Førsteinntrykk: iPad Pro
Slik er nye iPad Pro
Her er våre førsteinntrykk av Apples største, raskeste og dyreste nettbrett, iPad Pro.
Det er nå to måneder siden Apple lanserte iPad Pro, og nå er den i salg i norske butikker. Vi har så smått tatt vårt testeksemplar i bruk, og kan nå dele de første inntrykkene.
iPad Pro er kort og godt en gigantisk iPad. Skjermen er på 12,9 tommer, og var det ikke for den hvite kanten rundt vårt eksemplar, kunne den ha sett ut som om den var revet av en 13-tommers Macbook Pro.
Stor og tung
Den første reaksjonen var at den er enorm. Størrelsen og vekten, som bikker 700 gram, plasserer den nærmest i klassen for de letteste bærbare PC-ene snarere enn i nettbrett-klassen.
Dette er ikke brettet du diskret legger opp på fanget på buss, bane eller tog, eller brettet du ligger og leser på mens du holder det med en hånd. Dette nettbrettet tiltrekker seg oppmerksomhet, og du er nesten nødt til å holde det med to hender eller legge det på noe mens du bruker det.
Vekten kjennes godt, men for deg som hadde første generasjon iPad er det verdt å nevne at den veide omtrent det samme.
Vi var først ganske skeptiske til den størrelsen, men bare etter en kvelds intensiv bruk kjennes det overraskende naturlig, og langt mer effektivt å bruke til å jobbe med tekst og bilder på enn en vanlig 9,7-tommers iPad.
Skjermens høye oppløsning og høye lysstyrke får bilder til å se utrolig skarpe ut, og om du har en iPhone 6s eller 6s Plus er dette en skjerm som får 4K-videoene dine til å se veldig bra ut (selv om oppløsningen på 2732 x 2048 ikke er helt 4K).
Den kraftige A9x-brikken kan for øvrig håndtere tre 4K-strømmer samtidig når du redigerer i iMovie - iPhone 6s tar bare to.
Den store skjermen er som skapt for splitscreen-funksjonen som ble introdusert i iOS 9. Når du legger iPad Pro på siden og deler skjermen i to, får du nesten to iPad Air ved siden av hverandre på høykant - i hvert fall får du like mange piksler i høyden.
Men iPad Pro er også imponerende til underholdning. Det er nå fire høyttalere, en i hvert hjørne, og systemet holder hele tiden styr på høyre- og venstre-kanalene uansett hvordan du vrir og vender på den.
Bare det å få stereo er et skikkelig løft fra tidligere iPad-modeller, men det er også imponerende hvor fyldig og ren lyd Apple har greid å få ut av dette tynne chassiset.
Pennen
Man kan ikke snakke om iPad Pro uten å nevne pennen. Apple Pencil følger ikke med, men må kjøpes som ekstrautstyr til 1090 kroner.
Det er en ganske heftig pris, så her må man vurdere nytten ut fra hvilke apper man bruker og hva som eventuelt måtte dukke opp av apper som drar skikkelig nytte av pennen.
Den pares enkelt med iPad-en ved å ta av "korken" og putte den inn i Lightning-kontakten på iPad Pro.
I denne kontakten lades den også, og 15 sekunders lading skal gi deg 30 minutters brukstid, ifølge Apple. En full opplading tar en time. Pennen kan også lades med USB-lader og Lightning-kabel, da med en medfølgende adapter.
Skjermen er ikke trykkfølsom - det er ikke 3D Touch her, slik som på iPhone 6s. All trykkfølsomheten ligger i selve pennen, og i tillegg til trykkforskjeller, registrerer den også vinkelen på pennen mot skjermflaten.
Pennen fungerer meget bra, og nesten helt uten forsinkelse. Apple har forsøkt å utforme pennen slik at den ikke er for glatt mot underlaget, men at den heller ikke skal gli for tregt.
Vår beskrivelse av følelsen er at det kanskje minner om en veldig "glatt" kulepenn, men at det definitivt er følelsen av å skrive på et veldig hardt underlag av glass, hvilket jo skjermen faktisk er.
Det sagt, så føles det ganske naturlig å skrive med den, og vi har allerede testet den på en 4-åring som har gitt sin entusiastiske godkjenning.
Men Apple har ikke tenkt på noen måte å oppbevare den på, noe som er litt irriterende. Ikke engang på tilbehør som tastaturet eller det helt vanlige coveret finnes det noe å feste pennen i. Er du en rotekopp, roter du garantert bort Apple Pencil ganske fort.
Ikke tastatur enda
Apple har laget et eget tastatur til iPad Pro, som festes med magneter og en ny tilbehørskontakt som både overfører strøm og data.
Vi fikk prøve dette tastaturet hos Apple, men ikke nok til å få noe særlig annet inntrykk av det enn at det nok krever litt tilvenning.
En norsk versjon av dette tastaturet er overraskende nok ikke tilgjengelig enda, men Apple lover at det kommer. Heller ikke Logitechs iPad Pro-tastatur, Create, er tilgjengelig i butikkhyllene enda.
Mangelen på tastatur er kanskje en strek i regningen for deg som vurderer iPad Pro som en laptop-erstatter.
Merk dog at iPad Pro har et nytt skjermtastatur som mye bedre utnytter den ekstra skjermplassen. Dette nye skjermtastaturet er mye bedre å bruke enn det vanlige, gamle skjermtastaturet - faktisk er mye av denne artikkelen skrevet nettopp på dette skjermtastaturet.
Det vil si, dette tastaturet dukker opp i apper som støtter det. I apper som ikke har fått noen iPad Pro-tilpasning enda, er det et helt vanlig iPad-tastatur du får opp.
Laptop-erstatter?
Pro i iPad Pro indikerer at dette er en iPad for profesjonell bruk, hva man nå legger i det. Mange ser på iPad Pro som Apples forsøk på å konkurrere med Microsofts Surface Pro 4, som nettopp er lansert.
For oss ser den eneste likheten ut til å være størrelsen og pennen, pluss at også iPad Pro får laptop-pris når du putter på tilbehør som penn og tastatur.
iPad Pro er fremdeles en iPad, og den kjører iOS. Surface Pro 4 er en fullverdig datamaskin med enda bedre egenskaper når det kommer til multitasking.
Det sagt så tror vi iPad Pro kan ta over enda flere oppgaver fra laptopen. Potensialet er stort, og det blir spennende å se hvordan utviklerne utnytter mulighetene i nye iPad Pro-vennlige apper.
For som vanlig koker det ned til appene. Vi har prøvd en håndfull apper som er laget med tanke på nettopp iPad Pro, men enn så lenge er ikke utvalget enormt - utviklerne har tross alt ikke hatt tilgang til produktet særlig lenge.
iPad Pro starter på 8990 kroner, men det er for en variant med kun 32 GB lagring.
Vi synes 32 GB er altfor lite, og neste skritt opp er 128 GB, da med en pris på 10490 kroner. En tredje variant med 128 GB og plass for 4G og SIM-kort koster 11990 kroner.
Det er mange penger, men for den som leter etter unnskyldninger for å kjøpe en, er det jo lett å se til iPhone 6s Plus, som koster 10690 i dyreste variant.
Til sammenligning starter iPad Air 2 på 4690, og Microsoft Surface Pro 4 på 9990 kroner. Hos Microsoft er pennen inkludert, men tastaturet ekstrautstyr.
Om vi skal prøve å oppsummere førsteinntrykkene, må vi legge vekt på mulighetene den store, gode, høyoppløste skjermen gir - vi gleder oss til å se flere apper som drar nytte av dette.
Men størrelsen og vekten går ut over bærbarheten. Pennen fungerer virkelig bra, men også her kommer anvendeligheten an på appene. At tastaturet ikke er på plass enda, er en skuffelse, så vi ser ikke helt at iPad Pro er en laptop-erstatter riktig enda. iPad Pro er en drøm å bruke, men prisen gjør nok at den ikke blir noe allemannseie med det aller første.
Denne saken ble første gang publisert 18/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.