HTC One M9

Her er årets første toppmobil

HTC One M9 leverer en lekker metallkropp og noen fiffige funksjoner, men revolusjonerer ikke.

METALL: HTC One M9 har en kropp i tofarget metall. Sølv bakpå og gull på sidene.
METALL: HTC One M9 har en kropp i tofarget metall. Sølv bakpå og gull på sidene. Foto: HTC
Sist oppdatert
DYNAMISK: HTCs eget Android-skall, Sense 7, kommer med en praktisk widget som bytter ut apper basert på hvor du befinner deg.
DYNAMISK: HTCs eget Android-skall, Sense 7, kommer med en praktisk widget som bytter ut apper basert på hvor du befinner deg.

HTC One M9 har æren av å være årets første toppmobil som faktisk er til salgs i en fysisk butikk. HTC One M9 slår Samsung med å være ute i butikk bare litt over en uke før Samsung-tvillingene Galaxy S6 Edge og Galaxy S6 kommer i salg 11. april.

HTC gjør ingen avskrekkende endringer med sitt nye flaggskip. Siden HTC satset på One-serien sin har de stort sett fått gode skussmål for design, men har vel aldri vært best i klassen når det kommer til rå ytelse, selv om de alltid konkurrer i toppklassen.

Videreført design

Her finner du heller ikke vanntetting eller fingeravtrykksleser, noe som nærmest har blitt en standard på mobiler som Sony Xperia Z3 og Samsung Galaxy S5.

HTC One M9 viderefører uten tvil designet fra forgjengeren M8. Bakfra kan mobilene se nesten like ut, men har fått en skarp kant i fronten istedenfor helt avrundete former. Det skal gjøre at du får bedre grep på telefonen.

Som alle forgjengerne har også HTC One M9 en kropp av metall i to farger. HTC legger vekt på at hver eneste metallkropp har trengt ca. 300 minutter bearbeidelse for å oppnå akkurat riktig farge og tekstur.

Det innebærer at fargen sitter i selve metallet, og at ingen annen farge dermed vil skinne gjennom om du skulle få riper i baksiden.

Vi synes resultatet har blitt riktig pent, men vi lurer litt på hvor mye dyrere det har gjort mobilen, og om det er verdt det siden de fleste som betaler for design uansett kjøper iPhone 6 eller 6 Plus.

Sense 7

Spesifikasjoner for HTC One M9

  • Operativsystem: Android 5.0.3
  • Skjermstørrelse: 5 tommer
  • Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
  • CPU: Snapdragon 810 64-bit 4x 2 GHz + 4 x 1,5 GHz
  • RAM: 3 GB
  • Kamera: 20 megapiksler
  • Video: 3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Sekundert kamera: 4 megapiksler, 1080p video
  • Fotolys: Dual LED
  • Data: GPRS, Edge, 3G, 4G
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: v4,1
  • GPS: a-GPS + GLONASS
  • Radio: Stereo FM
  • NFC: Ja
  • Internlagring: 32 GB (21 GB ledig)
  • Minnekort: MicroSD opp til 2 TB
  • Mål: 14,46 x 6,97 x 0,96 cm
  • Vekt: 157 gram

Batteri

  • Kapasitet: 2840 mAh
  • Stand by: 402 timer
  • Taletid: 21,7 timer
  • Avspilling video (målt): 6:36 timer

Laveste nettpris: 6314 hos GS.no

Det som også er oppgradert er HTCs eget Android-skall Sense. Sense 7 byr heller ikke på de store endringene.

BlinkFeed har fortsatt sin egen startskjerm, men vi fikk ikke noe spørsmål om å gjøre den til standard hjemskjerm under oppstarten. Har du tjenester som Yelp og Foursquare installert skal BlinkFeed visstnok servere forslag til restauranter du kan spise på rundt middagstider.

HTC har også gjort det enkelt å endre tema på One M9. Ved å bare velge et bilde som bakgrunnsbilde vil Sense 7 automatisk lage et eget fargetema og bruke det i tillegg til bakgrunnsbildet. Det er morsomt, men ikke akkurat revolusjonerende.

Litt mer imponert er vi da over den nye widgeten. Her kan du plassere de ikonene du vil, som på en vanlig startskjerm (men ikke andre widgeter).

Det smarte er at innholdet endrer seg basert på lokasjonsdata. Det vil si at du kan ha et sett apper for når du er hjemme, og så la de automatisk endre seg til et annet sett så snart du kommer på jobb. Det er både morsomt og smart.

Samtidig kan du angi enkelte steder som sikre, slik at du ikke trenger bruke kodelås så lenge du for eksempel er hjemme.

Det er verdt å nevne at vi ikke har fått den ferdige programvaren på vår testmodell, men vi har fått forsikret at i alle fall kamerabiten og strømstyringsbiten skal være på plass.

Skulle den ferdige versjonen vise seg å inneholde noen relevante endringer får vi heller komme tilbake med en oppdatering.

Spesifikasjonene

Rent maskinvaremessig så lukter det toppmodell av HTC One M9. Her får du en 8 kjerners prosessor, hvor halvparten av kjernene kjører på 2 GHz, mens den andre halvparten kjører på 1,5 GHz. I tillegg pakker mobilen 3 GB RAM, så den burde greie med det aller meste.

Mobilen støtter AC-standarden for trådløst nett og har 32 GB internlagring. Nå brukes en del av dette av operativsystemet og forhåndsinstallerte apper, så du står igjen med bare 21 GB.

Heldigvis støttes minnekort også slik at du kan utvide med opp til 128 GB ekstra.

GPS er selvsagt på plass, samt støtte for det russiske GPS-systemet GLONASS.

Skjermen på sin side er stort sett samme skjerm som du fant i One M8. Den er 5 tommer stor og har full HD-oppløsning. HTC mener det ikke er noen grunn til å ha høyere oppløsning enn det på en liten mobilskjerm. Vi er tilbøyelig til å være enig, selv om vi syntes vi merket den ekstra skarpheten høyere oppløsning gir for eksempel på LG G3.

FJERNKONTROLL: Toppen av mobilen domineres av en IR-sender. Det gjør at du kan bruke One M9 som universalfjernkontroll.
FJERNKONTROLL: Toppen av mobilen domineres av en IR-sender. Det gjør at du kan bruke One M9 som universalfjernkontroll. Foto: Lars Vidar Nordli

Stereohøytalerne i front bør også nevnes. HTC har fått hjelp fra Dolby til å simulere surroundlyd. Det sier seg selv at du ikke får noen kinoopplevelse fra et par mobilhøytalere, men effekten er faktisk merkbar, om enn ganske diskret.

Ytelsen

I ytelsestestene våre leverer HTC One M9 stort sett bra resultater. I enkelte tester scorer den bedre enn Samsung Galaxy S5 og Note 4, mens den i andre havner et stykke under. Vi vil vurdere ytelsen til å ligge litt over det vi fikk fra en av de seneste toppmobilene i 2014, LG G3.

HTC One M9 slo spesielt godt ut på grafikktestene, og både på Geekbench og Quadrant fikk vi de beste resultatene så langt.

Batterikapasiteten er oppgitt til 2840 mAh. Det er sånn midt på treet, men vi greide oss fint både gjennom hele dagen og hele natten uten å gå tom for strøm. I filmavspillingstesten vår holdt den ut rundt 6,5 timer, noe som er akseptabelt.

Metallkroppen kan bli veldig varm innimellom, men ved normalt bruk hadde vi ingen store problemer med det.

Ultrapiksel frontkamera

I de to foregående versjonene av One prøvde HTC å overbevise oss om at ultrapiksler var greia. Ultrapiksler var selvsagt bare et annet ord for megapiksler, og 4 megapiksler høres jo tross alt ikke så mye ut.

Målinger for HTC One M9

Quadrant: 26127

Geekbench 3 Singel-Core: 963

Geekbench 3 Multi-Core: 3278

AnTuTu: 48349

3D Mark Ice Storm Unlimited: 20071

Sunspider 1.0.2: 1377,6 ms

Browsermark 2.1: 1292

Peackeeper: 692

Da er det bedre med 4 ultrapiksler. Den lave oppløsningen tillot riktignok HTC å fange mer lys i mørke omgivelser, men de tapte også en del på detaljoppløsning.

One M9 har fortsatt ultrapiksler, men bare i frontkameraet. Dermed lover HTC at du skal kunne ta selfie på mørkere steder uten å måtte bruke blits.

Høyoppløst

Hovedkameraet derimot er nå oppgradert til hele 20 megapiksler. En kan spørre seg om HTC ikke vet at det finnes en mellomting. Forøvrig har også Sony 20 megapikslers kamera på sine toppmodeller.

Problemet med å presse så mange megapiksler inn på en knøttliten bildebrikke er selvsagt korn og støy, og akkurat det leverer One M9. Selv under veldig gode lysforhold hvor ISO-verdien skrus ned til ISO 50 vil du finne svært tydelig støy i ensfargede partier.

MØRK: HTC One M9 fås også i en mørkegrå farge, eller Gunmetal Grey som HTC kaller det.
MØRK: HTC One M9 fås også i en mørkegrå farge, eller Gunmetal Grey som HTC kaller det. Foto: HTC

Du skal heller ikke så veldig høyt opp på lysfølsomhetsskalaen før et kraftig støyfilter slår inn og lager grøt av resultatet.

TEMA-MAKER: Du kan enkelt lage dine egne temaer basert på et enkelt bilde. Temafarger vil bli valgt automatisk ut fra bildet du har valgt.
TEMA-MAKER: Du kan enkelt lage dine egne temaer basert på et enkelt bilde. Temafarger vil bli valgt automatisk ut fra bildet du har valgt.

Likevel er det ikke veldig påtagelig om du ikke forstørrer bildene for mye. Her jobber den høye oppløsningen for deg siden støyen på pikselnivå blir ganske smått når du ser hele bildet på en skjerm.

Du kan se testbilder nederst i saken.

4K-video

HTC lar deg tilsynelatende velge ISO-verdi manuelt i standardprogrammet, men dette er bare tilsynelatende, for alt du egentlig gjør er å velge hvor langt opp du tillater den automatiske ISO-en å gå. Skifter du derimot til manuell modus via kameraikonet i hjørnet får du straks mer kontroll selv.

Vi kan heller ikke si at vi er veldig imponert over det dynamiske omfanget, men HDR-modusen hjelper litt på det og.

Videofunksjonen på sin side leverer gode videobilder, også i 4K-oppløsning. Her får du også muligheten til å filme i saktefilm med 720p-oppløsning. Det kunne du også med forgjengeren, så her er det filmingen i 4K-oppløsning som er det nye.

Høy pris

I det store og hele synes vi HTC har levert en bra mobil med One M9. Den leverer ingen revolusjon, men gjør stort sett alt litt bedre enn forgjengeren.

Om du har en M8 fra før som du er fornøyd med ser vi ikke de helt store grunnene til å løpe mann av huse for å oppgradere den. Faktisk vil de som vurderer en HTC få en lik mobilopplevelse for 2000 kroner mindre ved å gå for One M8 istedenfor.

UNDERSIDEN: HTC har plassert både Micro-USB porten og hodetelefonutgangen på undersiden av mobilen.
UNDERSIDEN: HTC har plassert både Micro-USB porten og hodetelefonutgangen på undersiden av mobilen. Foto: Lars Vidar Nordli

Faktisk er One M9 oppe på samme prisnivå som 16 GB versjonen av iPhone 6 Plus, og det er en betydelig konkurrent.

Og kanskje er det akkurat det HTC prøver på. Å levere en mobil med et gjennomarbeidet og lekkert ytre til en høy pris. Det blir etter vår mening å prøve å konkurrere med Apple på Apples hjemmebane, og da skal det en del til for å lykkes.

Med One M9 forbedrer HTC One-serien sin på en jevn kurve. Alt er litt bedre i forhold til forgjengeren M8, men wow-faktoren uteblir. One M9 er uansett en lekker og kraftig telefon som bare ikke har det lille ekstra som skal til for å nå toppkarakteren.

Om du uansett helst vil ha en Android-mobil så er HTC One M9 en verdig toppkandidat, men snart kommer Samsung Galaxy S6...

Testbilder

Images

Testbilde 1 - ISO 50 Testbilde 2 Makrofoto Videobilde 4K Nattbilde - ISO 1600
Testbilde 1 - HDR        
Testbilde 1 - utsnitt        
Testbilde 1 - original Testbilde 2 - original Makrofoto - original Videobilde 4K - original Nattbilde - ISO 1600

 

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også