Netgear Arlo Pro VMS4230

Arlo uten barnesykdommer

Med Arlo Pro har Netgear laget det overvåkningskameraet vi skulle ønske den originale Arloen fra 2014 var.

Først publisert Sist oppdatert

Da Netgear introduserte Arlo i 2014 var det en liten sensasjon. Små, lettplasserte, værbestandige overvåkningskameraer som var fullstendig trådløse var noe annet enn hva vi hadde vært vant med. Ved å putte mye av elektronikken i en egen basestasjon som kobles til hjemmenettverket, kunne Netgear gjøre selve kameraene utrolig små og lekre.

Mikrofon

Fortsatt er det slik at de aller fleste kameraer har en eller annen form for ledning. De fleste har WiFi, men de trenger en stikkontakt med strøm. Dette gjør alltid plassering av de ulike overvåknings- og hjemmekameraer til en utfordring. Arlo, derimot, er utrolig lette å plassere. Både på en diskret måte, men også slik at de kan fange det som skjer.

En stor begrensning ved Arlo var imidlertid at kameraene manglet mikrofon, slik at det ikke ble noen lyd på opptakene.

Dessuten hadde Netgear valgt en utrolig upraktisk batteriløsning med fire CR123-batterier i hvert kamera – dyre batterier som er vanskelig å få tak i og som ikke engang varer et helt år.

Ladbart batteri

Disse tingene er nå på plass i nye Arlo Pro. Hvert kamera har et stort ladbart batteri, og de har både mikrofon og høyttaler. Det betyr at de gir deg toveis lyd mellom appen og hvert enkelt kamera, slik at du både kan høre en eventuell innbruddstyv og snakke til han.

Basestasjonen er også ny med Arlo Pro. I tillegg til alt hva den gamle basestasjonen var utstyrt med, har Pro-versjonen også blitt utstyrt med en sirene. Du kan sette opp systemet slik at sirenen går av idet kameraene oppdager bevegelse og/eller lyd, og dermed har du en innbruddsalarm du kan aktivere når du forlater huset. Sirenen er utrolig høy, og kan også utløses manuelt fra appen. Sirenen slås av i appen eller på en knapp på toppen av basestasjonen.

Med i pakken følger to Arlo Pro-kameraer og den nye basestasjonen med sirene. De oppladbare batteriene ligger ved siden av.
Med i pakken følger to Arlo Pro-kameraer og den nye basestasjonen med sirene. De oppladbare batteriene ligger ved siden av.

Alle tidligere Arlo-kameraer kan kobles til den nye basestasjonen. Har du den første varianten av Arlo, kan de altså pares med den nye basestasjonen, noe vi også prøvde med stort hell. De nye kameraene kan imidlertid ikke kobles til den gamle basestasjonen.

Litt større

Selve kameraet er nå litt større enn det første Arlo-kameraet. Men det bruker det samme magnetprinsippet for å festes til veggen, der du skrur fast en slags halvkule i metall som kameraet sitter på ved hjelp av en magnet. Dette gjør det utrolig enkelt å justere og vinkle kameraet, samtidig som det er en veldig diskret løsning. Det følger dessverre bare med en halvkulefeste til hvert kamera, men du kan kjøpe noen ekstra for å kunne flytte kameraene rundt ved behov. Om du har gipsvegger med metallstendere, eller du har hjørnebeslag i metall, sitter Arlo også godt i disse, uten bruk av halvkulefestet.

Kan stå ute

Kameraet er IP65-sertifisert, noe som betyr at det er fullstendig støvtett og tåler kraftig spyling fra alle kanter. Kameraet tåler med andre ord å stå ute, og om vinteren garanterer Netgear for drift helt ned til -20 grader. Det at du kan sette kameraet både ute og inne, gjør det veldig allsidig, og her er det i grunnen bare den trådløse rekkevidden mellom kamera og basestasjon som er begrensningen. Netgear oppgir denne til 90 meter ved fri sikt.

Vi synes videokvaliteten er god her, men oppløsningen er den samme som før – 1280 x 720.

I godt lys serverer kameraet skarpe og fine bilder. I mørket skrur Arlo automatisk på nattmodus, der 850 nm LED-lys (usynlig for øyet) lyser opp rommet, slik at kameraet kan gi et svart/hvitt-bilde ved hjelp av et IR-filter.

En metallklump festes på veggen, så fester kameraet seg til denne med en kraftig magnet. Løsningen er genial, og gjør det enkelt å vinkle kameraet.
En metallklump festes på veggen, så fester kameraet seg til denne med en kraftig magnet. Løsningen er genial, og gjør det enkelt å vinkle kameraet.

Også nattbildene er ganske bra, men noen ganger slår nattfilteret inn for tidlig, og det er ingen måte å stille inn lysfølsomheten i forhold til når nattfunksjonen skal slå inn. Den eneste innstillingen man kan gjøre er å skru nattfunksjonen av og på, og da må vi nesten velge å ha den på. Nattfunksjonen krever også litt ekstra av plasseringen, for ting som står tett inntil kameraet blir overopplyst av LED-lyset og slik at resten av bildet kan bli undereksponert.

App og skytjeneste

Kompanjong-appen Arlo finnes til Android og iOS og er det stedet hvor man gjør alt av oppsett og innstillinger. Appen geleidet oss først gjennom oppsettet av basestasjonen, noe som gikk knirkefritt og endte med en automatisk oppdatering av firmwaren. Men etterpå hadde vi problemer med å få koblet kameraene til basestasjonen. Vi fulgte veiviseren i appen, men kameraene koblet seg ikke til. Først etter en restart av basestasjonen gikk det som det skulle.

Kameraene setter seg automatisk opp med bevegelsessensoren på, og umiddelbart raser det da inn med meldinger om at bevegelse er oppdaget. Du kan stille inn følsomheten til bevegelsessensoren, men det er ikke mulig å definere at bare enkelte deler av bildeutsnittet skal reagere på bevegelser. Det hadde vært en stor fordel for f. eks. hundeeiere. Systemet er heller ikke «smart» på den måten at det lærer hvilke bevegelser den skal reagere på eller ikke.

Spesifikasjoner:
Netgear Arlo Pro VMS4230

Videooppløsning: 1280 x 720

Bildevinkel: 130°

Nattmodus: Ja

Lyd: toveis (mikrofon og høyttaler)

Trådløsteknologi: 802.11n, 2,4 GHz

Batteri: 2440 mAh, oppladbart

Mål på kamera: 79.3 x 48.6 x 70.5 mm

Kameravekt: 136 g

Tilkobling av basestasjon: Ethernet

Laveste nettpris: 5810 kroner

hos Proshop.no

Det er også mulig å aktivere og deaktivere bevegelsessensoren basert på posisjonen på telefonen din, slik at systemet aktiveres idet du går hjemmefra og deaktiveres når du kommer hjem. Vi stilte imidlertid inn dette ved hjelp av en timeplan i stedet.

Varsler ved bevegelse

Opptak og sirene kan trigges av både bevegelse og lyd når systemet er aktivt. Sirenen har da tre voluminnstillinger. På høyeste nivå er lydnivået på over 100 dB, noe som er mer enn nok til å skremme vekk uvedkommende og høyt nok til at det både er ubehagelig og hørselsskadelig å oppholde seg i samme rom som det piper. Derfor bør man helst ikke ha noen falske alarmer, og appen krever litt innsats av brukeren slik at systemet oppfører seg slik man vil ha det.

Opptakene fra Arlo kan lagres gratis i Netgears skytjeneste. Om du har opptil fem Arlo-kameraer kan du lagre opptil 1 GB med videoopptak i skyen i opptil 7 dager. Det holder for de aller fleste, for til og med om du er på ferie vil du i løpet av 7 dager rekke å laste ned eventuelle opptak til mobilen din. Men man kan selvsagt også betale seg til mer lagring, og man kan koble USB-disker i basestasjonen for å lagre opptak der.

Arlo kan ikke snakke med andre systemer direkte, men kan gjøre det via tjenesten IFTTT. Dermed kan du f.eks. bruke IFTTT til å skru på et Hue-lys når Arlo oppdager bevegelse, eller sette i gang opptak idet et Hue-lys skrus på.

Konklusjon

Arlo har skiftet ut kostbare engangsbatterier med et stort oppladbart batteri.
Arlo har skiftet ut kostbare engangsbatterier med et stort oppladbart batteri.

Den aller største fordelen med Arlo Pro er den lille størrelsen, ekstremt plasseringsvennlig design og den praktiske festemekanisme i den medfølgende halvkulen. Mange vil nok foretrekke et kamerasystem som var fritt for basestasjonen, eller i det minste ha mulighet til å bruke en basestasjon som kunne bruke WiFi i stedet for Ethernet.

Likevel er Arlo blant våre absolutte favoritter – særlig nå som batteriene er oppladbare, man får lyd og har muligheten til å bruke sirene. Arlo er etter vår erfaring et meget robust og stabilt system som vi ikke har noen problemer med å stole på at oppdager og varsler om eventuelle uvedkommende i hagen eller innbruddstyver i stua.

Den nye basestasjonen er litt nettere enn den gamle. Den har nå fått sirene, men har ellers den samme funksjonaliteten med ethernet og USB-porter til lokal lagring av opptak.
Den nye basestasjonen er litt nettere enn den gamle. Den har nå fått sirene, men har ellers den samme funksjonaliteten med ethernet og USB-porter til lokal lagring av opptak.

Så vidt vi kan se er Arlo alene i det norske markedet om å være 100 % trådløs, men prisen er høy og konkurransen er helt sikkert på vei.

 Canary har blant annet en helt trådløs, batteridrevet variant av sitt kamera i USA, og dette krever ingen basestasjon slik Arlo gjør. Andre utfordrere er D-link, som nettopp har sluppet sitt HomeKit-kompatible kamera i USA. En annen aktuell konkurrent er Logi Circle, som vi kommer med test av i neste nummer, men det er ikke helt trådløst.

Vår vurdering

+ 100 % trådløse kameraer, toveis lyd, smart oppheng.

– Høy pris, basestasjon krever nettverkskabel.

Karakter:

En ting er i hvert fall sikkert: Kamera- og alarmsystemer for hjemmet er en produktkategori i sterk vekst, og de tradisjonelle alarmselskapene som Verisure og Sector skal få bryne seg på gjør-det-selv-løsningene i tiden som kommer.