Sonos SUB
Ingen vei tilbake
Har du Sonos? Ikke les dette dersom du ikke har tenkt å svi av 5.500 kroner.
Spesifikasjoner Sonos SUB
Forsterker: 2 stk. Class-D digital forsterker
Frekvens: Spiller ned til 25 Hz
Nettverk: SonsoNET 2.0 (sikret), med en funksjon der en Sonos-enhet fungerer som en forsterker/forlenger av nettverket.
Nettverk: Trådløst, en Ethernetport
Størrelse: 40,2 x 15,8 x 38 cm (H x D x W)
Vekt: 16 kilo
Orientering: Kan stå eller ligge
Annet: Innebygde gummiføtter (filtknotter følger med om du vil legge den horisontalt)
Virker ikke med Sonos Connect ZP90/ZP80 (enheter uten forsterker)
Tidlig i mai fikk vi et forvarsel om at det ville komme en stor Sonos-nyhet i begynnelsen av juni. Blant forslagene i redaksjonen på hva det kunne være, så kan vi avsløre at en subwoofer var ikke blant de tingene vi så komme.
Vi skal også ærlig innrømme at vi møtte nyheten med et skuldertrekk og et lite gjesp.
Var det alt de kunne komme opp med?
Men å teste enheten måtte vi selvsagt gjøre. De første positive overraskelsene fikk vi da vi pakket opp Sonos SUB. Ikke bare veier den solide 16 kilo, den har også et skulpturelt design som gjør at du fint kan vise den fram. Du kan putte den under en sofa eller bak en stol, men visuelt tåler den helt klart å stå fremme.
Oppkoblingen er like enkel som det bruker å være på Sonos; koble til strømmen og trykk på knappen og systemet er oppe og går etter ett minutt. Merk at denne subwooferen gjør best nytte for seg om du har et Sonos-system med minst to høyttalere. Vi testet Sonos SUB sammen med to stykk Play:3-høyttalere som var satt opp i et stereopar. Dette oppsettet (uten subwooferen) har vi testet tidligere med godt resultat. Vi skrev den gang at to stykker Play:3 fungerte bra i et mindre rom, mens det kunne oppleves som litt knapt i en stor stue.
Og det er her Sonos SUB skal gjøre en jobb.
Og, vi innrømmer at vi ble mektig imponert da vi koblet inn subwooferen første gang. Sonos SUB gir en tyngde og dynamikk til lydbildet som vi nesten ikke trodde var mulig kun ved å legge til en subwoofer. Der de to Play:3 høyttalerne alene må slite litt for å gjøre seg bemerket, løfter Sonos SUB lydbildet mange hakk og tilfører et spenn i musikken og fyller stua med lyd som man skulle tro kom fra et mye større anlegg. Vi testet oppsettet på flere typer musikk og stort sett synes vi Sonos SUB leverte varene. På enkelte typer låter med mer bass enn normalt synes selv vi at det kunne bli i meste laget, men det kan du selv justere. Alt styres via PC/Mac eller apper til Android eller iOS.
Selve subwooferen til Sonos består av to høyttalerelementer som peker rett mot hverandre. Dette skal eliminere vibrasjoner. Og det stemmer. Kun med subwooferen på maks bassvolum ante vi en liten krusing på toppen av kaffekoppen vår. På normale nivåer er det helt blikkstille i kaffekoppen. Imponerende. I oppsettet kan du justere både nivået og balansen i subwoofern slik at den fyller rommet på en balansert måte. Dette synes vi Sonos lykkes godt med. Du kan dempe den så den nesten ikke høres til et volum som får krystallglassene til å danse.
Har du et oppsett med to eller flere Sonos-høyttalere i stua, vil Sonos SUB gi deg et kraftig løft i lydnivået, men du kan også starte med en enkel Play:3 om du alt har kjøpt en slik.
Prisen på 5.500 kroner er ikke avskrekkende, men om du starter på bar bakke, og vil ha et stereo-oppsett, må du kjøpe to stykk Sonos Play:3, en Sonos Bridge og en Sonos SUB for å ha et bra «anlegg». Da er prisen plutselig kommet opp i 10.600 kroner. Den store fordelen med Sonos er at det er modulbasert slik at du kan bygge litt etter litt. Systemet støtter opp til 32 soner, så du har litt å gå på. Senere i høst kommer det en utgave av Sonos SUB i matt sort som skal koste cirka 1.000 kroner mindre.
Les også:
Disse ordene trenger du: Ord med W og ord med C i Wordfeud
Her er Microsofts iPad-utfordrer
Denne mobilholderen til bilen slipper ikke taket
Denne saken ble første gang publisert 19/06 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.