LG BD370
En fest av en BD-spiller
Dette hadde vi ikke sett komme: LG disker opp med kanskje den beste Blu-ray-spilleren for under 5000 kroner. Og selv koster den kun drøyt 1.500 kroner. Her blir det BD-fest!
Spesifikasjoner
Videooppskalering: Ja, opp til 1080p24
Multiregion: Nei, Region B (BD); R2 (DVD)
HDMI: 1 stk. v1.3a
Komponent: Ja
Flerkanals phono lyd: Nei
Digital lyd: Ja, koaksial & optisk utgang
SACD/DVD-A avspilling: Nei, ikke standard med Blu-ray
Dolby TrueHD/DTS-HD MA dekoding: Ja/Ja
Dolby TrueHD/DTS-HD MA bitstream: Ja/Ja
Profil 2.0: Ja med BD-Live funksjonalitet via Ethernet
Mål: 43 x 5,4 x 24,5 cm
Vekt: 2,7 kg
Annet tilbehør: USB 2.0-port; avspilling av AVCHD, DivX, MKV, MP4, MP3, WMA, JPEG, PNG; Ethernet port; YouTube portal
Det er bare noen uker siden vi kåret Panasonics BD80 til kongen på haugen blant Blu-ray-spillere i de rimeligere prisklassene.
Det var før vi hadde fått sett nærmere på LGs BD370, og etter at vi har gjort det, ser det ut som Panasonic fikk en kortvarig periode på seierspallen, for LG leverer virkelig en godbit av en spiller.
Les også: De 50 beste blu-ray-filmene
Denne spilleren kan du faktisk få tak i helt ned til 1600 kroner om du leter litt rundt, og da får du en utmerket spiller for Blu-ray-filmene dine.
Den kan bitstreame DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD (i tillegg til å dekode internt) og er en fullt ut Profil 2.0-spiller.
Som med BD80 får du også her en USB 2.0-port og tilgang på YouTube via Ethernet.
Men her slutter likhetene mellom de to rivalene.
Les også: Test av Sony BDP-S760 Blu-ray spiller
Estetisk sett er LGs spiller mye penere, etter min oppfatning.
Menyene er dessuten befriende enkle å bruke, og spilleren er i all hovedsak også enkel å operere.
En Blu-ray-disk lastes inn på bare 20-30 sekunder, altså omtrent like kjapt som en DVD.
Alt dette er vel og bra, men ikke hele forklaringen på at jeg har blitt så begeistret for LG BD370.
MKV-støtte
Det er nemlig en helt konkret årsak til at denne spilleren bør havne øverst på ønskelisten til alle som har en smule over middels interesse i film og teknologi.
Og det har ikke noe med video- og lydkvaliteten, eller tilkoblinger og slikt. Nei, den årsaken som i seg selv gjør BD370 til en unik spiller ligger i dens evne til å kunne spille av høyoppløste MKV-filer. Å ja!
Les også: Test av HPs Apple-klone
For de av dere som ikke er kjent med dette formatet: Kort fortalt er filer med navnet .mkv like med dem som er kodet i formater som DivX eller XviD, men med mye bedre bilde- og lydkvalitet.
Men egentlig er ikke MKV en kodek på samme måte som for eksempel DivX, det er egentlig et program som kobler sammen to ulike streamer (lyd og bilde) og pakker dem sammen i ett format.
På grunn av den høye kvaliteten, er dette også et format som allerede har blitt adoptert av slemme Bit-Torrent-pirater som legger ut Blu-ray-filmer eller HD TV-show i MKV-format.
Fremtidig format
Det er faktisk en liten revolusjon i seg selv at BD370 kan spille disse filene.
De eneste som har kunnet spille av slike filer tidligere, har vært PC-er eller HDD-baserte mediespillere - og det er ikke akkurat noe den vanlige forbruker har i stua si. Heller ikke Playstation 3 kan spille MKV-filer (du må konverterte slike filer med programvare som eksempelvis MKV2VOB først).
Siden dette formatet kan se ut til å bli standard for Internett-relatert høyoppløst materiale, er det meget fremtidsrettet og nyskapende å inkludere det i en BD-spiller på det nåværende tidspunkt.
Det er flere nettfora som allerede har lovprist BD370 for å kunne spille av MKV-filer lagret på en USB-pinne, men ikke alle har fått med seg at den også spiller dem om de brennes på en DVD-plate.
Jeg forsøkte meg på flere filmer, og selv om det kom opp en advarsel på spilleren om det muligens kunne være problemer med avspillingen, opplevde jeg ikke det - alle filene jeg brant fikk jeg åpnet og spilt av uten noe tull.
DVD på det jevne
Nok om formater nå. LG BD370 er også en svært god BD-spiller, og den hadde ikke noe problem med å bestå de tekniske testene våre, med like stor letthet som rivalen fra Panasonic. Quantum of Solace ser rett og slett strålende ut - bedre enn den gjør på langt dyrere spillere.
Med 1080p24 er bildene skarpe og flotte, alle overganger er myke uten noe tap av kvalitet eller etterslep.
Dette gjelder også ved svært raske kamerapanoreringer. Fargene er også strålende gjengitt, og lyden følger godt med, med god deling og spredning i rommet - til og med om man bruker noen av dekoderne som følger med spilleren.
Dessverre kan ikke det samme sies å gjelde for DVD-avspilling, her er det bildestøy og forstyrrelser å spore.
Spilleren kan oppskalere SD-materiale til 1080p50, men ikke bedre enn de rimeligste og mindre modellene også kan. Og det er her Panasonics nye spiller har en fordel.
Men personlig er jeg ikke i tvil om hvilken spiller jeg foretrekker. Jeg kan leve med LG BD370s begrensede DVD-ytelse (og fraværet av flere lydkanaler ut) fordi resten av pakken er så attraktiv.
Og da har jeg knapt nevnt muligheten for å spille av videoer direkte fra YouTube (som både er enklere og ser bedre ut enn hos Panasonics Viera Cast tilbud), eller hvor rask den er til å laste disker og starte opp. Dette er bare detaljer, eller kremen på kaken om man vil.
For dette er virkelig en fest av en HD-spiller, med tilbehør som kommer til å bli vanlig på BD-spillere først et godt stykke inn i fremtiden.
Les også: Test av Bower & Wilkins Panorama (lydfjøl)
Denne saken ble første gang publisert 30/12 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.