BenQ TH681
Lyssterk utfordrer
I stuen kommer man ingen vei med en projektor, om man ikke har nok lys til å gi trykk og punch i bildet. Derfor har vi hentet inn TH681 fra BenQ. Den spytter ut 3000 Lumen og skal dermed kunne gi nok lys til fungere godt i et rom hvor man ikke har mulighet til å dempe ned alt lys.
I en stue er man ute etter lysstyrke for å greie å gi et klart og tydelig bilde selv om man ikke har full lyskontroll. TH681 kan skilte med 3000 Lumen, og er med dette godt skodd for å mestre dette. Har man derimot kontroll på lyset vil vi mene at man bør se seg om etter en modell med litt mindre lys, som for eksempel BenQ W1070.
Disse to modellene ser ganske like ut på utsiden, men TH681 har et sort chassis, sammenlignet med W1070 som har et grått chassis.
Enkel betjening
Betjeningsmessig er de rimelig like med betjeningsknapper midt på og enkel tilgang til fokus og zoom. Zoomraten er oppgitt til 1.3:1. Det er den samme som for W1070.
I denne prisklassen er en slik zoom over middels. Det gjør denne modellen litt mer plasseringsvennlig enn de andre modellene. Det er ikke før man kommer opp i pris at man får linser som er mer fleksible. Linseforskyvning er en finesse vi ser på de fleste hjemmekinoprojektorer.
Ved å flytte linsens posisjon kan man flytte bildet rundt uten å flytte projektoren.
I denne prisklassen får man ikke linseforskyvning. Det betyr at man er prisgitt at den kaster bildet en bestemt vei. I dette tilfellet kaster den bildet litt over linsen. Det betyr at den må plasseres under lerretet ved bordplassering, og over lerretet om man vil montere den i taket.
Menyer og målinger
BenQ har gode gener i forhold til hjemmekino, og har derfor utstyrt denne projektoren med både fargekontroller og muligheter for å korrigere hvitbalansen. Begge deler er også nødvendig om man skulle ønske å få et mer korrekt bilde.
Sammenlignet med de andre modellene måler ikke denne fra BenQ noe dårligere enn de fleste, men den måler ikke like godt som Epson 5210. Det vi savner på alle projektorene i testen er gammajustering, men det hører åpenbart ikke til i denne prisklassen.
I bruk
TH681 er den modellen som har det beste sortnivået i denne runden. Selv om det ikke er perfekt er det rimelig ok og bidrar derfor til å gi oss litt mer dybde i bildet.
Spesielt på filmer i 2.35:1 formatet ser man ikke like tydelig de ubrukte feltene over og under bildet. Det gir mindre distraksjon og en bedre bildeopplevelse.
Opplevelsen av sortnivå er for undertegnede en av de viktigste egenskapene ved en projektor, viktigere enn om fargene ikke sitter helt. Når jeg sitter og ser på The Theory of Everything på Blu-ray slår det meg at jeg ikke tenker på eventuelle skavanker og blir sittende og nyte filmens innhold i sin fulle bredde.
Det er et godt tegn.
Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.