Fototips

Slik fotograferer du stjernespor

Hva er vel bedre enn å ta en tur ut en klar høstnatt og fotografere stjernene? Teknikken med å fotografere stjernespor er ikke veldig vanskelig – men krever litt tålmodighet.

STJERNESPOR: Klarvær og en porsjon tålmodighet må til om du skal fotografere stjernenes bevegelser på himmelen.
STJERNESPOR: Klarvær og en porsjon tålmodighet må til om du skal fotografere stjernenes bevegelser på himmelen. Foto: Kirstea/Flickr
Sist oppdatert
SLIK GJØR DU DET: Har du lurt på hvordan Band of Horses har laget sitt siste albumcover? Vi viser deg hvordan.
SLIK GJØR DU DET: Har du lurt på hvordan Band of Horses har laget sitt siste albumcover? Vi viser deg hvordan. Foto: Produsent

Kalde og klare høst- og vinterkvelder har sine fordeler.

Det betyr perfekte forhold for litt nattlig fotografering.

Å fotografere stjernene i bevegelse kalles gjerne startrails-fotografering, eller stjernespor-fotografering på norsk.

Teknikken baserer seg på at jorda roterer, og at stjerne dermed flytter seg over himmelen i løpet av natta.

I løpet av 24 timer har en stjerne dannet en hel sirkel, men du trenger ikke vente mange minuttene før du har fanget kurver i stedet for punkter, når du tar bilde av stjernehimmelen.

Den eneste stjernen som står i ro på himmelen er Nordstjernen.

Alle de andre stjernene roterer rundt Nordstjernen, og det gjør at et langeksponert bilde av stjernehimmelen vil se ut som en sirkel, med Nordstjernen i midten.

Liker test ut nye fototeknikker bør du også se på hvordan du kan lage kunstneriske bilder med HDR-teknikken.

To ulike teknikker

For å fange stjernesporene på et bilde, må du eksponere bildet så lenge at stjernene beveger seg mens bildet blir tatt.

Selv om hver enkelt stjerne ikke har beveget seg så mye, gjør mengden stjerner at du oppnår en fin effekt ved å eksponere bildet i 15 minutter.

Det finnes minst to måter du kan gjøre dette på.

Enten kan du ta et enkelt langeksponert bilde, eller du kan ta en serie kortere eksponerte bilder og sette dem sammen i ettertid.

Problemet med den første metoden er at det er vanskelig å ha kontroll på hvordan bildet blir eksponert.

Dessuten vil himmelen avgi en del lys i løpet av eksponeringstiden, nesten uansett hvor mørkt det er ute.

Derfor vil himmelen se lysere ut jo lenger du eksponerer bildet, noe som gjør stjernespor-effekten mindre tydelig, samtidig som det ikke ser ut som et nattbilde.

Ulempen med å sette sammen en serie bilder, er at du vil få et lite opphold i stjernesporet for hver gang du tar et nytt bilde.

Hvor synlig det blir, avhenger av hvor fort du rekker å sette i gang en ny eksponering, og hvor mye du forstørrer bildet i ettertid.

Men siden dette er en langt enklere metode som lettere gir gode resultater, er det likevel denne vi skal demonstrere i denne artikkelen.

Les også:

Slik tar du bedre portretter

LANGEKSPONERT: Det er mulig å ta et stjernespor-bilde med bare én eneste eksponering. Dette bildet er eksponert i 11 minutter midt på svarte natta. Den lange eksponeringstiden gjør at det likevel ser ut som dagslys, og at stjernespor-effekten ikke blir så tydelig.
LANGEKSPONERT: Det er mulig å ta et stjernespor-bilde med bare én eneste eksponering. Dette bildet er eksponert i 11 minutter midt på svarte natta. Den lange eksponeringstiden gjør at det likevel ser ut som dagslys, og at stjernespor-effekten ikke blir så tydelig. Foto: Knut Aril Vold

Rett deg mot nord

LILLEBJØRN: Nordstjernen ligger i stjernebildet Lillebjørn. En enkel måte å finne den på, er å ta utgangspunkt i Karlsvogna og måle rundt en håndsbredd med spredte fingre og strak arm.
LILLEBJØRN: Nordstjernen ligger i stjernebildet Lillebjørn. En enkel måte å finne den på, er å ta utgangspunkt i Karlsvogna og måle rundt en håndsbredd med spredte fingre og strak arm. Foto: Illustrasjon

Selv om teknikken i seg selv ikke er så vanskelig, er det viktig å gjøre en del forberedelser før du setter i gang.

For det første kan det være lurt å lete etter et sted å fotografere mens det er dagslys.

Gode motiver kan være vanskelige å finne i svarte natta, og du ser stort sett ingen ting gjennom søkeren.

Et bilde som bare inneholder stjernehimmelen blir sjelden veldig interessant, så let etter spennende forgrunnsmotiver som kan egne seg.

Tenk på at fotoapparatet må rettes nesten rett oppover når du vurderer motivene.

Siden stjernene roterer rundt Nordstjernen, kan det være en god idé å prøve å finne et motiv som kan fotograferes mot nord.

Da vil du i få en sirkel av stjerner på bildet, hvis det er det du ønsker.

En tommelfingerregel når du skal lete etter Nordstjernen er å finne det kjente stjernebildet Karlsvogna, og sikte ut fra enden av selve vogna.

Hvis du holder armen strakt ut og sprer fingrene, ligger Nordstjernen omtrent en håndsbredd fra «hjørnet» på Karlsvogna.

Les også:

Alle våre kameratester

Sjekk værmeldingen nøye

UFLAKS: Fly er ingen bra ting når du fotograferer stjerner. Med mindre du har flaks og får en stripe som passer inn i komposisjonen, kan et fly fort ødelegge hele bildet ditt.
UFLAKS: Fly er ingen bra ting når du fotograferer stjerner. Med mindre du har flaks og får en stripe som passer inn i komposisjonen, kan et fly fort ødelegge hele bildet ditt. Foto: Knut Aril Vold

Når du står ute midt på natta og fotograferer stjerner, er noe av det aller mest irriterende som skjer at det begynner å komme skyer snikende.

HELT NØDVENDIG: Du kommer ikke utenom et godt stativ, hvis du ønsker å prøve deg på å fotografere stjernespor.
HELT NØDVENDIG: Du kommer ikke utenom et godt stativ, hvis du ønsker å prøve deg på å fotografere stjernespor. Foto: Knut Aril Vold
VIDVINKEL: Med et skikkelig vidvinkelobjektiv er det lettere å ta gode stjernespor-bilder, som for eksempel dette 10-20mm-objektivet fra Sigma.
VIDVINKEL: Med et skikkelig vidvinkelobjektiv er det lettere å ta gode stjernespor-bilder, som for eksempel dette 10-20mm-objektivet fra Sigma. Foto: Knut Aril Vold

Også helt lette små skyer kan ødelegge stjernesporene dine og gjøre dem svakere.

Det er vanskelig å gardere seg helt mot dette, men sjekk i hvert fall værmeldingen nøye, og velg deg en natt hvor det er meldt helt skyfritt vær.

Sjekk også når månen står opp og går ned igjen. Månen avgir så mye lys at det kan ødelegge bildet ditt fullstendig, så velg et tidspunkt når det ikke er måneskinn (og i hvert fall ikke fullmåne).

Et problem kan også være lysstøy fra byer og bygninger.

Som du sikkert har lagt merke til er stjernehimmelen vakrest, og stjernene flest, når du befinner deg et sted langt fra folk, så det kan være verdt å ta seg en tur ut i ødemarka.

Best med vidvinkel

Det er ikke til å komme utenom at det kreves noe utstyr for å ta gode bilder av stjernespor.

Et minimum er at du har et kamera hvor du selv kan styre lukkertiden og blenderåpningen manuelt.

Det er mange som har skaffet seg nye speilreflekskamera, som for eksemepl Canon EOS 550D, som vil fungere ypperlig til dette formålet.

I tillegg er du helt avhengig av et stødig kamerastativ.

Det er også en helt klar fordel å ha et objektiv med kraftig vidvinkel.

Les vår guide til objektiver her.

Til et vanlig speilreflekskamera (som ikke har fullformat-sensor) kan du med fordel bruke en brennvidde på 10 mm for å få med både et forgrunnsmotiv og en stjernesirkel.

Det går også an å bruke større brennvidder, men det vil være vanskeligere å få med hele sirklene.

Også en kraftig lommelykt kan være nyttig tilbehør i fotobagen.

Den kan være til nytte både til å finne veien, hjelpe til med å stille skarpt og til å lyse opp forgrunnsmotivet under fotograferingen.

Siden nordstjernen alltid befinner seg mot nord, er et kompass heller ingen dårlig idé å ha i bagen når du går ut.

Slik stiller du inn kameraet

Du er avhengig av å bruke manuelle innstillinger når du skal ta et stjernesporbilde.

Hvordan du stiller inn kameraet vil avhenge av modellen du bruker.

Bruk helst seriemodus, slik at kameraet automatisk tar flere bilder etter hverandre, uten at du må trykke på utløseren på nytt.

På den måten blir tiden mellom da bildene blir tatt kortest mulig, og du risikerer ikke å komme borti kameraet og dermed flytte det ut av posisjon mellom bildene.

Det er vanskelig å måle nøyaktig hvordan bildet skal eksponeres for å bli perfekt.

Ta utgangspunkt i den lengste lukkertiden kameraet klarer, noe som ofte er 30 sekunder.

Som et utgangspunkt kan blenderåpningen stilles inn til rundt F7.0, og ISO-verdien til 400.

Bruk manuell fokus, og prøv så godt som mulig å stille skarpt i mørket.

Her kan lommelykta komme til hjelp.

Ta testbilder

Når du har stilt inn kameraet, bør du aller først ta testbilder til du blir fornøyd.

Du bør sjekke at testbildet ser greit eksponert ut, og også at komposisjonen er slik du vil ha den.

SETT SAMMEN: For å unngå at nattbildene dine ser ut som om de er tatt i dagslys, kan det være lurt å sette sammen flere kortere eksponerte bilder til et stjernespor-bilde.
SETT SAMMEN: For å unngå at nattbildene dine ser ut som om de er tatt i dagslys, kan det være lurt å sette sammen flere kortere eksponerte bilder til et stjernespor-bilde. Foto: Knut Aril Voldl
BYMOTIV: En opplyst by kan være en fin forgrunn til et stjernebilde, men lyset fra byen gjør stjernesporene utydelige. Da dette bildet ble tatt var det også måneskinn, noe som ikke er ideelt.
BYMOTIV: En opplyst by kan være en fin forgrunn til et stjernebilde, men lyset fra byen gjør stjernesporene utydelige. Da dette bildet ble tatt var det også måneskinn, noe som ikke er ideelt. Foto: Knut Aril Vold

Sjekk at himmelen ikke er for mørk eller for lys.

Zoom inn i bildet, og se etter at stjernene faktisk synes tydelig på bildet.

Vær nøye med å sjekke at bildet er i fokus, så slipper du den store irritasjonen å komme hjem med en hel natts arbeid og bare uskarpe bilder!

Hvis testbildet ser for lyst ut, er det bare å redusere blenderåpningen (høyere tall = redusert blenderåpning), og prøve igjen.

Du kan også justere til en lavere ISO-verdi.

Vi anbefaler ikke å gå høyere enn ISO 400, fordi høyere ISO gir mer digitalt støy i bildene.

Øker du blenderåpningen, vil du få en dårligere dybdeskarphet.

Det betyr at det kan være vanskeligere å få både forgrunnsmotivet og stjernehimmelen i fokus.

Her må man altså prøve seg fram, for å finne et greit kompromiss.

Orker du ikke å vente 30 sekunder for hvert testbilde du skal ta, så kan du stille inn kameraet på høyest mulig ISO-verdi.

For hver gang ISO-verdien dobles, kan du halvere lukkertiden for å få samme eksponering.

Men husk å stille ISO-verdien ned igjen før du begynner å ta serien.

Når du først er i gang er det bare tålmodigheten som setter grenser.

Jo flere bilder du tar, jo bedre utgangspunkt har du for å lage et stilig bilde når du kommer hjem.

Vårt tips er at du minimum bruker 15 minutter (30 eksponeringer à 30 sekunder).

Men bruk gjerne mer, hvis du har tålmodighet til det.

Lys opp forgrunnen

Hvis du ønsker å lyse opp forgrunnsmotivet med en lommelykt, så gjør det på de første eller siste bildene du tar.

Det er ikke så lett å beregne hvor mye lys som blir riktig.

Hvis bildene er i begynnelsen eller slutten av serien, kan de lett fjernes når du setter sammen serien etterpå.

ENKELT OG BRA: Programmet Startrails er gratis og svært enkelt i bruk. Det setter kjapt sammen en bildeserie til et ferdig stjernespor-bilde.
ENKELT OG BRA: Programmet Startrails er gratis og svært enkelt i bruk. Det setter kjapt sammen en bildeserie til et ferdig stjernespor-bilde. Foto: Knut Aril Vold

Slik setter du dem sammen

Når du til slutt sitter med en lang serie (nesten) like bilder, er det på tide å sette dem sammen på PC.

Til det er det enkle gratisprogrammet Startrails glimrende.

Programmet laster du ned fra www.startrails.de.

Startrails trenger ingen installasjon, så det er bare å pakke ut zip-filen du har lastet ned og starte filen Startrails.exe.

Det første du gjør er å gå til fanen «File», og velge «Open Images».

Velg det første bildet i serien, hold «Shift» inne, og trykk på det siste bildet i serien.

Dermed får du importert alle bildene på en gang. Du får da opp en liste over alle bildene i venstremargen.

Trykk på et bilde for å forhåndsvise det. Hvis et bilde har blitt mislykket på grunn av belysningen eller andre problemer, kan du fjerne haken foran dette bildet.

Men hvis du fjerner bilder midt i serien, så vær klar over at stjernesporet vil få et lite opphold (hakk) akkurat der.

Når du har valgt bildene du vil ha med, er det bare å trykke på «Build» og «Startrails», så setter programmet i gang.

Hvor lang tid det tar avhenger av hvor kraftig PC du har, og hvor høy oppløsning bildene har.

Er du fornøyd med resultatet, er det bare å velge «File» og «Save Image» for å lagre det ferdige resultatet på harddisken.

Så er det bare å kikke nøye på det, finne ut hva du kunne gjort bedre - og vente til neste natt for å gjøre nye forsøk. Lykke til!

Les også:

Våre beste fototips

Vinn Samsung Galaxy S

Test: Bærbar 15,6 tommer fra Dell

MED HORISONT: Det er mulig å ta stjernespor-bilder hvor horisonten er med, men det krever at du har et vidvinkelobjektiv. Eventuelt kan du ta bildet på høykant for å få med mer av himmelen.
MED HORISONT: Det er mulig å ta stjernespor-bilder hvor horisonten er med, men det krever at du har et vidvinkelobjektiv. Eventuelt kan du ta bildet på høykant for å få med mer av himmelen. Foto: Knut Aril Vold
OPPLYST BAKFRA: Denne statuen er opplyst med en kraftig lommelykt fra baksiden da et av bildene ble tatt. Eksperimenter gjerne med ulik lyssetting av motivet ditt. Kameraet er montert på stativ rett under statuen, pekende oppover med et 10mm vidvinkelobjektiv.
OPPLYST BAKFRA: Denne statuen er opplyst med en kraftig lommelykt fra baksiden da et av bildene ble tatt. Eksperimenter gjerne med ulik lyssetting av motivet ditt. Kameraet er montert på stativ rett under statuen, pekende oppover med et 10mm vidvinkelobjektiv. Foto: Knut Aril Vold

Denne saken ble første gang publisert 21/10 2010, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også