Førsteinntrykk av iPhone 6s
3 grunner til å kjøpe iPhone 6s
Her er våre førsteinntrykk, etter noen dager med iPhone 6s.
Om du allerede har en iPhone, har du sannsynligvis allerede noen kule nyheter i hånden. Med iOS 9 har alle iPhone-modeller fått et ansiktsløft, og introduksjonen av Siri på norsk er helt sikkert noe du har begynt å leke deg med.
Men har du egentlig noen grunn til å oppgradere til iPhone 6s?
Det er tre ting som virkelig utmerker seg med iPhone 6s: 3D Touch, nye foto- og videoegenskaper og at telefonen er forrykende kjapp.
Men er det nok til å rettferdiggjøre å bruke 8500 kroner på en oppgradering?
Jo, da. Prisen på iPhone begynner riktignok på 7390 kroner, men det er for en telefon med fattige 16 GB lagring. Vi anbefaler at du går for minimum 64 GB lagring, og da er altså prisen henholdsvis 8490 og 9590 for iPhone 6s og iPhone 6s Plus.
Flesker du til med 128 GB lagring, må du ut med svimlende 9590 kroner, eller 10690 kroner for iPhone 6s Plus.
Spørsmålet du må stille deg er om nyhetene er verdt den høye prisen.
3D Touch
Det er nesten umulig å se forskjell på en iPhone 6 og en 6s uten at de ligger ved siden av hverandre. Den nye er en liten tanke tykkere, men ellers er det på innsiden at nyhetene ligger.
Den nye trykkfølsomme skjermen er definitivt den egenskapen som skiller iPhone 6s mest fra dens forgjengere.
Ved å benytte sensorer som registrerer hvor hardt du trykker på skjermen, har Apple kunne legge helt nye funksjoner til i iOS 9. Dette i tillegg til multitouch, som Apple introduserte med den første iPhone i 2007.
3D Touch-funksjonaliteten kan sammenlignes med et sekundærklikk (høyreklikk) på en datamus.
Den bringer f.eks. opp snarveier, eller forhåndsvisning av mail, bilder, lenker osv.
Idet man legger trykk med fingeren på skjermen, gir telefonen en tilbakemelding i form av en vibrasjon. Det minner litt om et klikk på en datamus, og minner litt om følelsen av Force Touch-musen på nyere Mac-er.
Peek and pop
Det skilles mellom et lett trykk og et hardt trykk, og dette illustreres best med det Apple kaller «peek and pop».
Dette kan brukes f.eks. i mail-appen, der du kan trykke lett på en mail for å forhåndsvise den (peek), for så å legge et hardere trykk på skjermen for å åpne den.
For undertegnede, som alltid har en god del mail å gå gjennom, var denne «peek and pop» i Mail-appen nyttig veldig nyttig fra første stund.
En peek gir kjapt inntrykk av mailens innhold, men lar mailen stå som ulest om du løfter fingeren fra skjermen. Slik kan du kjapt få et overblikk over hva som befinner seg i innboksen.
Mange av Apples egne apper har fått en eller annen form for 3D Touch-støtte.
Eksempler er Safari, der du kan forhåndsvise lenker uten egentlig å gå til dem, og Kamera-appen, der man nå kan bruke peek for å forhåndsvise bildet du nettopp har tatt uten å måtte gå til Bilder-appen.
Meldinger og Mail kan også forhåndsvise flightdetaljer dersom du har fått tilsendt et flightnummer.
Quick actions
I tillegg til «peek and pop» har man det Apple kaller «quick actions». Dette er rett og slett snarveier til funksjoner i apper, som kommer fram når man trykker på et app-ikon. Dette er det som minner aller mest om et sekundærklikk på en datamaskin.
Quick Actions kan da være å legge til en hendelse bare ved å trykke på Kalender-ikonet, opprette en ny kontakt ved å trykke på telefon-ikonet, gå rett til Innboks, VIP, søk eller ny melding ved å trykke på Mail-ikonet.
Apple mener 3D Touch endrer måten vi bruker iPhone på. Det stemmer for så vidt godt med vårt førsteinntrykk av telefonen.
Det fungerer veldig bra, men likevel må vi også si at det egentlig ikke tilfører så innmari mye nytt.
Man får gjort akkurat de samme tingene på en iPhone 6 med iOS 9, men 3D Touch kan gjøre oss i stand til å få gjort ting en smule mer effektivt.
3D Touch har ikke vært voldsomt vanedannende de første dagene, og det har ikke vært noe stort savn på iPad, som jo ikke har 3D Touch.
Likevel oppfatter vi 3D Touch mer nyttig for iOS 9 enn det Force Touch foreløpig har vist seg for Mac OS X.
Vi antar at peek and pop og quick actions blir mer innarbeidet i bruksmønsteret etter hvert - særlig dersom flere av de mest brukte appene får god 3D Touch-funksjonalitet.
Kameranyheter
Kameraet i iPhone 6s har fått litt flere megapiksler. Det har gått fra 8 til 12 megapiksler, for å være nøyaktig.
På samme måte som for iPhone 6, har Plus-modellen optisk bildestabilisering i fotomodus. I videomodus er det programvarebasert stabilisering for dem begge.
Akkurat hva det nye kameraet yter, skal vi komme tilbake til i en skikkelig test litt senere, men førsteinntrykket er at forskjellene ikke er enorme fra forrige generasjon.
Da er funksjonaliteten mer iøynefallende. Live Photos er f.eks. noe helt nytt, og en artig funksjon i enkelte tilfeller.
Live Photos er et helt vanlig 12 megapiksels bilde, men akkompagnert av en halvannet sekunds video før, og halvannet sekunds video etter at bilde ble tatt. Videoen inneholder også lyd, så det er helt klart en morsom måte å forevige minner på.
Dette er ifølge Apple en funksjon som Facebook har sagt de skal støtte, og den vil definitivt kunne gi en del morsomme bilder. Se for deg et øyeblikks video med lyd som fryser til et fotografi.
Funksjonen er morsom, og spesielt om man greier å holde kameraet dønn i ro mens man tar et slikt bilde. Det er slett ikke alltid disse live-bildene blir noe kule, og man skal også være oppmerksom på at de tar mer plass enn et vanlig bilde.
Funksjonen kan skrus av og på i Kamera-appen.
4K
Helt nytt er også muligheten til å filme i 4K, altså en videooppløsning på
Som standard står kameraet på 1080p med 60 bilder i sekundet, men i innstillingene for bilder og kamera kan man sette 4K med 30 bilder i sekundet.
Vi savner en kjappere måte å bytte mellom 4K og full HD, for lar man det stå på 4K vil det spise opp lagringsplassen svært fort.
Bilder-appen gir mulighet til å zoome inn på en video, slik at man kan ta videodetaljene i et 4K-opptak i nærmere øyesyn rett på mobilskjermen.
Bedre ytelse
iPhone 6 er ingen sinke, men iPhone 6s er merkbart raskere.
Måten iMovie håndterer 4K-video er imponerende, tatt i betraktning at redigering av 4K-video krever en ganske heftig spekket datamaskin.
Ytelsesforbedringen merkes også ved åpning av apper, som nå går kjappere, og enkelte typer oppgaver nyter også godt av at telefonen nå støtter opptil 866 Mbps på WiFi.
Touch-ID-knappen har også blitt lynrask med å åpne telefonen for deg.
Så rask har den blitt, at dersom du er vant med å sjekke eventuelle varsler på låseskjermen, skal du ligge unna hjem-knappen og bruke av/på-knappen i stedet. Touch-ID-knappen åpner nå telefonen raskere enn du greier å se hva som eventuelt er av varsler på låseskjermen.
Oppgradere eller ikke?
iPhone 6s vil være en kjempeoppgradering dersom du har en iPhone 5s eller eldre. Har du derimot allerede en iPhone 6, kan det være vanskelig å rettferdiggjøre kostnaden av en oppgradering.
Skal man oppgradere til iPhone 6s, så er altså 3D Touch, nye kameraegenskaper og bedre ytelse de viktigste tingene å legge vekt på. For noen er det tilstrekkelig for legge pengene på disken, mens for andre ikke er viktig nok i det hele tatt.
Denne saken ble første gang publisert 15/10 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.