D-Link DCS-5222L – trådløst nettverkskamera
Dette stopper tyven
D-Link DCS-5222L er et webkamera som er supert om du vil overvåke egen eiendom, som hjem, garasje, hytte eller uteområder. Dessverre har kameraet en stor svakhet.
Om ikke det trådløse nettverkskameraet DCS-5222L fra D-Link akkurat stopper tyven, så kan du hvert fall få et bilde av vedkommende.
DCS-5222L er kanskje noe av det beste og billigste du kan kjøpe akkurat nå om du jakter på et kamera som kan overvåke egen eiendom, som hus, hytte, garasje eller uteområder.
Kameraet er et «innekamera», men du kan bruke det til utendørs overvåking om du for eksempel setter det i et vindu eller inne i garasjen. Da må du riktignok ta høyde for noe gjenskinn fra vindusruten på kveldstid, men med riktig vinkel mot vindusruten erfarte vi at det gikk greit likevel.
Avanserte muligheter
Kameraet har en design som gjør at den ligner på roboten R2-D2 (Artuditu) og er spekket med funksjoner som horisontal og vertikal panorering (+/- 170 grader horisontalt og -25 til +90 grader vertikalt), mikrofon, lydutgang og muligheten for strøm via Ethernet, så snakker vi om et kamera med relativt avanserte muligheter.
Det gjør også at kameraet ikke bare henvender seg til forbrukermarkedet, men kan også være et godt alternativ for mindre bedrifter.
Frykter du at du er overvåket, finnes det måter å avsløre en slik overvåkning.
Enkel oppkobling
Spesifikasjoner: D-Link DCS-5222L
Nettverk: Eternet (kabel) og trådløst (WiFi, 802.11n)
Maks bildefrekvens: 30 fps
IR-rekkevidde: 5 meter (nattsyn)
Digital zoom: 4x
Innebygd mikrofon: Ja
Maks oppløsning: 1280 x 720
Strømforbruk: 10,4 Watt (maks)
Størrelse: 11,4 x 12,5 x 11,4 cm
Vekt: 540 gram
Annet: Kontinuerlig videoopptak, videoopptak iht. ukentlig plan, bevegelsessensor, sende bilder/video til ftp/e-post. NB! Bruk i uoppvarmet rom - tåler driftstemperatur til 0 grader C.
Installasjonen av DSC-5222L er til et visst nivå enkelt. For å komme i gang er det bare å koble kameraet til den trådløse ruteren med en kabel, koble til strøm og følge oppskriften fra installasjons-CD-en. Vær bare oppmerksom på to ting under installasjonen.
For det første må du huske å koble kameraet til ditt trådløse nettverk under installasjonen, om du ønsker å kunne flytte det rundt omkring uavhengig hvor ruteren din står. I tillegg må du huske på å koble kameraet ditt til skytjenesten MyDlink (eu.mydlink.com) under installasjonsprosessen (bruk en eksisterende konto eller lag deg en ny).
Dette må du gjøre om du ønsker tilgang til kameraet via mobilen - og fordi det er kun under installasjonsprosessen du får koblet et kamera til din MyDlink-konto. Litt klønete, men vi fant hvert fall ingen andre enkle måter å gjøre det på.
Tre grensesnitt
Men om den initiale oppkoblingen er enkel, blir det litt mer komplisert når du tar i bruk alle mulighetene for kontroll av kameraene. For, du får ikke mindre enn tre mulig grensesnitt å jobbe i. Du har et grensesnitt via skytjenesten MyDlink, ett via kameraets nettbaserte grensesnitt og ett via overvåkingsprogramvaren D-ViewCam som følger med.
Hver for seg overkommelige måter å styre kameraene på, men til sammen kan det bli litt uoversiktlig. Personlig liker vi best det webbaserte «original»-grensesnittet, selv om et kan oppleves som litt tregt. Her har du likevel alle funksjonene samlet på en relativ grei måte. Har du konfigurert noen rutere vil du også kjenne igjen logikken. MyDlink fungerer bra til å sjekke kameraet via mobilen. Du må da laste ned appen MyDlink Lite (gratis).
Bevegelig
Kameraet har flere funksjoner som utnytter bevegeligheten til objektivet. Du kan du sette opp kameraet til å skanne et område etter et bestemt mønster, for eksempel venstre, rett fram, høyre og så samme rute tilbake men da med objektivet rettet noen gradere høyere opp. Slik kan man faktisk overvåke et relativt stort område.
Står kameraet riktig plassert, for eksempel i et vindu, kan denne overvåkingen også inkludere områder både inne og ute. Kameraet støtter bevegelsesgjenkjenning og kan ta bilder/video basert på bevegelser i hele eller kun deler av bildet.
Bilder kan sendes til et minnekort internt på kameraet. Det beste er likevel å sette opp en automatisk videresending av bildene til din e-post eller til en FTP-server. Da er du sikker på at du har bildene om noen skulle ta med seg kameraet når de først er innom huset ditt.
Programmet D-ViewCam kommer nok først til sin rett om du har flere enn 3-4 kameraer koblet opp og du ønsker å vise en kontinuerlig overvåking på en skjerm - typisk behovet til en liten eller mellomstor bedrift.
Gode bilder, kort rekkevidde
Bildene DCS-5222L er relativt gode, og bedre enn på mange andre web/IP-kameraer for forbrukermarkedet vi har testet. Oppløsningen kan være på hele 1280 x 720 og vi klarte til og med å få til nattbilder som var greie. Husk bare at bildene som blir sendt til din e-postadresse, om du setter opp denne funksjoner, er relativt små. Her bør du justere innstillingene slik at du får tilsendt bilder med maksimal oppløsning.
Det største og eneste problemet med DCS-5222L, hvert fall enheten vi hadde inne til test, var den trådløse rekkevidden. Sammenlignet med en rimeligere modell (D-Link DCS-932L) var rekkevidden på DCS-5222L flere meter kortere. Faktisk så mye som 5-6 meter. Det er mye i et hus og kan bidra til at man ikke får en optimal plassering av kameraet.
Tips
Har du flere nettverkskameraer kan det være greit om alle har samme brukernavn og passord. Med flere enn to kamera blir det lett for mange passord og brukernavn å holde styr på. Husk bare at med ett passord/brukernavn så gir det tilgang til alle dine kamera. Så vær forsiktig med hvem du gir tilgang - og bytt passord i ny og ne. Du kan uansett opprette egne brukerkontoer om det er andre personer som skal ha tilgang til et eller flere kamera. Og, husk å bytte passord i ny og ne.
Det er også litt klønete at man må aktivere den eksterne antennen i menyen. Kameraet velger som standard den interne antenne og ikke den eksterne. Her burde det vært en logikk som gjorde at kameraet automatisk brukte den beste antennen - eller begge.
Skal kameraet stå i et støvete miljø (f.eks. inne i en garasje) kan det være greit å merke seg at objektivet med pan/tilt-funksjonen er en åpen konstruksjon og vil være utsatt for støv og skitt.
En smart detalj er av/på-bryter på selve strømledningen. Da kan man enkelt slå av kameraet om kameraet står i stua. Det kan være greit at ingen får tilgang på verken lyd eller bilde fra rommet om du skal ha en helaftens gutte-/jentekveld.
Konklusjon
Med D-link DCS-5222L får du rett og slett mye for pengene. Med en litt bedre rekkevidde på det trådløse nettverket hadde toppkarakteren vært sikret. Vi trekker en del for dette, men er forberedt på å oppjustere karakteren om det kommer en fiks for problemet.
Kameraet er spekket med funksjoner, gode bilder (også om natten) og med MyDlink Lite appen har du full kontroll via mobilen. Har du mange nettverkskameraer får du også med en programvare som duger bra om du har mer enn 3-4 kameraer. Private sikkerhetstiltak som dette blir ikke mindre viktige og vi tipper mange potensielle tyver snur når de ser en liten lysende «Artuditu» i vinduet.
Les også:
Nå får du supermobilene til halv pris
Test: Toppkarakter til Samsung Galaxy Note II
Gratis film og TV-serie med Netflix ut året
Denne saken ble første gang publisert 23/10 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.