Fitbit Charge

Det smarte treningsarmbåndet

Ønsker du å vite hvor aktiv du er i hverdagen? Da bør du kikke på Fitbit Charge, som er en av de bedre løsningene akkurat nå.

Sist oppdatert

Fitbit  Charge er den minste modellen i en trio av aktivitetsarmbånd som Fitbit har lansert det siste halvåret.

Vi har også testet "storebror" til Fitbit Charge, Fitbit Charge HR. Forskjellen på disse to modellen er at HR-modellen også er utstyrt med en måler som kontinuerlig leser av pulsen din.

Fitbit Surge er den største modellen i serien. Den har både kontinuerlig pulsmåling og GPS innebygd.

For i mengden av treningsarmbånd, skiller Fitbit Charge seg ut som et veldig bra alternativ. Det er spesielt et par småting som gjør at vi liker Fitbit Charge bedre enn de tidligere løsningene til Fitbit (Zip, One og Flex).

Det viktigste er at Fitbit Charge har en liten skjerm, slik at man faktisk kan se hvor mange skritt man har gått, antall trapper (etasjer) man har klatret, hvor langt man har gått. I tillegg fungerer Fitbit Charge også som en helt vanlig klokke, selv om vi her ikke snakker om typen smartklokke som for eksempel Samsung Galaxy Gear S.

Automatisk logging av søvnmønsteret er også et stort pluss. Her slipper du å måtte trykke på en knapp når du skal sove. Fitbit Charge kan også vekke deg via såkalte «stille alarmer». Det skjer ved at armbåndet vibrerer istedenfor å pipe eller ringe som en vanlig mobilalarm/vekkerklokke. Det gjør at den som eventuelt sover ved siden av ikke trenger å måtte våkne klokken 05:30 når du må opp på jobb.

Koblet til mobilen

Siden armbåndet er koblet til mobilen via Bluetooth, kan du også varsling via en vibrering på armen når du har innkommende anrop og du ser hvem som ringer. En praktisk løsning for alle oss som alltid har telefonen på stille og sjelden eller aldri rekker å svare den som ringer. I bruk fungerer Fitbit Charge akkurat slik et aktivitetsarmbånd bør fungere: Du merker ikke at du bruker det. Det bare fungerer.

Dette er faktisk det første aktivitetsarmbåndet/smartklokken vi har brukt som vi synes har fungert så bra. Den automatiske synkroniseringen mot telefonen og Fitbit-appen, bidrar til at man aldri trenger å «gjøre» noe. Fitbit Charge teller skritt, kilometer, kalorier og etasjer jevnt og trutt gjennom dagen og uka og du kan sjekke progresjonen når det passer deg.

Samtidig kan Fitbit Charge være en grei ekstramotivator om du er på jakt etter en mer aktiv livsstil. Du kan sette dine egne mål i appen og klokken vibrerer lett når du er oppfylt dagens skrittkvote. Fitbit Charge teller både skritt og etasjer ganske nøyaktig, men vi opplevde også at den la til skritt om vi viftet litt for aktivt med armene.

Full oversikt

På din konto hos www.fitbit.com får du også tilgang til mer statistikk og du kan se om du har hatt den progresjonen du ønsker. Fitbit har også en sosial dimensjon. Dersom du ønsker det kan du dele informasjon og konkurrere med venner (via Facebook eller e-post). På nettsiden kan du også kjøpe et premiummedlemskap, noe som du blant annet kan bruke for å se hvor aktiv du er sammenlignet med andre brukere og du kan få en 12-ukers treningsplan tilpasset ditt aktivitetsnivå. Dette programmet har vi ikke testet.

TO STØRRELSER: Fitbit Charge kommer i to størrelser. Forskjellen er kun lengden på selve reima.
TO STØRRELSER: Fitbit Charge kommer i to størrelser. Forskjellen er kun lengden på selve reima.

En litt skjult funksjon er at du også kan bruke Fitbit Charge som en stoppeklokke, der aktivitetsarmbåndet teller tid, skritt og så videre mens du trener. Et langt trykk på knappen aktiviserer denne funksjonen og et nytt langt trykk avslutter «stoppeklokken». I tillegg kan du logge treningsøktene dine via Fitbit-appen, men for å få logget GPS-data må telefonen være med på treningsturen.

Konklusjon

Det er mye positivt med Fitbit Charge. Den har lang batterilevetid. Fitbit selv snakker om 7 til 10 dager. Våre erfaringer tilsier cirka en uke eller fem til seks dager.

Det vi ikke er like fornøyd med på Fitbit Charge er at festemekanismen kan være litt klønete å få til å sitte og du får heller ikke påminnelser om man sitter for lenge i ro. Dette burde kanskje vært en valgfri funksjon. Flere andre aktører har denne typen aktivitetspåminnelser. Den proprietære laderen skulle vi gjerne også sett hadde blitt byttet til en standard USB-løsning.

Totalt sett er vi likevel svært fornøyd med Fitbit Charge. Summen av lang batterilevetid og en lite påtrengende væremåte gjør at man opplever aktivitetsmålingen som noe positivt og som et bidrag til å synliggjøre aktivitet – og ikke minst inaktivitet.

Før du «løper og kjøper» kan det være greit å vite at modellen Fitbit Charge HR kommer rett etter nyttår og denne får en integrert pulsmåler. Prisen på Fitbit Charge HR koster 1299 kroner. Omtrent samtidig kommer Fitbit Surge  i salg. Denne modellen får GPS og flere smartklokke-funksjoner. Denne modellen vil koste cirka 2200 kroner.

Fitbit Charge kommer i en stor og en liten versjon. Forskjellen handler kun om størrelsen på selve armbåndet.

KLOKKE: I tillegg til å vise aktivitetsdata, så fungerer Fitbit Charge også som en vanlig klokke.
KLOKKE: I tillegg til å vise aktivitetsdata, så fungerer Fitbit Charge også som en vanlig klokke.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2014, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også