Test av LG G4 H815

Kameraet er helt rått

LG har satset hardt på kameraet i sin nye toppmodell G4, og det har fungert.

FARGERIKT: LG G4 kommer i en rekke ulike farger og utførelser så du kan velge etter din egen personlige smak.
FARGERIKT: LG G4 kommer i en rekke ulike farger og utførelser så du kan velge etter din egen personlige smak. Foto: LG
Sist oppdatert
KAMERAET: LG G4 byr på et 16 megapiksel kamera med en blender på f/1.8.
KAMERAET: LG G4 byr på et 16 megapiksel kamera med en blender på f/1.8. Foto: LG

Tradisjonelt sett har LG lansert toppmodellene i sin G-serie sent på året. Slik har de alltid kunnet ha litt råere maskinvare enn toppmodellene som allerede var lansert, slik det var med LG G3.

Med G4 prøver de en litt annen taktikk. Telefonen har blitt lansert tidligere enn vanlig, og selv om maskinvaren absolutt er i toppklassen så er det kameraet som fortjener oppmerksomhet her.

Stor blender og råformat

Her har LG nemlig gått inn for å lage et rått mobilkamera.

Vi har tidligere testet kameraene på toppmobiler som Samsung Galaxy S6 og HTC One M9.

Oppløsningen på G4 sitt kamera er ganske standard med 16 megapiksler, det samme som Samsung byr på i S6 og S6 Edge, men LG har en ekstra stor blenderåpning på f/1.8 og en lysfølsomhet som strekker seg til ISO 2700 der Samsung stopper på ISO 1600.

I tillegg får du muligheten til full manuell styring og opptak i råformat, noe bare Nokia har tilbudt tidligere.

Hvor bra kameraet er i praksis skal vi komme tilbake til.

Ekte skinn

Selv om designet ikke er veldig ulikt forgjengeren G3, så skiller LG seg litt ut ved å tilby en variant hvor baksiden er dekket av ekte skinn.

Vår testmodell var av typen «Genuine Leather Black», og det gir absolutt et eksklusivt inntrykk. Du sparer likevel ca. 500 kroner på å gå for en versjon med metallbakside istedenfor.

LG har også gjort seg bemerket med sine bøyde Flex-mobiler som G Flex 2, og har videreført det til G4. Skjermen er nemlig svakt buet. Det er nesten ikke synlig, men buen er der.

Vi merket lite til den i praksis, men buen gjør blant annet at skjermen er litt mer beskyttet når den ligger ned mot en flate.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BUET: Skjermen på LG G4 er svakt buet slik at skjermen faktisk ikke ligger berører flate underlag.
BUET: Skjermen på LG G4 er svakt buet slik at skjermen faktisk ikke ligger berører flate underlag. Foto: Lars Vidar Nordli

LG har fortsatt tradisjonen med å plassere alle fysiske knapper rett bakpå mobilen. Det er noe vi synes fungerer bra, spesielt sammen med funksjonen som lar deg dobbelttappe på skjermen for å skru den av eller på.

Batteriet må også nevnes da det er på hele 3000 mAh. Det er mer enn de fleste andre toppmodeller, og like mye som LG G Flex 2 byr på. I batteritesten vår holdt G4 ut litt lengre enn G Flex 2, noe som kan tyde på at skjermen er en smule mer strømgjerrig.

Kraftig

Telefonene i G-serien til LG har alltid vært kraftige, og både G2 og G3 hadde noe av den kraftigste maskinvaren på markedet når de ble lansert.

Det er ikke helt tilfelle med G4. Det er absolutt kraftige saker under pansret, men ikke noe som skiller seg veldig fra toppmodellene som allerede er lansert.

Faktisk byr G4 på en prosessor med bare seks kjerner, mens de fleste andre har gått for åtte kjerner. Ellers har den 3 GB Ram og en QHD-skjerm (2560 x 1440 piksler) akkurat som fjorårets modell.

Spesifikasjoner for LG G4

  • Skjerm: 5.5-tommers Quad HD IPS Quantum (2560 x 1440, 538ppi)
  • Kamera: 16megapiksler, F1.8 / OIS 2.0
  • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
  • CPU: 1.82 GHz dobbeltkjerne + 1.44 GHz firekjerners
  • RAM: 3 GB
  • Kamera: 16 megapiksler
  • Video: 3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Sekundert kamera: 8 MP, f/2.0
  • Fotolys: LED
  • Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 300 Mbps
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: v4.1 med A2DP
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • Radio: Stereo FM
  • NFC: Ja
  • Internlagring: 32 GB
  • Minnekort: MicroSD opp til 2 TB
  • Mål: 14,89 x 7,61 x 0,63 – 0,98 cm
  • Vekt: 155 gram
  • Laveste nettpris: 5490 kroner hos Netonnet.no

Batteri

  • Kapasitet: 3000 mAh (utskiftbart)
  • Standby: 440 timer
  • Taletid: 20 timer
  • Geekbench batteritest: 4:14 timer

Skjermen er likevel ikke helt den samme som på G3. LG hevder at G4 skal vise langt flere farger enn vanlige mobilskjermer, opp til 120% av sRGB-fargerommet.

Skjermen skal også være mer lyssterk enn forgjengeren. Fargene er det vanskelig å si noe definitivt om uten egnet måleutstyr, men skjermbildet ser i alle fall bra ut, og lysstyrken er bra nok for en solrik sommerdag.

På våre ytelsestester legger den seg i toppsjiktet, men ikke øverst. Fortsatt er Samsung Galaxy S6 kongen på det punktet. Faktisk blir den på enkelte tester slått av LGs egen G Flex 2, selv om vi jevnt over vil si at G4 yter litt bedre.

En klar fordel til G4 over G Flex 2 er ytelsen i sollys. Vi hadde ingen problemer med å se innholdet på skjermen selv på en solrik maidag.

Fantastisk bildekvalitet

Om maskinvaren ikke imponerer deg, så burde i alle fall kameraet gjøre det..

For her har LG G4 virkelig noe å fare med. Dette er rett og slett ett av de beste mobilkameraene vi har testet.

Førsteinntrykket fra bildene er veldig bra. G4 synes ikke å ha store problemer med å takle litt vanskelige scener med lys himmel og skygger på bakken. Samtidig ser bildene svært skarpe ut, med lite korn og støy.

Dette blir også bekreftet av testene våre. På de laveste ISO-verdiene er det kun nå utgåtte Nokia Lumia 1020 som har levert bedre resultat enn G4, skjønt Z-serien til Sony ligger nært, og Samsung Galaxy S6 og S6 Edge er heller ikke langt unna.

KAMERAAPP: Du har mange muligheter i kameraappen til LG G4. Blant annet kan du skru lukkertiden helt opp til 30 sekunder.
KAMERAAPP: Du har mange muligheter i kameraappen til LG G4. Blant annet kan du skru lukkertiden helt opp til 30 sekunder. Foto: Lars Vidar Nordli

Så snart lyset blir dårligere og ISO-verdien øker, så er det kun Nokia Lumia 1020 som tidligere har levert like gode resultater. Faktisk får du like fine detaljer med G4 på ISO 1600 som du får fra Samsung S6 på ISO 400.

Likevel måler vi litt mer korn i G4 sine bilder, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. De fleste produsentene velger å kjøre kraftige støyfiltre på bildene for å gi inntrykk av mindre korn og støy, men samtidig bidrar det til at fine detaljer forsvinner i bildet.

At det er litt mer korn å spore i LG G4 sine bilder betyr rett og slett bare at LG ikke prosesserer bildene i hjel, noe som slår positivt ut på detaljoppløsningen.

Også gleder det jo et gammelt fotografhjerte at mobilen kan lagre bildene i råformat. Det gir langt bedre justeringsmuligheter både i forhold til farger og under/overeksponering.

SELFIE: Frontkameraet til LG G4 er på 8 megapiksler, og kan filme med full HD-oppløsning.
SELFIE: Frontkameraet til LG G4 er på 8 megapiksler, og kan filme med full HD-oppløsning. Foto: LG

Nå skal du ikke forvente for mye av råfilene da de tross alt kommer fra en knøttliten mobilsensor, men våre tester viser at de gir et par ekstra blendere å gå på.

Samtidig gir råfilene deg mulighet til å fjerne all støyfiltrering gjort i telefon, noe som gir en finere kornstruktur. Det gjør seg spesielt bra på svart-hvitt-bilder.

Her kan du se noen testbilder fra LG G4 .

Noen merkverdigheter

Det er likevel et par ting i kameraappen som tydelig peker mot at den ikke er utviklet av en kameraprodusent.

For eksempel er det vanlig at ISO-verdien øker med ett eller tre steg mellom hvert hele blendertrinn. Her er det ett steg mellom ISO 50 og 100, to steg mellom ISO 100 og 200, fire steg mellom ISO 200 og 400, og så videre. Det er ikke noe stort problem, bare litt merkelig.

Vi liker at kameraappen gir deg muligheten til full manuell styring, men synes også det er litt rart at du ikke kan velge å justere bare ISO-verdien eller bare lukkertiden manuelt. Her må du kjøre alt på auto eller alt på manuelt.

OPPSLAGSTAVLE: LG har pusset opp grensesnittet sitt litt, og byr blant annet på de de kaller Smart Bulletin. Her skal du få diverse nyttige varsler samlet.
OPPSLAGSTAVLE: LG har pusset opp grensesnittet sitt litt, og byr blant annet på de de kaller Smart Bulletin. Her skal du få diverse nyttige varsler samlet.

Du har tre forskjellige moduser du kan velge mellom. Enkel, standard og manuell. Her synes vi nok også at standardmodusen er altfor enkel og gir svært få muligheter for dem som kanskje synes den manuelle modusen er litt avskrekkende.

Alt dette er likevel litt flisespikkeri. Mer alvorlig er det da at råbildene synes å ha et lite magenta fargestikk mot sentrum av bildene. Det er ikke veldig påtagelig, og det ser ut til å automatisk bli justert bort i jpg-bildene.

Superskarp 4K

Videofunksjonen fortjener også skryt. Både opptakene i 720p og 1080p-oppløsning er så skarpe som de burde være, men det er 4K-videoen som virkelig imponerer.

Vi viste en 4K-videosnutt fra G4 til en kollega på en 4K-skjerm, og han trodde først han så på ett stillbilde, helt til det begynte å bevege seg. Også her målte vi overlegen detaljskarphet i forhold til andre mobiler med 4K-opptak.

Verdig toppmodell

FJERNKONTROLL: LG G4 har IR-port og kan dermed brukes som fjernkontroll. Programvare for å programmere diverse enheter følger med.
FJERNKONTROLL: LG G4 har IR-port og kan dermed brukes som fjernkontroll. Programvare for å programmere diverse enheter følger med.

LG har med G4 laget enda en minneverdig toppmobil. Selv om den må gi tapt ovenfor Samsung Galaxy S6 når det kommer til ren kraft, er det fortsatt en svært kraftig, rask og responsiv mobil.

At du kan få den med ekte skinn på baksiden kan kanskje lokke til seg noen designbevisste brukere, skjønt vi synes fortsatt ikke den er like lekker som Samsung Galaxy S6 Edge.

Det som virkelig får mobilen til å stå ut er kamerafunksjonen. Den gir virkelig gode bilder på høyde med digitale kompaktkameraer, og 4K-videoen er veldig god.

Nærmeste konkurrent på dette punktet akkurat nå er nok Samsung Galaxy S6, og for mange vil ikke forskjellen mellom de to mobilene være dramatisk. Da hjelper det at G4 i øyeblikket er ca. 600 kroner billigere (med metallbakside).

Vi heller mot at Galaxy S6 og S6 Edge er bedre mobiltelefoner totalt sett, men LG G4 er den absolutt beste kameramobilen på markedet akkurat nå.

METALL: Selv om LG nok er mest stolt av skinn-varianten av G4, så får du den også med metallbakplate.
METALL: Selv om LG nok er mest stolt av skinn-varianten av G4, så får du den også med metallbakplate. Foto: LG

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også