Test av 7 digitale speilreflekskameraer
Finn speilrefleksen du trenger
Du tar ikke automatisk bedre bilder ved å bytte kompaktkameraet ut med et speilrefleks, men potensialet blir med en gang mye større.
Om testen
- Vi har testet 7 modeller fra de billigste opp til 10.000 kroners klassen.
- Vi har bare testet kameraene med medfølgende objektiv, noe som betyr at dette blir mer en test av kit-et (kamerahus + objektiv), enn av bare kamerahuset. Du får tross alt ikke tatt noen bilder uten å ha et objektiv på kameraet.
- Testen er første gang publisert i HjemmePC i mai 2009.
Folks fotovaner forandrer seg. Ikke bare ved at man flytter seg fra klassiske film-kameraer til digitale apparater, men også hvordan man ser på bildene.
Før gikk gjerne flere bunker med bilder rundt bordene om man hadde mange bilder å vise fram, om man ikke var så avansert at man brukte lysbilder da.
Papirbildene ble sjelden forstørret, og var det detaljer man ville se nærmere på måtte man til å myse og løfte bildene helt opp mot øynene.
Les mer: Test av rimelige kompaktkameraer
Med TV-en som fotoramme
Med den digitale fotorevolusjonen tok det ikke lang tid før TV-en ble det naturlige midtpunktet for å vise fram bildene på, enten ved at man koblet kameraet til en av de ledige inngangene, eller direkte fra en PC, eventuelt på selve PC-skjermen.
Dette gir nye fordeler. Ikke nok med at alle får se de samme bildene samtidig, og at bildene vises i større format, men man trenger ikke nøye seg med å bare bla fra bilde til bilde, man kan også rotere og forstørre opp detaljer man vil se nærmere på (har du for eksempel en Playstation 3 stående i stuen anbefales det at du sjekker bildefunksjonen på den da den gjør nettopp dette veldig bra).
Les mer: Test av videokameraer med HD
Mer synlig kvalitet
Dette gjør at man kan oppleve bildekvalitet på en helt ny måte.
Stort sett alt ser bra ut på et lite bilde i 10 x 15 cm størrelse.
Selv om du viser bildene på TV-en brukes bare en liten del av bildets egentlige oppløsning, noe som gjør at det meste også ser ok ut da. Det er når du begynner å forstørre opp detaljer i bildene at bildekvaliteten virkelig kommer til sin rett.
Antall megapiksler avgjør hvor mye du kan forstørre opp bildet, detaljoppløsningen avgjør hvor fine detaljer bildet greier å gjengi, mens kvaliteten på objektivet avgjør om du vil oppleve fordreininger og fargefeil, alt ting som kanskje ikke er synlig når du forminsker bildet ned på en liten papirlapp.
Noe av det første vi gjør når vi skal vurder bildekvaliteten på et bilde er å forstørre det opp til 1:1. Det vil si at en piksel i bildefilen tilsvarer en piksel på skjermen. Der er gjerne først da man ser hvor skarpt, detaljrikt og finkornet et bilde er, eller ikke er.
Best på kvalitet
Selv om de digitale kompaktkameraene blir stadig bedre, og gir langt bedre bilder enn du noen gang fikk med et filmbasert kompaktkamera, så er det likevel speilreflekskameraene som er kvalitetskongene. Med mye større bildebrikker og overlegen optikk leverer disse kolossene bilder som, om kameraet er brukt riktig, langt overgår det du kan få til med et kompaktkamera.
Denne saken ble første gang publisert 10/07 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.