du dobbeltklikker med pennen og den har et digitalt viskelær på toppen. Det fungerer veldig greit å ta notater med pennen, men personlig foretrekker vi tastaturet når vi har mulighet til det. Pennen kan brukes som en mus, du kan tegne med den eller skrible med den for å få tiden til å gå i et kjedelig møte. Pennen har fått et bedre magnetfeste enn tidligere, men likevel opplevde vi nesten daglig at pennen ble liggende i bunnen av sekken, ble liggende igjen på skrivebordet hjemme eller på jobb. Skal du bruke pennen må du med andre ord passe godt på den.

Testen av Surface Pro 4 fortsetter under bildet.

PENN: Den medfølgende pennen fungerer bra, men til notater er tastaturet bedre når det er mulig.
PENN: Den medfølgende pennen fungerer bra, men til notater er tastaturet bedre når det er mulig. Foto: Hallvard Lunde

Kostbar

Utfordringen til Surface Pro 4 er at den blir kostbar når du plukker med deg det du må ha av tilbehør. Prisen på vår test-PC er 13.990 kroner. I tillegg må du ut med 1.499 for Type Cover 4 og skal du bruke Surface Pro 4 «profesjonelt» vil du trenge en dokkingstasjon som koster 2.150 kroner. Har du Microsoft dokking for Surface Pro 3 kan du bruke den.

Testresultater: Surface Pro 4

  • 3DMark (2013) Fire Strike: 848
  • 3DMark (2013) Cloude Gate: 5751
  • 3DMark (2013) Ice Storm: 51974   
  • PCMark 8 Home: 2422
  • PCMark 8 Work: 2500
  • PCMark 8 Storage: 4689
  • PCMark 8 Creative: 2494
  • WinRAR Benchmark: 2414 KB/s
  • PCMark 8 Home batteritest: 3t 1 min

Testen av Surface Pro 4 fortsetter under bildet.

MAGNET: Pennen kan festes til sidene ved hjelp av magneter, men vi opplevde at den likevel stort sett ble liggende igjen i bunnen av sekken eller hjemme på skrivebordet.
MAGNET: Pennen kan festes til sidene ved hjelp av magneter, men vi opplevde at den likevel stort sett ble liggende igjen i bunnen av sekken eller hjemme på skrivebordet. Foto: Hallvard Lunde

Uansett snakker vi om en totalpris fra 15.489 til 17.639 kroner avhengig av om du må kjøpe dokkingstasjon eller ei. I tillegg trenger du ekstern skjerm, mus og tastatur om du har tenkt å bruke Surface Pro 4 som din eneste PC. Selv om tastaturet og PC-en kan brukes som en bærbar, så vil komfort, ergonomi og effektiviteten bli bedre ved å koble Surface Pro 4 til en større skjerm med normalt tastatur og mus.

Testen av Surface Pro 4 fortsetter under bildet.

KUNST: Pennen kan brukes som en mus og er du kunstnerisk anlagt kan du nok både tegne og male med den.
KUNST: Pennen kan brukes som en mus og er du kunstnerisk anlagt kan du nok både tegne og male med den. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også