iPad-gadgets for musikere
Musikk + iPad = Sant
17 vanvittige gadgets til iPad for deg som er eller vil være musiker eller DJ.
Til Apples iPad finnes det mange ulike dokkingstasjoner og tilleggsprodukter som utvider bruksområdet til det populære nettbrettet. Her er noe av det som finnes for musikere, hobbymusikere og musikkinteresserte.
DJ-kontroller
Har du en DJ i magen, er kanskje Numark sin iDJ Pro dokkingstasjon av interesse. Ifølge Numark selv er produktets overflate i børstet aluminium og utstyrt med alle de profesjonelle kontroller en kan forvente, inkludert touchsensitive «plater».
Appen som anbefales er fra «Algoriddim», og prisen for denne kommer antagelig i tillegg til selve kontrolleren som koster fra rundt 3.700 kroner.
Vi legger også til at Numark har flere DJ-dokkinger til iPod, og også et enklere og betydelig rimeligere alternativ til iPad i produktet iDJ Live.
Tangenter
SynthStation49 fra Akai er en MIDI-kontroller med 49 anslagsfølsomme tangenter og iPad-dokking. Sammen med Akai sin egen SynthStation app, blir dette et lite produksjonsstudio med opptak av MIDI-data fra keyboardet. I tillegg skal produktet være kompatibelt med mange andre apper som finnes i App Store. Akai nevner også de 9 tromme-paddene til venstre som gjør det enkelt å kontrollere trommesett, som det skal finnes over 50 av i SynthStation-appen, i tillegg til de tre ulike synthesizerne.
Prisen er rundt 1800-1900 kroner.
Mikrofon
Samson Meteor Mic er en kondensatormikrofon med USB-tilkobling. Ifølge produsenten kan Meteor Mic plugges rett inn i en iPad gjennom en «iPad Camera Connection»-overgang (dokkingkontakt til USB), der en del andre USB-mikrofoner, ifølge Samson, krever en strømforsynt USB-hub mellom. Når i tillegg mikrofonen har sammenleggbar fot, betyr det at den enkelt kan tas med for å gjøre opptak der en måtte ønske. Meteor Mic har for øvrig en hodetelefonutgang med egen volumkontroll.
Mikrofonen fås fra 750 kroner på nettbutikkene.
USB-overgangen kommer da i tillegg.
Keyboard
Samson Carbon 49 er et MIDI-keyboard med 49 tangenter og USB-tilkobling. Har du en «iPad Camera Connection»-overgang (dokkingkontakt til USB) i bakhånd, kan Carbon 49 kobles til en iPad. Samson har dessuten sørget for å lage en slisse som iPad-en kan plasseres i. Carbon 49 skal fungere sammen med det meste av MIDI-kompatible lyd-apper, strømforsynes fra iPad-en og koster fra 850 kroner i nettbutikkene.
Lyd-interface
Tascam sitt iXZ kobles til minijacktilkoblingen på din iPad, iPhone eller iPod Touch. I andre enden av kabelen henger en liten boks med en kombinert 1/4"-jack/XLR for instrumenter eller mikrofon, fantommating, inngangsvolum og en hodetelefonutgang. Ifølge Tascam selv fungerer produktet med tusenvis av apper fra app store, inkludert GarageBand og deres egen app Portastudio.
Av bruksområder foreslås iXZ til øving, låtskriving og opptak.
Opptager
Med GuitarJack Model 2, leverer Sonoma Wire Works et hendig «audio interface» for iPod Touch, iPhone og iPad. I tillegg til en standard 1/4" jack instrumentinngang og en stereo minijack hodetelefonutgang, finnes en stereo minijackinngang (mic/line). Med dette skal løsningen være i stand til å ta opp fra begge inngangene samtidig - for eksempel gitar og sang/mikrofon samtidig til ulike spor i en app som støtter dette. Flere apper nevnes på produsentens nettside, deriblant et par for gitareffekter.
I Norge fant vi denne hos Procom.no, som i skrivende stund har en kampanjepris på 1095 kroner.
Pedalbrett
For gitarister tilbyr Digitech en sak som sammen med kraften fra en iPad blir til et programmerbart pedalbrett. 10 virtuelle pedaler (effekter) kan benyttes samtidig og konfigureres som ønsket i hvert enkelt oppsett, og opp til 100 oppsett kan lagres for enkelt å åpnes igjen med fottrykk.
Systemet har 87 ulike pedaler (effekter) å velge mellom, i tillegg til 54 modellerte forsterkere og 26 høyttalerkabinetter. Digitech iPB-10 koster i underkant av 4000 kroner hos de rimeligste forhandlerne.
Utfordringen ligger antagelig i å prøve å overtale sine medmusikanter til å ferdes varsomt rundt den gulvplasserte iPad-en.
Firesporsopptager
Dokker du en iPad i en «iO Mix» fra Alesis, ender du opp med et 4-spors portabelt opptaksstudio. Av støttede apper nevnes spesielt GarageBand, men iO Mix er Core Audio-kompatibelt, som rent praktisk betyr at det aller meste av lyd-apper skal fungere.
Enheten har fire kombinerte XLR/jack-innganger for mikrofoner eller instrumenter, og har balanserte utganger på 1/4" jackplugger. Hver kanal har skrupotmetre for inn- og utgangsvolum, equalizer (høy og lav), samt panorering og et høy-pass filter. 48-volt fantommating kan velges parvis for de to første eller de to siste kanalene. iO Mix støtter også video, noe som ifølge Alesis skal gjøre den egnet til videoavspilling i opptredensammenheng, eller for fremvisning av presentasjoner på møter. Dette foregår gjennom enten S-Video- eller Composite-utgang.
Produksjonsdokk
iO Dock er ifølge produsenten, Alesis, en dokkingstasjon for de som vil skape, produsere og fremføre musikk ved hjelp av en iPad. Produktet tilfører en rekke inn- og utganger, og kan brukes med det meste av lyd-apper. Her får du blant annet MIDI inn og ut, USB MIDI, to innganger på kombinert 1/4"-jack/XLR for instrumenter eller mikrofoner med hver sitt potmeter for inngangsnivå, valgfri fantommating, videoutgang (composite), tilkobling for fotkontroll, lydutganger på to 1/4" jack, samt hodetelefonutgang og volumkontroller.
Omtrent 1500 kroner må du ut med for et eksemplar av Alesis iO Dock.
MIDI-adapter
Med iRig MIDI fra IK Multimedia kan du koble opp dine eksisterende MIDI-kompatible enheter til iPad. Produsenten nevner både MIDI-keyboard, trommemaskiner, trommepadder og pedalbrett som eksempler på enheter. Inkludert får du en gratis variant av lydbank-appen Sampletank, men produsenten er klar på at iRig MIDI kan benyttes med andre MIDI-kompatible apper, inkludert GarageBand. Du kan også bruke apper til å kontrollere eksternt MIDI-utstyr, i og med at enheten både har MIDI in, out og thru.
iRig MIDI koster i underkant av 500 kroner hos de rimeligste forhandlerne.
Gitartilkobling
Det er mye å velge mellom for den som vil koble gitaren sin til en iPad. Fra IK Multimedia kommer iRig, et lite «interface» som benytter seg av minijacktilkoblingen på iPad, iPod Touch eller iPhone. Enheten har én standard 1/4" jack instrumentinngang og én minijack hodetelefon/lydutgang. IK Multimedia er selskapet bak den etter hvert kjente programvaren AmpliTube, og en iRig inkluderer en gratisversjon av AmpliTube for iPhone/iPad. I tillegg til gitar- og basseffekter kan du bruke dette for opptak, så vel som at det skal finnes en egen øvingsapp. Vi forstår også at det skal være mulig å kjøpe utvidelser i AmpliTube-appen.
iRig koster rundt 300 kroner i norske nettbutikker.
Mikrofon
Apogee har laget en kompakt kondensatormikrofon som plugges rett i dokkingkontakten på iPhone og iPad. Produsenten bruker betegnelsen studiokvalitet om mikrofonen, som er plug-and-play og ikke krever noen annen strømkilde enn selve iPad-en. Apogee MiC har egen volumkontroll, og et LED-lys for signalmetering og status. Apogee sier mikrofonen er laget for GarageBand, men har en liste over øvrige apper der MiC også er testet med hell.
Prisen er rundt 1500 kroner.
Stativmontasje
Enten du spiller eller synger, bruker lyd-apper eller leser notater, kan det være kjekt å feste iPad-en på mikrofonstativet. Bildet viser iKlip fra IK Multimedia, som koster cirka 300 kroner i nettbutikkene. I tillegg har stativgiganten K&M et par lignende festeanordninger.
Og så blir det vel opp til deg å passe på at mikrofonstativet ikke velter...
Pianolærer
Piano Apprentice fra ION Audio er et 25-tangenters «piano» med innebygde stereohøyttalere. En gratis opplæringsapp viser fingerstillingen gjennom en video på skjermen og lyser opp de riktige tangentene. Produsenten sier ikke noe om hvor stort repertoar som er inkludert, men vi forstår at du i tillegg kan gå i en annen modus som viser noter på iPad-skjermen, og at enheten er Core MIDI-kompatibel og at tangentene sådan skal fungere også i andre apper.
Om du blir en Andsnes på piano med dette produktet tviler vi kanskje litt på - 25 tangenter er tross alt en viss begrensning, men det kan kanskje vekke interessen hos unge fingre? Produktet koster i alle fall i underkant av 800 kroner, og én av forhandlerne er Apple Store.
Konsertmikser
Mackie er kjent for å ha god kvalitet på sine produkter. Derfor er det interessant når de nå lanserer en svært kompakt digitalmikser med en iPad som hjertet i enheten.
Mackie DL1608 har 16 XLR-innganger (hvorav 4 kombinert XLR/jack) med preamper og hvert sitt gain-potmeter. Resten foregår fra iPad, som enten kan dokkes i enheten, eller tas med ut i lokalet for trådløs kommunikasjon mot Mackie-en. På hver kanal skal det finnes effekter, kompressor, gate og equalizer.
Lyd fra iPad skal kunne spilles av, og en stereomiks av utgangslyden skal kunne tas opp direkte til iPad. Men ikke nok med det, Mackie sier også at hele 10 iPad-er kan kobles til samtidig og dermed gjøre at hver enkelt musikant kan styre sin egen monitorlyd (6 aux send-utganger), og/eller at flere teknikere samarbeider om utgangslyden.
Laveste pris vi kan registrere, er ikke mindre enn 11.000 kroner. Og så må du altså ha en iPad i tillegg.
Gitareffekter
Alesis har flere dokkingprodukter i ermet. Ett av dem er AmpDock, som forvandler iPad til en effektprosessor for gitar, med tilhørende fotbrett. I tillegg til inngang for primær gitar, finnes en ekstra inngang som kan benyttes enten som instrumentinngang eller inngang for en mikrofon (XLR). Videre finnes utganger som enten kan sende gitarsignalet til en gitarforsterker eller et PA-anlegg, samt MIDI inn og ut. Alesis nevner at apper som GarageBand, AmpliTube og JamUp er kompatible med produktet, som vi foreløpig ikke har sett i noen norske nettbutikker.
Miksebord
Behringer lager produkter som sjelden får veldig mye skryt i de profesjonelle miljøene, men som ofte gir veldig mye for pengene for ikke fullt så kravstore brukere. Nå har de annonsert en serie miksere med iPad-dokking. I tillegg til den avbildede Xenyx iX2442USB med 24 kanaler (10 XLR), finnes en mindre og en større variant med henholdsvis 16 kanaler (6 XLR) og 32-kanaler (18 XLR).
Utseendet ligner umiskjennelig Behringer, og iPad-en sin rolle skal være å tilby effekter, kompressorer, spektrumanalyse og rom-analyse, i tillegg til, som Behringer selv sier det; «hundreds of iPad music apps». For eksempel skal du kunne tappe en miks rett inn i et program som GarageBand.
iPad-mikserne fra Behringer ble introdusert tidligere i år, men har fremdeles status «Coming Soon!» på produsentens nettsider.
Les også:
Slik sender du film på PC-en til en iPad
Slik kjøper du riktig skjermkort
Slik får du apps til iPad uten kreditkort
Denne saken ble første gang publisert 17/01 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.