Test: Apple iPhone 6s Plus

Kostbar oppgradering

Nye iPhone 6s Plus er en marginal oppgradering sammenlignet med forgjengeren. Samtidig har du aldri måtte betale mer for en «vanlig» mobil.

3D TOUCH: Et hardt og bestemt trykk på en app gir en "høyreklikk"-funksjon på nye iPhoneo 6s Plus. Her på Instagram får man for eksempel opp noen ekstra menyvalg.
3D TOUCH: Et hardt og bestemt trykk på en app gir en "høyreklikk"-funksjon på nye iPhoneo 6s Plus. Her på Instagram får man for eksempel opp noen ekstra menyvalg. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Nye iPhone 6s Plus koster cirka 1/3 av en normal norsk netto månedslønn. Fordeler du prisen over to år koster mobilen deg 400 kroner hver måned.

Så mye har du aldri måtte betale for en ny mobil tidligere. Og det for en mobil, som for folk flest, er kliss lik forgjengeren.

Vi har brukt nye iPhone 6s Plus, 128 GB utgaven til 10.690 kroner, i cirka tre uker i forbindelse med denne testen.

Vi har forsøkt å teste ut de nye funksjonene iPhone 6s Plus byr på og de funksjonene Plus-modellen har som ikke den vanlige iPhone 6s har. Vi har oppdaget noen nye ting vi liker og noen nye ting vi ikke helt har klart å «integrere» i måten vi bruker mobilen på.

3D Touch uten mening?

Den trykkfølsomme skjermen, også kalt 3D Touch, er en av de største nyhetene med iPhone 6s Plus. Som vi skrev i vårt førsteinntrykk av iPhone 6s kan 3D Touch-funksjonaliteten sammenlignes med et sekundærklikk (høyreklikk) på en datamus. Her skilles det mellom lette og harde trykk og man kan få opp ulike funksjoner, som en ekstra meny, forhåndsvisning av en e-post og «sniktitte» på hva som skjuler seg bak en link.

Og ja, det fungerer. Problemet er at vi etter tre uker ikke har klart å innarbeide 3D Touch-funksjonens om en naturlig del av bruksmønsteret vårt. Dette handler selvsagt om å endre innarbeidede vaner.

TO LIKE: Ser du hvilken av disse som er nye iPhone 6s Plus?
TO LIKE: Ser du hvilken av disse som er nye iPhone 6s Plus? Foto: Hallvard Lunde

Snik-kikk?

Men, det handler også om nytteverdi. Hvilken nytte har jeg av å «snik-kikke» på en e-post eller en nettside? Jo, til en viss grad kan det være nyttig om e-poster skal arkiveres, videresendes eller du vil svare raskt, men noen stor tidstyv synes vi det uansett ikke er å åpne en e-post før vi avgjør hvilken handling som egner seg for den aktuelle meldingen. Vi sitter igjen med en følelse av 3D Touch bare er litt «kjekt å ha». Det er mulig vi endrer mening når vi ser flere app-utviklere ta funksjonen i bruk. Spesielt til spill ser vi at 3D Touch kan bidra positivt.

Spesifikasjoner: iPhone 6s Plus

  • OS: iOS 9.1
  • Skjerm: 5,5 tommer
  • Oppløsning: 1080 x 1920 punkter, 401 PPI
  • Prosessor: A9, 1,85 GHz dual core
  • Lagringsplass: 16, 64 eller 128 GB
  • Minnekort: Nei
  • Minne: 2 GB RAM
  • Kamera 1: 12 MB
  • Kamera 2: 5 MP
  • Batteri: 2915 mAh
  • Størrelse: 77,9 x 158,2 x 7,3 mm
  • Vekt: 182 gram

Du kan også bruke 3D Touch til å bla til forrige app ved å plassere fingeren hardt og bestemt mot venstre kant og så dra inn neste app. Dette fungerer for så vidt bra, men vi sparer relativt lite tid i forhold til å dobbelklikke på hjemknappen og velge hvilken app vi ønsker å bruke. Det er jo heller sikkert at det alltid er den forrige appen vi brukte som vi skal bruke.

Snakk med mobilen

Den funksjonen som vi kanskje har satt mest pris på i testperioden er muligheten for å vekke «Siri» ved si «Hei Siri». Dette fungerer nå uten at mobilen trenger å være koblet til strømnettet, slik det har vært før.

Det betyr at mens du står og rører i grytene og hører en sang på radioen, kan be Siri om å finne ut hva sangen heter. Du kan også sende tekstmeldinger, søke opp en sang og mye mer. iPhone 6s Plus og Siri på norsk – en funksjon som kom med iOS 9 – har omsider gitt oss trua på at stemmestyring har en praktisk nytte for «folk flest».

Stor skjerm – flere muligheter

Plus-modellen til iPhone 6s har en stor og god 5,5 tommers skjerm. Det synlige skjermarealet på Plus-modellen er faktisk drøyt 38 prosent større enn på standardmodellen med 4,7 tommers skjerm.

Skjermoppløsningen er «bare» full HD (1920 x 1080) og legger seg med det bak et par av konkurrentene. Premium-utgaven av Sony Xperia Z5, som snart kommer i salg, har for eksempel fått en 4K-skjerm med en oppløsning på 3840 x 2160 punkter, noe som gir en pikseltetthet som er dobbel så høy som hos iPhone 6s Plus.

Apple lar deg bruke skjermen til et par ting som du ikke får med 4,7 tommers versjonen. Du får blant annet mer informasjon (listevisning til venstre og selve e-posten til høyre) når du skroller gjennom e-posten din og du får vist Hjem-skjermen i landskapsmodus som på en iPad.

Godt kamera

Kameraet på iPhone 6s Plus har blitt bedre. Kameraet har nå en bildesensor på 12 megapiksel, en lysfølsomhet på f/2.2 og en pikselstørrelse på µ 1,22.

Fotoappen har også fått noen nye funksjoner, som Live-bilder, der et par sekunder lagres før og etter selve bildet og kan for eksempel brukes som en slags minivideo eller GIF-fil i sosiale medier og på nett.

Vi har brukt kameraet aktivt og forsøkt å vurdere kvaliteten mot «gamle» iPhone 6 Plus og mot Sony Xperia Z5. Vårt inntrykk så langt er at kameraet på iPhone 6s Plus er bra, men det slår ikke nattbildene vi får fra Xperia Z5 og forskjellen ned til iPhone 6 Plus er heller ikke gigantisk. Vi ser at fargene er noe bedre på nye iPhone 6s, men vi synes ikke forskjellene er store nok til at man trenger å bytte ut iPhone 6 Plus med s-modellen.

Mange vil nok også sette pris på muligheten for å filme i 4K-oppløsning, men merk deg at standardinnstillingen er 1080p med 30 bilder per sekund (full HD). Du må altså innom innstillingsmenyen for å skru på 4K-opptak (30 bilder per sekund).

Under kan du se en sammenligning av et bilde tatt med iPhone 6s Plus (til venstre) og iPhone 6 Plus (til høyre). Ser du forskjell?

Rå, men …

Tidligere har vi vært vant til at Apple ytelsesmessig legger seg et lite stykke foran konkurrentene når de lanserer en ny modell. Med iPhone 6s Plus ikke dette like åpenbart.

S: Lurer du på om du har den nye iPhone 6s Plus eller den "gamle" iPhone 6 Plus, så ser du det blant annet på baksiden. S-modellen er merket med en "s" og Model A1687 med liten skrift. iPhone 6 Plus har modell nummer A1524.
S: Lurer du på om du har den nye iPhone 6s Plus eller den "gamle" iPhone 6 Plus, så ser du det blant annet på baksiden. S-modellen er merket med en "s" og Model A1687 med liten skrift. iPhone 6 Plus har modell nummer A1524. Foto: Hallvard Lunde

På Futuremark-testen Ice Storm, skårer for eksempel Xperia Z5 Compact like bra som nye iPhone 6s og Xperia Z5 ligger rett bak.

Der iPhone 6s Plus imponerer er på batterilevetiden. Her målte vi den til 15 timer og 37 minutter, noe som er et godt stykke foran de nærmeste konkurrentene. S-modellen har også mer krefter enn iPhone 6 Plus.

For eksempel skårer «gamle» iPhone 6 Plus kun 11.000 på Ice Storm-testen, der s-modellen legger seg på 27.500. Vi legger også merke til at fingeravtrykksleseren er litt raskere, selv om den fortsatt nekter å åpne seg om man har våte fingre – som når det regner eller du holder på å rote rundt på kjøkkenet.

Kostbar, men verdt prisen?

iPhone 6s Plus er en kostbar mobil. 16 GB-utgaven bør du styre unna. Her vil du raskt oppleve å få for liten lagringsplass. Faktisk så synes vi det nesten det er litt ufint av Apple å kreve 8490 kroner for en mobil med så begrenset lagringsplass i 2015. 64 GB bør være minimum på en mobil i denne prisklassen. I tilfellet iPhone 6s Plus så betyr det at du må ut med 9.590 kroner.

For den prisen får du en rask mobil med noen få nyvinninger som 3D Touch, rask fingeravtrykksleser, oppgradert versjon av Siri og en større og bedre skjerm enn om du velger den «vanlige» iPhone 6s med 4,7 tommer skjerm. 6s-modellen kan også filme med 4K-oppløsning og Plus-modellen har i tillegg optisk bildestabilisator.

3D TOUCH: Et hardt og bestemt trykk på en app gir en "høyreklikk"-funksjon på nye iPhoneo 6s Plus. Her på Instagram får man for eksempel opp noen ekstra menyvalg.
3D TOUCH: Et hardt og bestemt trykk på en app gir en "høyreklikk"-funksjon på nye iPhoneo 6s Plus. Her på Instagram får man for eksempel opp noen ekstra menyvalg. Foto: Hallvard Lunde

Hvilken iPhone 6s Plus skal du velge?

Skal du kjøpe en ny og stor iPhone bør du gå for s-modellen med minst 64 GB lagringsplass.

Du kan spare 1.100 kroner på velge 16 GB-versjonen, men du vil ikke ønske å slite med lagringsplassen når du har svidd av en liten formue på en ny mobil.

Du kan også spare 1100 kroner om du velger fjorårets utgave av Plus-modellen. Også her mener vi du bør gå for den nye 6s-modellen. 1.100 kroner bør ikke være avgjørende i denne prisklassen og du får bedre ytelse og noen flere funksjoner med s-modellen.

I tillegg har s-modellen vist seg å være de iPhone-modellene som har lengst levetid. Det er uansett mye penger, men konkurrentene koster også mye.

Samsung Galaxy S6 Edge+ koster 8.590 kroner og Sony Xperia Z5 Premium får en pris på cirka 7.700 kroner for å ha noe å sammenligne med. I det bildet er kanskje ikke 9.590 kroner for en mobil så ille likevel …

LIGHTNING: Nye iPhone 6s Plus bruker den velkjente Lightning-kontakten til Apple.
LIGHTNING: Nye iPhone 6s Plus bruker den velkjente Lightning-kontakten til Apple. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også