Test: Fitbit Surge
Mosjonistens beste venn
Vi har testet Fitbit Surge. Aktivitetsarmbånd og treningslogger med GPS.
Spesifikasjoner: Fitbit Surge
- Type: Aktivitetsmåler - klokke med GPS
- Skjerm: Ja, 1,34 tommer monochrome LCD
- Logger: Skritt, trening (løp, sykkel med mer), søvn, etasjer, distanse mm.
- Minne: 7 dager med data i klokken
- Synkronisering: iPhone, Android, PC/Mac
- Meldinger: Varsel om samtaler/meldinger
- Batterilevetid: 4-7 dager
- Vanntett: Tåler vannsprut, svette og støv
Fitbit har alt tatt en stor bit av markedet for aktivitetsarmbånd og -målere i Norge. Aktivitetsklokken Fitbit Surge, som vi har testet her, er deres mest ambisiøse produkt så langt. Her snakker vi nemlig om en aktivitetsklokke med innebygd GPS, kontinuerlig pulsmåling og aktivitetslogging direkte på håndleddet.
Her trenger du ikke åpne en app på mobilen for å starte en treningsøkt, noe man må med apper som Endomondo, Runkeeper og alle de andre mobilbaserte treningsappene.
Har alt
Fitbit har det siste halvåret lansert en trio med aktivitetsmålere, der Fitbit Charge HR og Fitbit Surge er de mest avanserte.
De kan begge logge aktivitetsnivået ditt gjennom dagen. De teller skritt, etasjer, automatisk søvnlogging, distanse og kalorier – og begge har kontinuerlig pulsmåling gjennom hele døgnet.
Vi har tidligere testet Fitbit Charge, som ikke har pulsmåler, men ellers er relativt lik Fitbit Charge HR.
(Testen av Fitbit Surge fortsetter under bildet.)
Forskjellen på Charge HR og Surge er at førstnevnte er et armbånd, mens Surge ser ut som en slags klokke. Visuelt ligner Surge litt på noen av kalkulatorklokkene fra 80-tallet.
Den store forskjellen er likevel at Surge har innebygd GPS og en funksjon for å logge trening. Det betyr at du kan la mobilen ligge igjen hjemme når du skal ut og trene, slik du også kan med smartklokken Samsung Galaxy Gear S.
I tillegg kan den varsle om innkommende samtaler og meldinger. Du kan også styre musikken på mobilen via Bluetooth, men krever at du kobler til med Bluetooth på nytt (Bluetooth Classic). Dette fungerte fint da vi testet det mot Wimp-appen på mobilen.
Mange aktiviteter
Treningsloggeren på Fitbit Surge har et bra utvalg av aktiviteter. Løping er standard og vil alltid vises på displayet på Fitbit Surge, men i tillegg kan du velge inntil sju andre aktiviteter og lagre disse som snarveier på klokken. Det gjør at du kan logge når du sykler, går, løper, trener vekter, driver med spinning, går i fjellet, utfører yoga og noen flere aktiviteter.
Vi testet GPS-en mot en mobil med Endomondo på flere treningsturer, og stort sett synes vi loggingen var grei. Klokken bruker litt tid på å få GPS-fiks, men den har en «quick fix» som gjør at vi stort sett opplevde at klokken var klar for en treningstur i løpet av et lite minutt.
(Testen av Fitbit Surge fortsetter under bildet.)
Måler pulsen din
Fitbit Surge måler pulsen din gjennom hele døgnet. Hvilepulsen klarer den stor sett å treffe bra.
Den klarer også greit å måle pulsen vår under trening – når utslagene er små. Vi ser likevel at Fitbit Surge henger litt etter når pulsen raskt endrer seg.
Der pulsbeltet vårt reagerer umiddelbart på en pulsendring fra 100–110 til 150-160, så bruker Fitbit Surge litt tid. Den bruker også litt lengre tid på å registrer at pulsen vår har falt tilbake.
Vi tror dette likevel ikke har mye å si for deg som velger å kjøpe Fitbit Surge. Den er laget for aktive mosjonister, som ønsker en enkel og brukervennlig måte å logge treningsdata på.
I så måte gir Fitbit Surge deg akkurat det du vi ha. Du vil vite om du trener i riktig pulssone – om du har brent fett eller ikke på treningsturen – og kunne se om du har kommet i bedre form.
Det kan sikkert også diskuteres om sonen Fitbit hevder i bedriver «fat burn» er litt lav. I vårt tilfelle oppgis den til 88–121 i puls, mens vi har regnet den til å ligge i området 131–141. Vi vil vel uansett anbefale at man ligger seg i den øvre delen av Fitbits «fettbrennings»-sone om det er målet med treningen.
(Testen av Fitbit Surge fortsetter under bildet.)
Konkurrer og vinn
Appen til Fitbit legger opp til at du skal konkurrere mot deg selv, mot venner og bli belønnet med «fiktive» mål av typen «gamification», der du får utmerkelser når du har gått en gitt strekning (Italia på langs) eller besteget et vist antall etasjer (Luftballong).
Hver uke får man dessuten en e-post med en oppsummering med forrige ukes aktivitetsnivå. Det synes vi både er motiverende og opplysende.
God brukervennlighet
Fitbit Surge er enkel å sette opp og enkel å bruke. Har du brukt en eller flere av aktivitetsmålerne til Fitbit vil du helt klart kjenne deg igjen. Er du helt ny til denne typen aktivitetsmålere, så vil du oppdage at det er uproblematisk å komme i gang med Fitbit Surge. Et lite minus for at menyer ikke finnes på norsk.
Vi likte også godt skjermvisningen som ble brukt når vi logget treningsøktene våre. Her vises tiden med store tall, antall kilometer med små tall øverst og nederst kan du selv velge om du vil vise puls, kalorier, skritt, fart med mer.
Klokken styres av tre knapper i tillegg til fingerstyring. Vi opplevde et par ganger at vi pauset treningen fordi vi uforvarende kom bort i en av knappene under trening.
Det er en smule irriterende når treningsloggingen viser en halvveis fullført treningsrunde. Her burde det vært en ekstra sikring mot at noe slik kan skje, pluss en mulighet for å redigere treningsdataen som er logget. Med GPS spores også treningsrunden din. På din side hos Fitbit.com, kan du også se detaljer fra treningsturen med levende grafikk som viser hvordan du har prestert under treningsturen din.
Ok batterilevetid
Batterilevetiden er ok. Vi opplevde at vi måtte lade cirka hver 5–6 dag, men vi klarte oss også en gang i sju dager uten å lade. Batterilevetiden avhenger av hvor aktivt du bruker klokken.
Det største problemet vi opplevde med Fitbit Surge, var ladeledningen. For det første er den proprietær. Den er heller ikke lik ledningen som fulgte med Fitbit Charge eller Fitbit HR, så her har Fitbit et potensial til forbedring.
Vi slet også med å få ladeledningen til å feste ordentlig på Fitbit Surge, slik at vi ofte opplevde at den ikke ladet som den skulle. Når Fitbit velger en proprietær ladeløsning, så burde et vært to ledninger med i esken.
(Testen av Fitbit Surge fortsetter under bildet.)
Aktiv skritteller
Når vi måler skrittelleren til Fitbit Surge på en gitt strekning, mot en eller flere konkurrenter, så er skrittelleren ganske nøyaktig. Der Fitbit Surge sliter, er at den registrer litt for mange skritt i løpet av en hel dag.
Den fanger tydeligvis opp armbevegelser og andre bevegelser og registrerer dette som skritt. Vi har tidligere erfarte med Fitbit Charge og Fitbit HR at de kan måle opp til 50 prosent flere skritt i løpet av en dag.
På Fitbit Surge fikk vi tilsvarende resultater. Vi erfarte også at det spesielt på dager med mye stillesitting ble store forskjeller på Fitbit versus en konkurrent som Garmin Vivofit2. På dager med mye aktivitet, så var ikke forskjellen like påtagelig. Viktigheten av en nøyaktig skrittelling vet vi ikke. Det kan være at det gjør at du får et høyere estimert kaloriforbruk og at du faktisk beveger deg for lite.
Løsningen på dette er å justere det daglige skrittmålet noe opp fra de anbefalte 10.000 skrittene du skal ta hver dag – slik at du er sikker på at du beveger deg nok.
Oppsummering
Fitbit Surge er en motiverende, morsom og nyttig for aktive mosjonister – eller for deg som har lyst å bli det. Du får god oversikt over aktivitetsnivået ditt, søvnmønster, hvilepuls, pulssoner når du trener og den fungerer som en god og fornuftig treningslogger.
Noen vil kanskje synes designet på Fitbit Surge er litt tregt, men det blir en smakssak. Vi synes det fungerer. Fitbit skriver at klokken tåler 5 atmosfærer trykk (under vann), men sier samtidig at du ikke bør svømme med den. Klokken skal imidlertid tåle svette treningsøkter, regn og en vannsprut uten problemer.
Likte du denne testen? Følg oss på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 29/04 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.