Smart-TV på 1-2-3
Stor test av TV-pinner med Android Smart -TV
Har du lyst til å se Netflix på TV-en, men du har en TV uten Smart TV? Da kan en TV-pinne med Android være løsningen. Vi har testet fem aktuelle modeller.
På engelsk kalles de ofte TV-sticks, eller Mini-PC-er. Vi har valgt å kalle dem TV-pinner. Vi snakker om små Android-enheter du plugger rett inn i HDMI-porten på TV-en din, og dermed får du hele Android-opplevelsen på TV-skjermen.
Barnesykdommer
Det er tydelig at dette er en relativt ny produktgruppe, for her er det enkelte barnesykdommer å ta tak i.
Først og fremst er det stor forskjell på å navigere i Android via en touch-skjerm og på å navigere med mus, tastatur og/eller fjernkontroll på TV-en. Dette har til dels to av produsentene tenkt på, henholdsvis ved at de har lagt ved sin egen fjernkontroll, eller lagt et mer TV-vennlig grensesnitt oppå Android.
Her hadde det nok vært på sin plass med en produsent som både la ved en fjernkontroll, og laget et grensesnitt som var skreddersydd til denne kontrollen.
Mange muligheter
Det er uansett spennende med Android på TV-en, ikke minst fordi det gir så mange muligheter. Ikke bare får du muligheten til å surfe på nettet på TV-en, men du kan se på film og TV-serier gjennom streamingapper, som for eksempel Netflix.
Med en mediesenter-app har du plutselig et billig og strømgjerrig alternativ til en stue-PC, og er du litt teknisk av deg kan du koble en håndkontroller til enheten og spille spill fra Google Play.
Ingen toppmodeller
VI har prøvd fem forskjellige Android TV-pinner denne gangen. Fire av dem fant vi i norske nettbutikker, mens en måtte vi innom en kinesisk nettbutikk for å finne.
Grunnen til at vi gjorde det var rett og slett for å ha et alternativ til Rikomagics 4-kjerners modell.
Det er uansett ikke noe stort problem å bestille på nett fra utlandet. Bare vær oppmerksom på at du må betale norsk moms når pakken kommer inn i landet.
Mye likt
Det finnes mange modeller der ute, men veldig mye er bygd på akkurat de samme plattformene.
Alle Android TV-pinner vi har funnet kjører på Rockchips chipsett. Det er dermed ikke de store forskjellene rent ytelsesmessig, skjønt de finnes.
De største forskjellene finner du naturlig nok mellom 4-kjerners og 2-kjernersmodellene. Vi merket godt at stabiliteten og responsen i grensesnittet var bedre med fire kjerner.
Noen problemer
Alle modellene vi har testet hevder å støtte 1080p. Vi opplevde likevel at tre av modellene kjørte i 720p uansett hva vi gjorde.
Om dette er snikete markedsføring hvor det egentlig menes at pinnen kan spille av 1080p-materiale, eller om det er noe ved vårt oppsett som forårsaket dette har vi ikke funnet ut av, men har merket oss at flere på nettet har klaget over det samme på de aktuelle modellene.
Les også:
Test av Samsungs billige UHD-TV (4K)
Denne saken ble første gang publisert 03/01 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.