Kjøpeguide: Hodetelefoner

Dette må du vite før du kjøper hodetelefoner

Hva er egentlig forskjellen på alle de ulike hodetelefonene som er å få kjøpt?

KJØPEGUIDE: Les denne guiden før du skal kjøpe hodetelefon. Her får du svar på det du lurer på.
KJØPEGUIDE: Les denne guiden før du skal kjøpe hodetelefon. Her får du svar på det du lurer på. Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

Det fine med det enorme mangfoldet som finnes av hodetelefoner, er at det finnes noe for enhver smak og ethvert bruksområde.

Samtidig kan det også være vanskelig å få oversikt, og finne akkurat det produktet som passer for deg. Derfor har vi laget en guide til hodetelefontyper og begreper som kan vise deg veien gjennom jungelen av modeller og løsninger.

Inni øret

De små inn-i-øret øreproppene har mange gode egenskaper.

De gode gamle øreproppene er spesielt praktiske på farten og til trening fordi de sitter bedre fast i øret enn andre løsninger.

Samtidig er det selvfølgelig forskjell på folk, og det er viktig å finne den typen du er komfortabel med. Mange propper kommer også med ulike typer bøyler og andre innretninger som skal holde dem ekstra godt på plass ved aktiv bruk.

Problemet er at mulighetene til å teste propper før du kjøper er begrenset av hygieniske grunner. Derfor har du ikke så mange andre muligheter enn å oppsøke produkttester, og deretter satse på produktet som virker mest lovende.

I hovedsak kan vi skille mellom to typer propper, nemlig de som sitter i åpningen av øret og de som stikker inn i øregangen. Det er opp til deg hvilken type du foretrekker, men fordelen med sistnevnte er at de isolerer bedre og denne typen har gjerne også bedre bassgjengivelse.

Propper regnes ofte for å levere dårligere lyd enn større hodetelefoner, og man kan selvfølgelig ikke forvente all verden av billigere modeller. Er du er villig til å betale for det, kan du imidlertid få propper som låter veldig bra.

Det finnes også noen få øretelefoner med støydemping. Vi har for eksempel testet Bose QC20i her.

På øret

Utvalget av hodetelefoner som ligger på øret er stort.

EKSEMPEL: Shure SE535 er en typisk i-øret øretelefon/ørepropp som satser på høy kvalitet. Shure er kjent for å lage høykvalitetspropper som fungerer like godt til scene-monitoring som til seriøs musikklytting.
EKSEMPEL: Shure SE535 er en typisk i-øret øretelefon/ørepropp som satser på høy kvalitet. Shure er kjent for å lage høykvalitetspropper som fungerer like godt til scene-monitoring som til seriøs musikklytting. Foto: Produsent
HYBRID: Apple Earpods er Apples egne ørepropper er en slags hybrid mellom de to hovedtypene av ørepropper.
HYBRID: Apple Earpods er Apples egne ørepropper er en slags hybrid mellom de to hovedtypene av ørepropper. Foto: Apple

Hodetelefoner som ligger oppå øret er et veldig godt befolket segment, og her får du alt fra det billigste av det billigste til hodetelefoner av svært høy kvalitet.

Vi testet for eksempel Denon AH-MM200 for kort tid siden. Dette er et hodesett som ligger lett på øret, men som leverer bra lyd.

Med denne typen hodetelefoner kan man ikke regne med noe særlig grad av fysisk støydemping.

Til gjengjeld kan man få veldig god lyd fra de relativt store høyttalerelementene.

Samtidig er det smak og behag om man liker å ha klokkene liggende på øret i stedet for rundt, og noen opplever å bli fortere sliten i ørene enn andre av slike klokker.

Bruker du briller kan du også oppleve at denne typen på-øret hodetelefoner kan klemme litt på brillestangen, noe som kan føre til ubehag.

Da kan neste segment være verdt å vurdere i stedet.

Over øret

Skal du ha ordentlig lyd, er det her du skal begynne å lete.

Skal du ha skikkelig Hi-Fi-lyd er det først og fremst hodetelefoner som omringer hele øret som gjelder.

GOD LYD: Bowers & Wilkins P5 Series 2 er et eksempel på en på-øret hodetelefon som mange har som sin favoritt.
GOD LYD: Bowers & Wilkins P5 Series 2 er et eksempel på en på-øret hodetelefon som mange har som sin favoritt. Foto: Produsent
BILLIGE: Det er mange som har et par Koss PortaPro i utstyrssekken sin. Modellen, som er en klassiker, har vært uforandret i over 30 år.
BILLIGE: Det er mange som har et par Koss PortaPro i utstyrssekken sin. Modellen, som er en klassiker, har vært uforandret i over 30 år. Foto: Produsent

I tillegg passer de godt for deg som har hodetelefonene på deg over lang tid. Disse finnes også i alle slags prisklasser, og det er nærmest ingen grense for hvor dyre de kan bli.

Ta for eksempel en kikk på Denon AH-MM400, som leverer god lyd men med en prislapp på over 3500 kroner.

Det finnes også to hovedtyper å velge mellom, og den vanligste er den lukkede typen som stenger musikken inne og omgivelseslyd ute.

Disse har ofte bedre bassgjengivelse, men noen modeller kan bli tette og klamme ved lag tids bruk.

Åpne hodetelefoner slipper på sin side lyd ut gjennom baksiden av klokkene, noe som kan være forstyrrende for omgivelsene om du spiller høyt. Til gjengjeld får du mulighet til å høre mer av det som skjer rundt deg. Ikke minst gir gjerne åpne klokker en mer luftig og naturlig lyd, mens lukkede gir deg mer følelsen av å ha musikken inne i hodet.

I tillegg finnes det mange hodetelefoner som på ulike måter kombinerer elementer fra åpen og lukket design, og disse kalles gjerne for halvåpne.

Tanken med dem er gjerne å produsere åpen og naturlig lyd i kombinasjon med god bassgjengivelse.

Headset og gaming headset

Definisjonen på et headset er at det er utstyrt med en mikrofon.

Forskjellen mellom hodetelefoner og headset er ganske enkelt at sistnevnte har en innebygget mikrofon. Dermed er slike ment til alt fra kontorarbeid med lange telefonsamtaler til piloter som kommuniserer med kontrolltårnet. Da er det nok heller ingen overraskelse at headset finnes i alle slags prisklasser og utforminger.

Gaming headset kan sies å være et undersegment av headset som er spesielt rettet mot spilling, og da mener vi kanskje først og fremst de som spiller onlinespill.

KOSTBART: Aureze LCD3 koster nesten 20.000 kroner. Dette er en åpen toppmodell for de virkelig audiofile.
KOSTBART: Aureze LCD3 koster nesten 20.000 kroner. Dette er en åpen toppmodell for de virkelig audiofile. Foto: Produsent

Dette segmentet domineres av design som er preget av gaming-estetikk, og det går mye i sort og sterke neonfarger.

En fordel med gaming-headset er at de ofte har USB-tilkobling til PC-en, og den medfølgende programvaren gir gode tilpasningsmuligheter og et godt utvalg av funksjoner som passer for spillere. Noen produsenter gjør det til og med mulig å lagre forhåndsinnstillinger som er tilpasset hvert enkelt spill.

Likevel må vi nok bare slå fast at det ikke er absolutt nødvendig å ha et gaming-headset for å få god lyd i spill. Vår erfaring er at du får mer lydkvalitet per krone fra hi-fi-hodetelefoner enn fra gaming-headset, og det gjelder spesielt når man kommer litt opp i pris.

Dermed kan det også være

et godt alternativ å satse på noen gode hi-fi-hodetelefoner og en separat mikrofon om du trenger det.

Hodetelefoner med støykansellering

Reiser du mye, finner du nok din favoritt i denne klassen.

Mange hodetelefoner fås med innebygget støykansellering, noe som ikke må forveksles med den passive støydempingen man får fra lukkede og godt isolerte hodetelefoner. Enkelte produsenter er nemlig litt upresise med terminologien her.

Aktiv støykansellering gjør bruk av et enkelt elektroakustisk prinsipp til å fjerne støyen. Det skjer kort fortalt ved at en mikrofon i hodetelefonene fanger opp omgivelsesstøy, snur fasen til signalet 180 grader og spiller det av igjen via hodetelefonhøyttalerne. Det fører nemlig til at støyen kanselleres ut, og dermed sitter man ideelt sett kun igjen med lyden man vil ha.

Mange produsenter leverer aktiv støykansellering, og kvaliteten kan variere en del. Funksjonen kan i praksis også påvirke lyden i større eller mindre grad, og enkelte opplever den unaturlige stillheten som litt trykkende over tid. Andre igjen klarer seg knapt uten.

GAMING: Noen vil nok si at de justerbare fargede lysene er unødvendig, men Steelseries Siberia Elite er i hvert fall blant de bedre gaming-headsettene vi har testet.
GAMING: Noen vil nok si at de justerbare fargede lysene er unødvendig, men Steelseries Siberia Elite er i hvert fall blant de bedre gaming-headsettene vi har testet. Foto: Produsent

Vi har tidligere testet Bose QC25 og Plantronics Backbeat Pro, som begge har god støydemping.

Trådløst

Trådløse hodetelefoner trenger ikke bety at lydkvaliteten ofres.

Også hodetelefoner følger trenden med at alt skal være trådløst, og Bluetooth har raskt blitt den nye standarden. En årsak er nok at det gir god kompatibilitet med både smarttelefoner, nettbrett og PC-er.

En ulempe med Bluetooth er at lyden komprimeres for å kunne sendes effektivt nok over en trådløs forbindelse, men vår erfaring er likevel at Bluetooth-hodetelefoner kan gi svært god lyd. Det gjelder ikke minst når de er utstyrt med AptX som er en mer effektiv codec som gir høyere lydkvalitet.

Bluetooth kan faktisk passe godt både ved skrivebordet, og på farten med en portabel spiller. Det er påfallende hvor fort man blir vant til å ikke ha ledningen i veien når man sykler, jobber med noe fysisk eller til og med bare sitter og slapper av med nettbrettet i sofaen.

Vi kan også nevne at mange produsenter lager trådløse hodetelefoner med egne mottagere som gir tapsfri overføring. Det kan være noe å vurdere hvis du skal ha trådløse hodetelefoner kun til hjemmebruk.

Innebygget DAC og tilkobling med lightning – eller USB-kontakt

Vi er litt usikre på kombinasjonen hvit, biege og turkis. Heldigvis finnes de også i svart.
Vi er litt usikre på kombinasjonen hvit, biege og turkis. Heldigvis finnes de også i svart. Foto: Produsent
Hodetelefonene kommer i en relativt kompakt bæreveske.
Hodetelefonene kommer i en relativt kompakt bæreveske. Foto: Produsent

Bedre lyd med innebygd DAC?

I det siste har det begynt å dukke opp hodetelefoner som kan motta et digitalt signal fra smarttelefoner og PC-er via lightning- eller microUSB-kabel. Disse modellene har en digital til analog-konverterer (DAC) innebygget, noe som gjør at man unngår telefonen eller PC-ens hodetelefonutgang og oppnår potensielt bedre lydkvalitet.

En slik løsning gir mulighet for å spille av høyoppløst lyd fra smarttelefoner som i utgangspunktet ikke støtter det, og det legger til rette for å la den innebygde elektronikken drives av telefonen. Det siste betyr at man for eksempel kan få støykansellering uten å måtte lade opp et innebygget batteri.

Hodetelefonforsterker og ulik motstand

Noen ganger trenger du en forsterker til hodetelefonen.

I tillegg kan hodetelefoner være laget for ulike typer motstand, og det gjelder spesielt dyrere HiFi-hodetelefoner og de som er laget for profesjonelt bruk.

Disse vil spille ganske lavt om du kobler dem til en smarttelefon eller en annen normal hodetelefonutgang, og da kan en skikkelig hodetelefonforsterker være nødvendig for at de skal yte sitt beste.

TRÅDLØSE PROPPER: Jabra Rox Wireless er et eksempel på propper som kobles til telefonen med Bluetooth.
TRÅDLØSE PROPPER: Jabra Rox Wireless er et eksempel på propper som kobles til telefonen med Bluetooth. Foto: Produsent

Det finnes også små hodetelfonforsterkere som er ment til bruk sammen med PC/Mac. Vi har for eksempel tidligere testet HRT Headstreamer.

TIDLIG UTE: Philips Fidelio M2L er blant de første til å komme med hodetelefoner som kan kobles rett i Lightning-kontakten til en iPhone og overføre lyd digitalt.
TIDLIG UTE: Philips Fidelio M2L er blant de første til å komme med hodetelefoner som kan kobles rett i Lightning-kontakten til en iPhone og overføre lyd digitalt. Foto: Produsent
FORSTERKER: Creative Sound Blaster E5 er en kombinert hodetelefonforsterker og DAC du kan koble til både PC-en og smarttelefonen.
FORSTERKER: Creative Sound Blaster E5 er en kombinert hodetelefonforsterker og DAC du kan koble til både PC-en og smarttelefonen. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også