Contour Roam 3

Contour er tilbake!

Contour har endelig kommet med et nytt actionkamera. Det er ekstremt brukervennlig, men mangler endel funksjoner vi forventer at et actionkamera skal ha i 2014.

Contour er endelig tilbake med et nytt action-kamera. Roam 3 er en rimelig innstegsmodell.
Contour er endelig tilbake med et nytt action-kamera. Roam 3 er en rimelig innstegsmodell. Foto: Produsent
Sist oppdatert
Contour-kameraene er ekstremt enkle i bruk. Skyvebryteren på toppen starter og stopper opptak, og kan fint opereres med tykke hansker.
Contour-kameraene er ekstremt enkle i bruk. Skyvebryteren på toppen starter og stopper opptak, og kan fint opereres med tykke hansker. Foto: Produsent

Roam-serien er innstegsmodellen til Contour. Roam 3 er altså en ny innstegsmodell.

En mer avansert Plus 3 kommer sannsynligvis senere, og da med alle de tingene vi savner i Roam 3. Slik vi forstår Contour er dermed Plus 2 fortsatt å regne som deres toppmodell.

Roam 3 er et veldig enkelt kamera. Enkel i bruk, men dessverre også enkel på funksjoner og på opptaksmuligheter.

Ingen GPS, ingen WiFi eller Bluetooth, ingen styring via app, og kun to tilgjengelige opptaksmodus.

Det er nemlig en bryter som veksler mellom to modus. Hva hver av modusene skal være innstilt på velger du selv. F.eks. kan du ha 1080p på modus 1, og 720p i modus 2.

Ulempen er at du må koble kameraet til PC-en og Contours Storyteller-program og velge hva kameraet skal gjøre i modus 1 og 2.

Det er altfor tungvint, og om du plutselig da får lyst til å ta kontinuerlige foto underveis på turen, er det ikke noe du kan gjøre med mindre du har en laptop i sekken.

På toppen av disse ulempene har man det faktum at Roam 3 mangler ting som opptak i 720p med 120 bilder i sekundet - 60 bilder er maks. Skal du ha raskere bilderate enn dette (for å lage slowmotion-klipp), må du gå ned til WVGA-oppløsning (848 x 480).

En annen ulempe ved opptaksfunksjonene er at man ved 1080p ikke får utnyttet hele vidvinkelfunksjonen - man må nøye seg med 125 grader, mens man i 720p får 170 grader.

Dette er begrensninger du bør være oppmerksom på dersom du lurer på om Roam 3 er kameraet for deg.

Disse tingene kan være en "dealbreaker" for mange, og konkurrenter som GoPro Hero 3 Silver og Sony HDR-AS100V har disse tingene uten å være noe så mye dyrere.

Vanntett til 10 meter

Det som er nytt ved Roam 3 er vanntettingen. Nå er det nemlig vanntett ned til 10 meter, uten bruk av undervannshus. Undervannshus er derfor heller ikke med.

Vi synes det er deilig å slippe undervannshuset, og her trenger man aldri å være bekymret for vann, med mindre man skal på dykketur.

Men selv om Roam 3 slipper undervannshuset, er det ingen lettvekter. Her er det mange konkurrenter som er lettere selv når de brukes med undervannshus.

Montert på en hjelm kjennes vekten godt - i hvert fall på en lett sykkelhjelm. Likevel er formfaktoren på Contour-kameraene fordelaktig i en del tilfeller.

Contour skal også ha plusspoeng for å ha gjenger for helt vanlig kamerastativ på undersiden. Ellers er det Contours festesystem som gjelder, der kameraet sklir inn på festene fra siden. Utvalget av fester er ok, men et godt stykke fra utvalget til GoPro.

Brukervennlighet i høysetet

Linsen kan roteres 180 grader til ene siden og 90 grader til andre siden. Det er en unik egenskap som gjør det enklere å montere kameraet. Et laserlys gjør det enkelt å finne rett utsnitt.
Linsen kan roteres 180 grader til ene siden og 90 grader til andre siden. Det er en unik egenskap som gjør det enklere å montere kameraet. Et laserlys gjør det enkelt å finne rett utsnitt. Foto: Produsent

De som kjøper Roam 3 er brukere som trenger et kamera som er ekstremt enkelt i bruk. Roam 3 er utrolig effektivt ute på tur, når du først har valgt de to opptaksmodusene du vil bruke.

Skyv på bryteren, så slås kamera på og opptaket starter i samme operasjon.

Denne bryteren er også stor og lett å finne fram til selv om kameraet står på hjelmen, og det er ingen sak å sette i gang opptak selv med tykke hansker på.

Dette er mulig også på Garmin sitt Virb, men ganske håpløst med de små knappene på konkurrenter som GoPro, Sony og AEE.

Som på tidligere Contour-modeller kan du vri linsen 270 grader. Det betyr at du får vannrette opptak selv om du monterer kameraet liggende eller opp/ned, gitt at du husker å rotere linsen. Dette er en utrolig kjekk funksjon som Contour er alene om.

Dessuten kan du aktivere et laserlys som tegner en linje der senter av utsnittet vil ligge. Dette gjør det enklere å både sette vinkel på kameraet og å rotere linsen riktig.

Laserlyset er riktignok ganske svakt, men holder du hånden foran, får du kjapt en ide om hvor kameraet peker.

For noen bør disse tingene være viktigere enn mangelen på mer avanserte funksjoner, så tenk nøye gjennom behovene før du kjøper actionkamera.

Det som ikke er så bra er mangelen på utbyttbart batteri. Batteriet kan nemlig ikke tas ut, så her nytter det ikke med backup-batteri i lomma. Det tar tre timer å lade batteriet, hvilket betyr at du kan gå glipp av blinkskuddene mens kameraet lader.

Heldigvis har Roam 3 god batterilevetid sammenlignet med konkurrentene. Regn med 2,5-3 timer, litt avhengig av hva du filmer og i hvilket modus.

OK videokvalitet

Opptakene er både detaljerte og med god fargebalanse, men man ser raskt at det er endel kompresjonsstøy i bildene når man ser dem på en stor skjerm eller TV.

Videokvaliteten er godkjent, men Roam 3 trenger godt lys. Selv på en mørk og grå høstdag blir det en god del støy, og utover ettermiddagen mot skumring blir det bare verre.

Innendørsbelysning er heller ikke optimalt for Roam 3. Dårlig lys er imidlertid noe alle actionkamera sliter med, også de aller dyreste.

Bildene er derimot ikke så mye å skrive hjem om. De kan imidlertid fint brukes til video, og det er timelapse-funksjon, men bildene er i 4:3-format og må beskjæres til 16:9 for å passe med videoopptakene dine.

Lyden lider også litt under den ekstra vanntettingen, og det er heller ikke mulig å koble til noen ekstra mikrofon, men her legger nok de fleste musikk til actionkameraopptakene sine uansett.

Konklusjon

Roam 3 er rimelig og gir god videokvalitet til prisen. Dette er kameraet for deg som skal ha det enklest mulig og som ikke er interessert i avanserte funksjoner.

Vi synes likevel at et nybegynnerkamera bør ha WiFi og en tilhørende app i 2014.

Det er mange ting å trekke for her, men takket være den kjekke opptaksbryteren, den unike roterende linsen, laserpekeren og vanntettingen, redder Roam 3 likevel fireren med et nødskrik.

Vi tror likevel ikke dette blir noen storselger. For bare 200 kroner mer, kan du nemlig komme over Sony HDR-AS100V eller GoPro Hero 3+ Silver, som begge er bedre kameraer med flere funksjoner, så det er et tøft marked Roam 3 nå skal prøve å erobre.

Les også

Test av seks actionkameraer

De beste appene for videoredigering

Pendlerfavoritten Bose QC25

Tips og triks for Galaxy-nettbrett

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også