Sony Alpha 58

Billig fokusmester

Sonys SLT-kameraer er supre for autofokus i video, og A58 er en billig variant.

BILLIG: Sony Alpha 58 er et billig speilreflekskamera med Sonys SLT-teknologi.
BILLIG: Sony Alpha 58 er et billig speilreflekskamera med Sonys SLT-teknologi. Foto: Sony
Sist oppdatert
VIPPBAR: Den 2,7 tommer store skjermen til A58 er vippbar, men kan ikke svinges ut til sidene.
VIPPBAR: Den 2,7 tommer store skjermen til A58 er vippbar, men kan ikke svinges ut til sidene. Foto: Sony

Problemet mange speilreflekskameraer har er at de ikke kan bruke sin vanlige autofokussensor når du skrur på Live View eller vil ta opp video.

Det er fordi kameraene er avhengig av at speilet er felt ned foran bildebrikken for at autofokussensoren skal fungere. Dermed må man nøye seg med en langt dårligere kontrastbasert autofokus.

SLT

Sony har løst problemet på sin egen spesielle måte. De har nemlig laget et gjennomsiktig speil, hvor nesten alt lyset går gjennom speilet til bildebrikken.

Bare en svært liten del av lyset blir reflektert til autofokussensoren, og dermed får man brukt vanlig autofokus både ved bruk av Live View og ved videofilming.

Det er derfor Sony kaller dette for SLT-kameraer, Single-lens Translucent, mens vanlige speilreflekskameraer kalles SLR, Single-lens Reflexive.

Billig

Sony har andre billige varianter av SLT-kameraene sine. Både A57 og A37 som begge kom i fjor ligger rimelig lavt i pris.

En av de viktigste forskjellene er at A58 har fått 20 megapikslers oppløsning, mot 16 megapiksler som A57 og A37 har.

A57 er likevel et litt mer avansert kamera enn A58, og ligger dermed fortsatt litt høyere i pris.

A58 får du i skrivende stund for rundt fire tusenlapper med objektiv, og det er billig til speilrefleks å være.

Plastkamera

Det er flere ting som avslører at det her er snakk om en billigmodell. Kamerakroppen i plast, for eksempel. Kameraet føles riktignok solid likevel, men ikke på samme måte som dyrere modeller i metall.

Grepet er bra og gir deg godt tak om kameraet, men føles litt kort da lillefingeren gjerne havner under kameraet.

Skjermen er bare 2,7 tommer stor og har 460.800 punkters oppløsning. Beveger du deg litt opp i pris får du fort VGA-oppløsning på skjermen istedenfor.

En ulempe med SLT-teknologien til Sony er at du ikke får en tradisjonell optisk øyesøker. Istedenfor er det en elektronisk øyesøker.

Vi synes denne fungerer ganske bra, men vil nok ikke gjøre speilrefleksentusiastene helt fornøyd.

Enkelt i bruk

PLAST: Kamerakroppen er i plast, men kjennes solid ut likevel.
PLAST: Kamerakroppen er i plast, men kjennes solid ut likevel. Foto: Sony

Sony A58 er godt utstyrt med knapper slik at man lett kommer til de innstillingene man trenger å endre kjapt. Brukere av Sonys kompaktkameraer vil nok kjenne seg greit igjen i menyene og innstillingene.

En egen knapp oppå kameraet bytter raskt mellom skjerm og søker, og du har en egen videoopptaksknapp praktisk plassert ved tommelen.

En hurtigmeny gjør det også enkelt å endre innstillinger uten at du trenger å lete etter riktig knapp eller må gå inn i menyene.

Den vippbare skjermen gjør også kameraet litt mer praktisk når det gjelder å ta bilder i kinkige vinkler, men den kan bare vippes opp eller ned, ikke utover.

God bildekvalitet

Det er sjelden vi kommer over speilreflekskameraer som leverer direkte dårlig bildekvalitet, og det er heller ikke tilfellet her.

Sony Alpha 58

  • Oppløsning: 20 megapiksler
  • Bildesensor: 23,2 x 15,4 mm, Exmor APS HD CMOS
  • Skjermstørrelse: 2,7 tommer
  • Skjermoppløsning: 460.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 100-16000
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 25 bps
  • Seriefoto: 8 bps
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • Minnekort: SD, SDHC, SDXC, Memory Stick Duo
  • Mål: 12,86 × 9,55 × 7,77 cm
  • Vekt: 492 gram

Bildene ser skarpe og rene ut, selv på høy ISO.

Kornene begynner så smått å øke når du begynner å skru ISO-verdien oppover, men her gjør Sonys støyfilter en veldig god jobb med å holde korn og støy under kontroll uten at det går for mye ut over de fine detaljene i bildene.

Faktisk blir verken kornene eller støyfiltret spesielt plagsomt før ISO 12800, og selv da er bildene helt greie. Like fine som de du får fra dyrere kameraer, som for eksempel Nikon D7100, er de dog ikke.

Detaljskarpheten synker sakte, men sikkert etter som lysfølsomheten økes, men synker aldri katastrofalt lavt. Vi har sett kameraer som bare leverer grøt på de høyeste ISO-innstillingene, og det er slettes ikke tilfellet her.

Aller best er selvsagt kvaliteten på lav ISO, og selv om A58 ikke ligger i øverste sjiktet her, så er både skarpheten og kornene veldig fine.

Gjør jobben for deg

Sony skryter også av at A58 kan komponere bildene for deg. Ved bruk av en funksjon kalt Automatisk Beskjæring vil kameraet i visse tilfeller foreslå en beskjæring av bildet som skal gi best mulig komposisjon.

Dette er mer en kuriositet etter vår mening, og siden funksjonen ikke fungerer når du har valgt å lagre råbilder, så vil vi heller anbefale å gå for råbildene enn å satse på at kameraet skal beskjære bildene for deg.

Ellers er A58 mye kamera for pengene. Spesielt når det gjelder videofilming er det supert, og det er såpass enkelt i bruk at det også er et bra alternativ for dem som vil prøve seg på speilrefleks for første gang.

I skrivende stund fant vi Sony A58 til lavest pris med 18-55 mm hos www.pixmania.com til 4008 kroner.

Testbilder fra Sony Alpha 58

Les også:

Bra TV med bra design

Ganske stilig og billig Windows-mobil

Kule hodetelefoner

ENKELT: Sony Alpha 58 har ikke noe infoskjerm på toppen slik litt mer avanserte speilreflekskameraer ofte har.
ENKELT: Sony Alpha 58 har ikke noe infoskjerm på toppen slik litt mer avanserte speilreflekskameraer ofte har. Foto: Sony

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også