Test: Microsoft Lumia 535
Her får du mye mobil for bare 1000 kroner
Microsoft Lumia 535 er ingen toppmobil, men det er en topp mobil med en prislapp på under 1000 kroner
Spesifikasjoner: Microsoft Lumia 535
- OS: Windows Phone 8.1
- Skjerm: 5 tommer
- Oppløsning: 540 x 960 punkter, 220 ppi
- Prosessor: 1,2 GHz, quad core
- Minne: 1 GB
- Lagringsplass: 8 GB
- Minnekort: Ja, inntil 128 GB
- Hovedkamera: 5 MP
- Selfiekamera: 5 MP
- Batteri: 1905 mAh
- Størrelse: 8,8 x 72,4 x 140,2 mm
- Vekt: 146 gram
- Annet: Microsoft Office, Outlook, 15 GB skylagring i OneDrive
Microsoft Lumia 535 er en av de første mobilene der Nokia-navnet er utelatt. Mot slutten av fjoråret kom Microsoft Lumia 830 og Lumia 735, som de to første uten Nokia-logo.
Lumia 535 er en svært prisgunstig mobil.
Laveste nettpris er 995 kroner. Og til den prisen får du faktisk ganske mye mobil for pengene. Lumia 535 har en 5 tommers skjerm med helt ok oppløsning, et 5 megapiksels kamera og et Windows Phone-operativsystem pakket med det meste som Microsoft kan by på akkurat nå. Det betyr en mengde Lumia-apper, 15 GB gratis skylagring på Microsoft OneDrive og gratis Office og Outlook for mobil.
I tillegg vil Lumia 535 være klar for Windows 10 når Microsofts nye operativsystem for PC, nettbrett og mobil ser dagens lys senere i år.
6,8 stk Lumia 535 vs. 1 stk iPhone 6
Prislappen er nok likevel det vesentligste med Lumia 535. For med en prislapp på under tusenlappen gjør det at du får nesten sju Lumia 535 for samme pris som én iPhone 6.
Det, sammen med at mange IT-sjefer liker bedre å administrere Windows-enheter bedre enn iOS-enheter, gjør at Lumia 535 kan bli en aktuell bedriftsmobil for mange.
Prislappen gjør også at man ikke trenger å tenke på reparasjoner – det vil trolig være rimeligere å bare gi den ansatte en ny Lumia 535 framfor å bruke tid og penger på å forsøke å fikse en eventuelt defekt mobil. I tillegg bør prislappen gjøre Lumia 535 interessant for alle foreldre som har barn som maser om ny mobil.
Vi tror Lumia 535 kan være en god nybegynnermobil for yngre brukere.
Litt treg
Før du løper til butikken bør du likevel være klar over at en tusenkronersmobil ikke kan utrette mirakler.
Selv om en av styrkene til Windows Phone-operativsystemet er at det er kjapt og responsivt nesten uansett hvilken maskinvare det kjører på, så er det ikke til å unngå at vi merker at Lumia 535 ikke er verdens raskeste mobil.
Den kan oppleves som litt treg i noen situasjoner, som når enkelte tunge apper skal laste mye data og på enkelte nettsider. Du får heller ikke 4G på en mobil til 1000 kroner, men 3G fungerer likevel fint.
Vi noterer oss også at skjermen krever litt tilvenning. I starten så åpnet vi søkefunksjonen hver gang vi skulle trykke på punktum og vi bommet av og til når vi skulle åpne apper og lenker. Dette problemet forsvant etter hver som vi ble vant til å bruke skjermen, men generelt skulle vi kanskje sett en enda mer presis touchfunksjon.
Ok ytelse
Microsoft Lumia 535 skårer på ytelsestestene våre på nivå med 4G-mobilen Lumia 735, som koster dobbelt så mye som Lumia 535. Der Lumia 535 skuffer litt, er på batterilevetiden. For selv om Lumia 535 og Lumia 735 har samme prosessor, holder batteriet på Lumia 535 bare 4 timer og 36 minutter mot over 10 timer på Lumia 735.
Lumia 535 har et 5 megapiksels hovedkamera og er faktisk utstyrt med et like høyoppløst (5MP) «selfiekamera» med vidvinkel. Det liker vi og bidrar til bedre bilder når du bruker Skype eller skal forevige deg selv på sosiale medier.
Skjermen har ikke spesielt høy oppløsning, men vi synes den likevel gjør en ok jobb. Vi prøvde å bruke den med litt lav lysstyrke, men fant raskt ut at skjermen ble mer behagelig å bruke når vi makset ut lysstyrken.
Den interne lagringsplassen er kun 8 GB. Det er litt knapt, så regn med å måtte putte på et minnekort. Lumia 535 støtter minnekort på opp til 128 GB, så lagringskapasiteten bør ikke by på veldig store utfordringer.
Flott kamera
Kamerat på Lumia 535 er sammen med prisen og den store skjermen selve «indrefileten» på denne mobilen. For selv om kameraet ikke kan måle seg med de beste kameramobilene, som for eksempel iPhone 6, tar mobilens 5 megapiksel kamera relativt ok bilder.
Vi ser at bildene har litt korn og ikke kan by på samme skarphet som langt dyrere mobiler, men kvaliteten er likevel god nok. Spesielt når man sammenholder kvaliteten med prisen man betaler. «Selfiekameraet» på 5 megapiksler er også en stort steg i riktig retning. Kameraappen til Lumia 535 er den samme som vi finner på samtlige Lumia-modeller. Det betyr gode muligheter for manuelle innstillinger – og gode bilder.
Enn liten ulempe er at kameraet stikker litt ut, slik at mobilen ikke ligger helt rolig når vi bruker den flatt mot et bord.
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.