Fotografering i svarthvitt
Ta bedre svarthvittbilder
Å fotografere i svarthvitt er mer enn å bare stille inn kameraet på å lagre bildene i svarthvitt istedenfor farger. Vi gir deg tipsene.
1. Fotografer i farger
De aller fleste digitale kameraer gir deg muligheten til å fotografere i svarthvitt. Selv om du er ute etter å ta svarthvittbilder er det fortsatt dumt å fjerne fargene en gang for alle.
Fotograferer du i farger har du fortsatt muligheten til å gjøre bildene svarthvite i etterkant. Det er svært vanskelig å legge farger på et svarthvittbilde. I alle fall om du vil ha et overbevisende resultat.
Dessuten kan det jo hende at enkelte bilder i etterkant viser seg å gjøre seg bedre med farger enn uten. For eksempel solnedganger gjør seg sjelden bedre uten farger.
Les også: Slik tar du bedre bilder
2. Husk kontraster
Å fotografere svarthvitbilder handler i stor grad om kontraster. I et fargebilde er fargene med på å skape nyanser og forskjeller, i et svarthvittbilde har du bare gråtoner.
Derfor er det viktig å velge kontrastfylte motiver med lyse gjenstander mot mørk bakgrunn, eller mørke gjenstander mot lys bakgrunn for å få mest mulig liv i bildet.
Du kan også øke kontrasten ganske kraftig i et bildebehandlingsprogram i ettertid. Det som kan virke som altfor høy kontrast i et fargebilde, vil mye lettere kunne passere i et svarthvittbilde.
3. Like farger
Som sagt er det viktig å tenke kontraster når det gjelder svarthvitt-fotografering, men det er ikke alltid like lett å se i en verden som tross alt er i farger.
Forholdsvis kontrastrike farger, slik som rødt og grønt, kan fort ende opp som nesten identiske gråtoner i et fargeløst bilde. I vårt eksempel ser man ikke forskjell på de røde og grønne druene når bildet blir konvertert til svarthvitt.
Det er mulig å løse problemet i ettertid da noen bildebehandlingsprogrammer har mer avanserte løsninger for å konvertere et bilde fra farger til svarthvitt. I Photoshop for eksempel kan du styre hvor mørke eller lyse de forskjellige fargene skal bli i svarthvittbildet.
Dermed kan du stille grønt til å være en lys farge og rødt til å bli en mørk farge og slik oppnå kontrasten du er ute etter.
Les også: Slik tar du gode fiskebilder
4. En ensom farge
En annen fordel ved å fotografere svarthvite bilder i farger er at du kan lage kule effekter i etterkant. Hvem husker vel ikke den lille jenta i Schindlers Liste som sto for det eneste fargeinnslaget i hele filmen med sin røde kåpe i en svarthvit verden.
Å få til dette når du har et bilde i farger som utgangspunkt er ganske enkelt. De litt mer avanserte bildebehandlingsprogrammene lar deg nemlig markere områder i bildet. Bare marker det du vil beholde i farger, som leppene eller øynene på en person, en blomst i en bukett, eller lignende.
Deretter kan du invertere, eller omvende merkingen slik at alt utenom det du markerte blir valgt. Deretter er det bare å bruke svarthvitteffekten og alt utenom det du har markert blir svarthvitt. Det kan nok kreve litt øvelse å få merkingen rundt objektet perfekt, men øvelse gjør mester.
5. Fargelegg selv
Som vi sa i første tips, er det vanskelig å legge farger til et svarthvittbilde, men umulig er det slettes ikke. I alle fall i Photoshop og i Paint Shop Pro har du muligheten til å male farger oppå et bilde. I Photoshop gjøres dette ved å velge en vanlig pensel, og så sette modusen til «Color».
Du kan nå male med fargen du har valgt over bildet uten at du tegner over selve bildet, du bare fargelegger det. Dette blir en annen effekt enn den du får ved å beholde fargen fra et fargebilde. Et farget objekt i et fargebilde består alltid av flere lysere og mørkere nyanser, og det fanger ofte også opp farger fra omgivelsen rundt det.
Ved å male på farger på denne måten får du en ganske flat farge, og nyansene skapes bare av de lysere eller mørke områdene du farger over. Denne effekten ligner mer på det du ville fått ved å fargelegge et svarthvittbilde på papir med en ordentlig tusj eller pensel, noe som også har sin egen sjarm.
Les også: Fotografering som hobby?
6. Bruk filter
Noen ganger kan svarthvite bilder bli forbedret gjennom å bruke fargefiltre når du fotograferer.
Et sterkt rødt filter kan for eksempel skape en mye mer dramatisk himmel da den vil filtrere bort nesten alt det blå og gjøre himmelen nesten svart når bildet konverteres til svarthvitt. Hvite skyer vil fortsatt bli gjengitt som hvite og stå i veldig sterk kontrast til den svarte himmelen.
Denne effekten kan du også få fram uten å bruke fargefilter under fotograferingen, men det krever ofte et litt mer avansert bildebehandlingsprogram som lar deg styre fargene ved svarthvitt-konverteringen. Disse har ofte forhåndsinnstilte innstillinger slik at du bare kan velge «Red filter» fra en meny også etterligner programmet effekten du ville fått ved å faktisk fotografere med ett rødt filter.
7. Vignettering
Et godt bilde fanger blikket ditt og holder det i bildet. Siden blikket dras mot lyse områder i et bilde er en veldig enkel måte å oppnå dette på å skape en skygge rundt kantene av bildet.
Dette kan enten gjøres under fotografering eller, fortrinnsvis, i et bildebehandlingsprogram i etterkant. Her gjelder det å ikke ta i for hardt slik at det ser unaturlig ut, men som med kontrast er det lettere å komme unna med dette på et svarthvittbilde enn med farger.
8. Harde skygger
Når du ikke har farger å hjelpe til med å gjengi objektene i et bilde gjelder det å være ekstra flink å bruke lyset for å gjengi former og strukturer.
Hardt lys kan ofte bli mindre pent i farger, men i svarthvitt skaper det kontrast og tegner strukturer mye bedre, slik som porer og furer i et ansikt, om man ønsker å fremheve det, selvsagt.
9. Alternativ ved dårlig lys
Fargebilder tatt under dårlige lysforhold kan ofte bli et begredelig syn. Kornete bilder med fargestikk er ikke akkurat det man vil putte i albumet.
Ved å konvertere disse til svarthvitt blir du kvitt fargestikket og kornene blir mindre påtrengende fordi du slipper såkalt fargestøy. Kornete svarthvittbilder kan også oppfattes litt mer kunstneriske enn kornete fargebilder.
10. Fotografer i RAW
Hvis du har et speilreflekskamera eller et avansert kompaktkamera, er det et godt råd å alltid fotografere i RAW-format, uansett om du skal fotografere i svarthvitt eller ikke.
I forhold til svarthvitt-fotografering har det den fordelen at du kan stille inn kameraet til å fotografere i svarthvitt slik at du får se resultatet i svarthvitt på kameraskjermen, men RAW-filen vil fortsatt ha all fargeinformasjonen slik a det ikke er noe problem å få laget fargebilder av bildet om det skulle vise seg at det gjør seg bedre.
Les også: Tester av digitalkameraer finner du her
Denne saken ble første gang publisert 21/02 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.